Küçük Hava Aracı Gyrokopter
20. Yüzyılda motorlu uçuşların başlaması ile birçok mucit havada sabit duran ve dikey bir şekilde iniş yapabilen çokca prototip icat etmeye çalıştı. Ancak bunları kumanda etmek zor olduğu için hepsi başarısız oldu. Ancak Juan de la Cierva 1923 yılında rotor pallerini aksin merkezine aerodinamik ve santrifüj kuvvetlerine farklı bir şekilde tepki verecek şekilde yerleştirmeyi başardı. Bu keşif sayesinde gyrokopterle uçuşu ve ileride icat edilecek olan helikopterin uçuşu mümkün kılındı. Gyrokopterler döner kanatlı ve pervaneli bir hava aracıdır. Gyrokopterler helikopterin atasıdır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra yerini helikopterlere bırakan gyrokopterler günümüzde halen eğlence, keşif ve eğitim amaçlı kullanılmaktadır. Gyroplanör ise gyrokopterin motorsuz hâlidir. Ve havalanmak için önce başka bir araç tarafından çekilmelidir.
Jandarma Neden
Gyrokopter Aldı? Geçtiğimiz yıl Türkiye’de ilk defa yerli olarak gyrokopter üretildi. Ayrıca Avrupa’nın ilk kadın gyrokopter pilotu Hatice Nur Gündoğdu’dur. Daha önceleri kabin memuru olan Gündoğdu, sonradan adını tarihe geçirterek Avrupa’nın ilk kadın gyrokopter pilotu olmuştur. Ayrıca Türkiye’de ilk defa Balıkesir’in Edremit ilçesinde açılan Gyrokopter Eğitim Okulunda gyrokopterler için pilotları yetiştirilmektedir. Pilot olmanın maliyeti ise yaklaşık 4-6 bin avrodur. Yine geçtiğimiz yıl ilk defa bir milletvekili gyrokopter pilotu olmuştur.
Jandarma’dan önemli adım
Ankara’da düzenlenen Jandarma Havacılık töreninde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Yaklaşık 2,5 senedir üzerinde çalıştığımız, Türkiye’ye kazandırılan Almanya üretimi helikopteri, trafik denetimlerinde veya diğer noktalarda uçurarak, karşılaştığımız maliyeti daha aza indiren ve toplumsal olayları takip edebilecek bir kabiliyet de bunlarla birlikte kazanıldı. Hem maliyeti ucuz hem de yakıtı ucuz. 8 adet Gyrocopter jandarmamızda başlayacak, ardından da emniyetimizde kullanmaya başlayacağız” dedi. Filosuna önümüzdeki günlerde gyrokopter katacak olan Jandarma, bu konuda da yenilikçi bir adım atmış olacak. Öncelikli olarak gyrokopterin seçiliş amacı farklı bir hava aracı olmasının yanı sıra operasyon maliyetleri çok düşük bir araç.
Küçük Hava Aracı Gyrokopter Gyrokopter olarak Jandarma, Alman imalatçı AutoGyro’yu seçti. Model olarak da Cavalon seçildi. İki pilotun yan yana oturduğu hava aracında Jandarma 145 beygirlik Rotax motoru seçildi. Ayrıca gyrokoptere de kamera takılıyor. İlk etapta 3 adet gyrokopter hizmete girecek. Yapılan anlaşmada, alınacak gyrokopter sayısı 8’e kadar çıkabilecek.
Gyrocopter jandarmamızda Kameralı takip
Kamera ile trafik, asayiş uçuşları gerçekleştirilecek. Ayrıca gyrokopterlere de oto pilot sistemi takılacak. Böylelikle 6 saat havada kalabilen gyrokopter ile saatte 165 kilometre hızla uçabilecek. Gyrokopterin menzili ise 600 kilometreye kadar çıkabiliyor. Kamera olarak hafif, düşük maliyetli bir kamera sistemi seçildi. Helikopter, normal limitlerde rüzgarda 110 metrelik pistten havalanabiliyor.
Gyrokopterin avantajları nelerdir?
Gyrokopter çok ilginç bir hava aracı. Rüzgâr limiti yok gibi. Yavaş ve hızlı uçabiliyor. Toprak pistlere inip kalkabiliyor. Çekim için bize farklı bir bakış açısı sunuyor. Kokpiti açık olduğu için sağdan-soldan sarkabilip en iyi açıyı yakalamaya çalışıyorum. Toplam 80 litre yakıt kapasitemiz var. Üç saat havada kalabiliyoruz.
Gyrokopterin avantajları nelerdir? İlk bakışta, tepesindeki ana rotor ile gyrokopter helikoptere benzetiliyor. Üzerinde pal olsa da ana güç, kokpitin arkasındaki motordan geliyor. Bu farklı tasarımın en büyük özelliği çok kısa iniş-kalkış mesafesine sahip olması. Manevra kabiliyeti çok yüksek olan gyrokopter, saatte 74 kilometre hızla esen rüzgârlarda bile rahatlıkla uçabiliyor. Motor arızasında ise küçük alanlara rahatlıkla inebiliyor. Ultralight olarak adlandırılan hafif hava aracı sınıfındaki gyrokopterler, uzun pistler gerektirmemesi, rüzgar limitlerinin yüksek olmasıyla Türkiye için de kullanımı uygun hava araçlarından biri.