YERLİ SİLAH SANAYİ FORUMU

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

Karadeniz’de 58 milyar dolarlık doğal gaz müjdesi

ADMİN

Administrator
Yönetici
Katılım
9 Kas 2023
Mesajlar
1,884
Tepkime puanı
47
Puanları
48
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayın programında Türkiye'nin doğal gaz atılımlarına da geniş bir yer ayırdı. "Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti" dedi. Başkan Erdoğan, Karadeniz'deki gaz keşfinin Türkiye'ye ayrı bir güç katacağını söyledi. Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisinin, Sakarya sahasına yakın alanda, "Çaycuma 1" arama kuyusunda sondajına geçen hafta başladığını, oradan da müjdeli haberler beklediklerini aktardı. Erdoğan şöyle konuştu: Karadeniz'deki gaz rezervimiz Çaycuma-1'deki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak toplam 710 milyar metreküpe ulaştı. Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır. Yeni keşfimiz bölgeye komşu diğer jeolojik sahalardaki benzer keşiflerimize kapı aralayacak. En kısa zamanda yeni sondajlara başlayacağız. Başkan Erdoğan, Karadeniz'deki doğal gaz keşifleriyle ilgili son bilgileri aktardı. Başkan Erdoğan, "Sondaj gemileriz Kanuni ve Yavuz eş zamanlı çalışıyor. İlk etapta 10 kuyu açacağız. Sahanın tam üretime geçmesiyle günlük 40 milyon metreküplük gazı sisteme vermiş olacağız." dedi. Başkan Erdoğan ayrıca, "BOTAŞ, gazı ulusal sisteme bağlamak için kara boru hattını da bu ay içerisinde tamamlayacak." ifadesini kullandı.
Karadeniz'de yeni doğal gaz müjdesi
Karadeniz'de yeni doğal gaz müjdesi Başkan Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "BERAT BEY'İN ENERJİ BAKANLIĞI DÖNEMİNDE İLK SİSMİK VE SONDAJ GEMİLERİNİN ALIMI YAPILDI" Karadeniz'deki gaz keşfi bize ayrı güç katacak. Biz göreve geldiğimizde Türkiye'de ne sismik araştırma gemisi ne de sondaj gemisi vardı. Berat Bey'in enerji bakanlığı döneminde ilk sismik ve sondaj gemilerinin alımı yapıldı. Biz bu gemileri alırken kar ettik. Arka arkaya dördüncü sondaj gemileri aldındı. Bu gemiler son teknoloji ile donatılmış yaşlı olmayan gemiler. "DÜNYADA YAPILAN EN HIZLI DENİZ SAHASI OLACAK" Tuna-1 kuyusundaki çalışmalar önem arz ediyor. Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası önem arz ediyor. TANAP ve Mavi Akım bütünleşiyor. Sakarya sahasında 540 milyar metreküplük bir keşifimiz var. Bunun dışında 110 milyar metreküplük bir gaz keşfi de var. Bunu 2023'e yetiştermek için ekiplerimiz yoğun bir çalışma içinde. Sondaj gemileriz Kanuni ve Yavuz eş zamanlı çalışıyor. İlk etapta 10 kuyu açacağız. Sahanın tam üretime geçmesiyle günlük 40 milyon metreküplük gazı sisteme vermiş olacağız. Sakarya Gaz Sahası dünyada yapılan en hızlı deniz sahası olacak. Son aldığımız sondaj gemisi 12 bin metreye kadar sondaj yapabiliyor. Bu da bizim için büyük bir avantaj. "KARADENİZ GAZININ PİYASALARDA KARŞILIĞI 1 TRİLYON DOLARI BULMAKTADIR" Verilerin analizi neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküplük rezervimiz, 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Karadeniz'deki gaz rezervimiz Çaycuma-1'deki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak toplam 710 milyar metreküpe ulaştı. Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır. Yeni keşfimiz bölgeye komşu diğer jeolojik sahalardaki benzer keşiflerimize kapı aralayacak. En kısa zamanda yeni sondajlara başlayacağız.
KARADENİZ’DE NE KADAR GAZ VAR, KAÇ KUYU VAR?
KARADENİZ’DE NE KADAR GAZ VAR, KAÇ KUYU VAR? KARADENİZ’DE NE KADAR GAZ VAR, KAÇ KUYU VAR? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ağustos ayında Türk sondaj gemisi Abdülhamid Han'ın denize çıkması dolayısıyla düzenlenen törende Karadeniz'deki 10 kuyudan 2023 yılında gaz tedarik etmeye başlamayı planladıklarını belirtmişti. Karadeniz'deki doğal gaz rezervlerinin yaklaşık olarak 540 milyar metreküp olduğu biliniyor. Rezervlerin en büyüğü 400 milyar metreküpü aşan Sakarya sahasından oluşuyor. Türkiye’nin Sakarya gaz sahasına yaklaşık olarak 10 milyar dolar yatırmayı planladığı bilgisi paylaşılmıştı. KARADENİZ’DE DOĞALGAZ ÜRETİM HEDEFİ NE? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, haziran ayında Zonguldak Filyos'ta dün yapılan Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni sonrası yaptığı açıklamada, 2023'te 10 milyon metreküp ile ilk üretimin yapılacağını belirtmişti. Bakan Dönmez, 2026 itibarıyla maksimum üretime çıkmayı planladıklarını İkinci fazda günlük 40 milyon metreküp üretim hedeflediklerini söylemişti. 2026-2027'de ülkede kullanılan gazın yüzde 25-30'unu bu sahadan üreteceklerini söyleyen Bakan Dönmez, 2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı sisteme aktaracaklarını ifade etmiş, Karadeniz gazında konutlara öncelik verileceğini, konutlarda kullanılan doğal gazın tamamının 25-30 yıl boyunca Karadeniz'den çıkacağını açıklamıştı.
KARADENİZ GAZI TÜRKİYE’YE KAÇ YIL YETER?
KARADENİZ GAZI TÜRKİYE’YE KAÇ YIL YETER? KARADENİZ GAZI TÜRKİYE’YE KAÇ YIL YETER? Bakan Dönmezi bir açıklamasında da şunları söylemişti: “540 milyar metreküplük bir doğal gaz rezervi bulduk ve bu gazı 2023'ün ilk çeyreğinde sisteme dahil edeceğiz. Bu gaz rezervi, tüm Türkiye'deki mesken ve konutların hepsinin 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte."
 

Reklam

Çevrim içi üyeler

Şu anda çevrim içi üye yok.
Üst