Roketsan tarafından geliştirilen LEVENT Hava Savunma Füzesi’nin tasarımı ilk kez paylaşıldı. LEVENT, suüstü platformların yakın hava savunmasında görev alacak. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına istinaden Roketsan tarafından geliştirilen LEVENT Yakın Hava Savunma Füze Sistemi, ilk kez IDEF’21 Fuarı esansında tanıtılmıştı. LEVENT’in silah sisteminin ardından füzesinin görüntüsü de paylaşıldı. SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzesi üzerinden geliştirilen LEVENT’in, hem arayıcı başlığa hem de hedefin RF yayınlarını elde etmeyi sağlayan dört adet antene sahip olduğu görüldü. LEVENT’in muadili olarak halihazırda Türk Donanması tarafından kullanılan ABD üretimi RAM Füzesi’nde ise 2 adet anten mevcut.
LEVENT Hava Savunma Füze sistemi LEVENT Yakın Hava Savunma Füze Sistem ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, şu ifadeleri kullanmıştı: ”LEVENT’in şu andaki çalışmaları, olağanca hızıyla devam ediyor. Ana mühimmatı, SUNGUR’dan üretilen bir füze olacak. Füzenin üzerinde; SUNGUR’a ek olarak pasif arayıcı başlıklar, RF arayıcı başlıklar bulunacak. Üzerindeki denemeler ve geliştirme faaliyetleri devam ediyor. LEVENT, hayata geçirildiğinde kendi başına veya radar güdümlü olarak geminin kendi radarlarına entegre olarak çalışabilecek modları olacak. Hedefimiz, çok kısa bir süre içerisinde ilk atışları yapabilecek düzeye gelmek ve önümüzdeki yıl içerisinde denemelere başlayabilmek. Çok kısa süre içerisinde bunları üreterek, özellikle bizim Silahlı Kuvvetleri’mizin hava savunma konusundaki kabiliyetini LEVENT platformu ile arttırmaya gayret gösteriyoruz.”
LEVENT Hava Savunma Füze sistemi
LEVENT Yakın Hava Savunma Sistemi Genel Özellikleri LEVENT Yakın Hava Savunma Sistemi Genel Özellikleri

ABD AMBARGOSU’NA KARŞI MİLLİ ÇÖZÜM
Türkiye, MİLGEM ADA Sınıfı Korvetler ile birlikte ilk kez ABD üretimi RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile) Yakın Hava Savunma Sistemi’ni envantere aldı. Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen dört MİLGEM ADA Sınıfı Korvet, RAM sistemleriyle teçhiz edilmiş durumda. RAM sisteminin lançerleri Almanya’dan tedarik edilirken, füzeler ise ABD’den tedarik ediliyor. ABD, uzun süredir Türkiye’ye RAM Füzeleri konusunda ambargo uyguluyor. LEVENT ile birlikte bu alandaki ambargonun, milli imkanlarla giderilmesi amaçlanıyor. LEVENT’in ikinci konfigürasyonunda ihtiyaç duyulan pasif radar arayıcı da Roketsan tarafından geliştirilecek.
İlk atış hedefi: 2023
Hedefimiz, çok kısa bir süre içerisinde ilk atışları yapabilecek düzeye gelmek ve önümüzdeki yıl içerisinde denemelere başlayabilmek. Çok kısa süre içerisinde bunları üreterek, özellikle bizim Silahlı Kuvvetleri’mizin hava savunma konusundaki kabiliyetini LEVENT platformu ile arttırmaya gayret gösteriyoruz. Ancak LEVENT, sadece bizim Silahlı Kuvvetleri’miz tarafından ihtiyaç duyulan bir platform değil. Aynı zamanda uluslararası müşteriler tarafından da yoğun ilgiyle bekleniyor. Bu konuda, iş birliktelikleriyle özellikle çok ciddi bir şekilde talep görüyoruz. Bu da aslında bu alana yapmış olduğumuz yatırımın çok kısa bir süre içerisinde dönüşünün olacağının bir garantisi. Bu gibi bir sistemi hayata geçirip deniz platformlarının üzerinde kullanmaya başlayabilirsek, bunun aynı zamanda sabit platformlar üzerinde de yakın hava savunma unsurlarını içerecek şekilde de planlamasını yapma gayreti içerisinde olacağız" ifadelerini kullandı.ABD ambargosuna karşı milli çözüm
Türkiye, MİLGEM ADA Sınıfı Korvetler ile birlikte ilk kez ABD üretimi RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile) Yakın Hava Savunma Sistemi’ni envantere aldı. Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen dört MİLGEM ADA Sınıfı Korvet, RAM sistemleriyle teçhiz edilmiş durumda. RAM sisteminin lançerleri Almanya’dan tedarik edilirken, füzeler ise ABD’den tedarik ediliyor. ABD, uzun süredir Türkiye’ye RAM Füzeleri konusunda ambargo uyguluyor. Edinilen bilgiye göre; MİLGEM ADA Sınıfı Kovetlerin hava savunmasının emanet edildiği RAM sistemlerinde, halihazırda çok az mühimmat bulunmakta. Roketsan tarafından geliştirilen LEVENT ile birlikte bu alandaki ambargonun, milli imkanlarla giderilmesi amaçlanıyor. LEVENT’in ikinci konfigürasyonunda ihtiyaç duyulan pasif radar arayıcı da Roketsan tarafından geliştirilecek.Türk tipi hücumbotlarda kullanılacak
Savunma Sanayii Başkanlığı ile STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında Ağustos 2020’de imzalanan Türk Tipi Hücum Bot (TTHB) için sözleşme kapsamında ilk 24 aylık dönemde yapılacak tasarım çalışmaları sonrasında, ikinci 30 aylık dönemde prototip üretimi gerçekleşecek. İmzalanan sözleşme kapsamında tasarlanacak Türk Tipi Hücumbota ait silah konfigürasyonu isterlerinde “Yakın Hava Savunma Sistemi” tanımlamış olarak gözüküyor.
- Kızılötesi arayıcı başlık
- Manuel, yarı otomatik veya tam otomatik kullanım
- Her türlü hava şartında kullanım
- Gemi üzeri entegrasyon
- Hareketli Atış Yeteneği
- Gece-Gündüz Hedef Tespit, Teşhis, Tanımlama, Takip
- 360 Derece Atış Kabiliyeti
- Yüksek Manevra Kabiliyeti
- Yüksek Hedef İsabet Yeteneği
- Karşı Tedbir Özelliği
- Titanyum Harp Başlığı
- Hedefin Uzun Menzilden Görüntülenmesini Sağlayan Nişangahı
- 4 km+ İrtifa
- 8 km Menzil