Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Muharip Uçak ile ilgili müjdeli bir haber verdi. Uçağın görsellerinin paylaşılacağını aktaran Demir, ‘’Uçak bütün sistemleriyle hazır.’’ dedi.
Savunma Sanayii Başkanı
İsmail Demir, katıldığı bir programda,
Milli Muharip Uçak ile ilgili müjdeyi verdi.
İsmail Demir, Milli Muharip Uçağın son montaj açılışının yapıldığını ve 23 Kasım tarihinde görsellerin paylaşılacağını açıkladı.
Demir yaptığı açıklamada, "Dün, Milli Muharip Uçak'ının son montaj açılışını yaptık. Milli Muharip Uçağımız montaj hattında ete kemiğe büründü. Görüntülerini de bugün yayınlayacağız." ifadelerini kullandı.
Milli Muharip Uçak MMU için son 24 saat!
MMU BÜTÜN SİSTEMİYLE HAZIR!
MMU'daki son gelişmelere ilişkin bilgi veren Demir, "
Uçak bütün sistemleriyle hazır. Yer testlerini pistte koşmak, motor çalıştırmak, acil güçte çalıştırmak, hidrolik sistemlerinin çeşitliliği basınçlarda test etmek, uçağın statik yüklenmelerini yapmak gibi bir dizi yerde yapılması gereken işlemler var. Ama uçak ete kemiğe büründü. Uçmak hele insanla uçmak çok daha dikkat edilmesi gereken, çok ince detaylı olarak madde madde onaylanması aşama aşama test edilmesi gereken şeyler. Onlar yapıldıktan sonra uçuşa hazır olacak." dedi.
Yerli savaş uçağını bugün içinde göreceğiz!
İsmail Demir, yarın
MMU’nun üretim ve montaj hattının ve de bu süreçte yaşananların yer aldığı yeni bir paylaşım yapacaklarını söyledi. Yani uzun yıllar sonra ilk kez birebir ölçekteki gelişmiş maketleri değil, yerli savaş uçağının kendisini göreceğiz.
Yerli savaş uçağını bugün içinde göreceğiz!
Milli muharip uçağın tasarlandığı tesise girildi: Türkiye'yi uçuracak ekip 7/24 mesaide
65 bin metrekare kapalı alan ve 9 bloktan oluşan 2 bin 300 mühendis kapasiteli binada 7/24 mesai var. Her türlü ihtiyacın karşılanabileceği “yaşayan bina” olarak tasarlanan merkezde güvenlik üst düzeyde. 20 bin parçadan oluşacak milli muharip uçak için 2 bin mühendis-teknisyen, 7/24 çalışıyor. Her bir mühendis sadece yetkili olduğu kısma girebiliyor. Bizi önce milli jetin maketi karşılıyor. ‘Taşıyıcı omurga’, ‘omurga kirişi’ ve ‘basınç duvarı’ dikkatimizi çekiyor. 220 milyon TL yatırımla oluşturulan Türkiye’nin beka projesinin yönetileceği merkez, adına yakışır şekilde gösterişli. Teknoloji ile donatılan merkezdeki üst düzey güvenlik ise dikkat çekiyor.
Mühendislerin çalıştığı alana sadece yetkili kartı olanlar girebiliyor. Ayrıca her bir mühendis de sadece yetkili olduğu kısma giriş yapabiliyor. Kapılarda da zaten “kontrolü bölge, sadece yetkili personel girebilir” uyarısı yer alıyor. Merkezde, kripto odalarından VİP toplantı odalarına, seminer salonlarından simülasyon merkezine birçok özel alan da var. Ancak güvenlik sebepleriyle buraların birçoğuna giremiyoruz.
MMU SEFERBERLİK RUHUYLA
- Milli Muharip Uçak için 2 bin civarı mühendis ve teknisyen, 7/24 esasına göre çalışıyor. Uçak, 20 bin parçadan oluşacak. Her biri kritik öneme sahip parçaların çizimi de işte burada yapılıyor. Yine yazılım ve tasarım işi de buradaki mühendislerin elinden çıkıyor. Yani mühendisler yazılımdan kritik sistemlere kadar yerli ve milli mühendislik tecrübesini MMU’da birleştirmiş durumda.
MMU SEFERBERLİK RUHUYLA
MMU özellikleri
- Uzunluk: 21 m
- Kanat açıklığı: 14 m
- Yükseklik: 6 m
- Itki: 2x 29.000 ya da 2x 32.500 lb (2x F110)
- Servis tavanı: 55.000+ ft
- Azami hız: 1.8 Mach
- G limitleri: +9g / -3.5g
- Aviyonikler:
- ASELSAN’ın yerli AESA radarı bütünleşik RF sistemi (BÜRFİS)
- SAR (Sentetik açıklıklı radar sistemi)
- IRST (Kızılötesi arama ve takip) sensörü
- EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
- Kaska monteli nişangah sistem
- Diğer:
- Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü bir itki sistemi
- Süperseyir kabiliyeti
- Uzun harekat yarıçapı
- Radarda düşük görünürlük
- Sensör füzyonu
- Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri
- Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti