YERLİ SİLAH SANAYİ FORUMU

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı, motor çalıştırdı!

ADMİN

Administrator
Yönetici
Katılım
9 Kas 2023
Mesajlar
1,632
Tepkime puanı
12
Puanları
38
Uzun zamandır beklenen yerli savaş uçağı TF-X/ MMU için sevindiren bir gelişmeler oldu. Bugün ortaya çıkan görsele göre Milli Muharip Uçak önce piste çıktı, sonra motor çalıştırdı. Proje takvimi de 2 yıl erkene çekildi ve bu yıl havalandığını göreceğiz denildi. Milli Muharip Uçak, geçtiğimiz gün gerçekleştirilen taksi testini başarıyla geçti. Bir süre boyunca pistte kendi motorlarıyla hareket eden ve ilerleyen Milli Muharip Uçak, böylelikle ilk taksi testini başarıyla tamamlamış oldu. Testi başarıyla tamamlayan Milli Muharip Uçak’ın, bu yıl ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor.
Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı, motor çalıştırdı!
Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı, motor çalıştırdı!
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ve TUSAŞ ana yükleniciliğinde yürütülen Milli Muharip Uçak Projesi, tüm hızıyla devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde ilk kez motorlarını çalıştıran Milli Muharip Uçak, yer testlerinin bir sonraki aşaması olan taksi testlerini de başarıyla tamamladı.

MMU İlk taksi testi başarıyla tamamlandı​


SavunmaSanayiST.com'da yer alan bilgiye göre, Milli Muharip Uçak, 16 Mart Perşembe günü gerçekleştirilen test esnasında kendi motorlarını çalıştırarak piste çıktı. Bir süre boyunca pistte kendi motorlarıyla hareket eden ve ilerleyen Milli Muharip Uçak, böylelikle ilk taksi testini başarıyla tamamlamış oldu.

18 Mart 2023 tarihinde roll-out diye tabir edilen hangardan çıkış töreninin gerçekleştirilmesi planlanan Milli Muharip Uçak, bu test ile birlikte roll-out’a hazır olduğunu göstermiş oldu.

Görüntülerde Milli Muharip Uçak’ın, gri boyamasına kavuştuğu, hava alıkları ile radom kısımlarının ise daha açık bir renge boyandığı görüldü.

Türk savunma sanayiinin en büyük projesi olan Milli Muharip Uçak’ın ilk prototipi, bu yıl ilk uçuşumu yapacak. TUSAŞ tarafından 3 adet MMU Blok 0 ve 1 adet de MMU Blok I prototipinin üretileceği söylendi. 2026 sonuna kadar 3 adet MMU Blok 0 prototipinin üretiminin tamamlanması ve 2029 yılından itibaren ise MMU Blok I konfigürasyonun üretim faaliyetlerinin başlaması daha sonra ise 10 adet MMU Blok I A/C’nin, Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlandı. MMU İlk üretimleri 4.5 nesil olarak nitelendirilecek Milli Muharip Uçak’ın, nihai aşaması olarak özel motoru da eklendiğinde 5. nesil statüsüne ulaşması hedefleniyor. Halihazırda ABD üretimi F-22 ve F-35 savaş uçakları, 5. nesil savaş uçakları olarak biliniyor bunun sebebi ise özelikle motorlarının ısı yayma oranın çok düşük olması itki sistemine sahip olması gibi özellikler bu uçakları 5. nesil yapma konusunda önemli avantaj sağlamakta.
MMU İlk taksi testi başarıyla tamamlandı
MMU İlk taksi testi başarıyla tamamlandı Rus yapımı Su-57 ve Çin yapımı J-20 platformları ise 5. nesil statüsüne ulaşmayı hedefleyen 4.5 nesil savaş uçakları olarak nitelendiriliyor bunun sebebide uçakların ısıl azalımını sağlayan motoru hala üretememeleri olduğu bir gercek cünkü havada nekadar gizli görünmez uçak yaparsanız yapın motorun ısı yaymasını düşüremez iseniz uçak kesinlikle 5. nesil olamayacaktır.

MMU savaş uçağı kaç mach, hızı, motoru ve teknik özellikleri nedir?​

MMU’da milli motor hazır olana kadar kullanılması planlanan F110-GE-129E motoru ile ilgili bilgiler veren Akşit, “Ülkemizin ihtiyacı olan Milli Muharip Uçaklarına (MMU) ilk etapta güç verecek F110-GE-129E motorlarının üretimlerinin yerlileştirmesi ve TEI tarafından Eskişehir tesislerimizde yapılması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu çerçevede platform üreticisi TUSAŞ ve ana motor üreticisi GE (General Electric) ile yerli üretimi azami seviyede tutacak bir iş modeli üzerinde çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. 2-3 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilen 9. Hava ve Aviyonik Sistemleri Semineri kapsamında açıklamalarda bulunun Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, MMU’da kullanılacak ilk F110-GE-129E motorunun Türkiye’ye teslim edildiğini belirtmişti. F110 olarak isimlendirilen bu motorların tabii ki farklı versiyonları mevcut. TF-X’de kullanılması düşünülen motorlar ise 29.000 lbf ila 32.500 lbf (13 ton – 14.7 Ton) arasında bir itki kuvveti ürettiği söyleniyor. Bu da çift motor olarak kullanıldığı takdirde uçağın performansının yüksek olacağı anlamına gelebilir. MMU için yine de etkili motor olmayacağını belirtmek isterim F-16’dan bildiğimiz kadarıyla bu motorlar boyut olarak da büyük hacme sahip motorlar. Dolayısıyla TF-X’in de büyük gövdeli bir uçak olacağını, buna da bağlı olarak menzil ve harekat yarıçapı gibi değerlerin artabileceğini, mühimmat konusunda daha avantajlı hale gelebileceğini söyleyebiliriz.
MMU savaş uçağı kaç mach, hızı, motoru ve teknik özellikleri nedir?
MMU savaş uçağı kaç mach, hızı, motoru ve teknik özellikleri nedir?

MMU/ TF-X özellikleri​

  • Uzunluk: 21 m
  • Kanat açıklığı: 14 m
  • Yükseklik: 6 m
  • Itki: 2x 29.000 ya da 2x 32.500 lb (2x F110)
  • Servis tavanı: 55.000+ ft
  • Azami hız: 1.8 Mach
  • G limitleri: +9g / -3.5g
  • Aviyonikler:ASELSAN’ın yerli AESA radarı bütünleşik RF sistemi (BÜRFİS)
  • SAR (Sentetik açıklıklı radar sistemi)
  • IRST (Kızılötesi arama ve takip) sensörü
  • EOTS (Elektro-optik hedefleme sistemi)
  • Kaska monteli nişangah sistem
  • Diğer özellikleri:
    • Yüksek manevra kabiliyeti ve güçlü bir itki sistemi
    • Süperseyir kabiliyeti
    • Uzun harekat yarıçapı
    • Radarda düşük görünürlük
    • Sensör füzyonu
    • Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri
    • Yüksek hassasiyete sahip mühimmatlar atabilme kabiliyeti
resimler www.savunmasanayist.com aittir.
 

Reklam

Çevrim içi üyeler

Şu anda çevrim içi üye yok.
Üst