YERLİ SİLAH SANAYİ FORUMU

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

GÖKDOĞAN hava-hava füzesinin menzili 100+ km’ye cıkarıldı

ADMİN

Administrator
Yönetici
Katılım
9 Kas 2023
Mesajlar
1,884
Tepkime puanı
47
Puanları
48
ABD üretimi AIM-9X'lerin muadili olan BOZDOĞAN'ın ardından TÜBİTAK SAGE, bir görüş ötesi füzesi olan GÖKDOĞAN'ı da başarıyla imâl ederek testleri tamamladı. Amerikan AIM-120 türevi füzelerin muadili olarak görülen GÖKDOĞAN'la birlikte hava-hava füzeleri konusunda Türkiye'nin başka ülkelere ihtiyacı kalmadı. Tıpkı BOZDOĞAN gibi havada sesin 4 katı hızda ilerleyen (Mach-4) ve Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlığa sahip olan GÖKDOĞAN'ın menzili daha önce 65 kilometre olarak biliniyordu. GÖKDOĞAN'dan bahsederken "Menzilleri 100 km üzerinde. Neyse o konuya çok girmeyelim" diyen Demir'in bu bilgiyi kamuoyuna kasıtlı olarak duyurmayı tercih ettiği sanılıyor. Savunma sanayii BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN'ın ardından ramjet motora sahip GÖKHAN füzesini devreye sokacak. GÖKHAN'ın Fransız, İtalyan, İngiliz ortaklığındaki MBDA şirketince geliştirilmiş METEOR füzesine bir cevap niteliğinde olacağı sanılıyordu. Ancak GÖKHAN'dan bir önceki durak olan GÖKDOĞAN füzesi bile menzili bakımından METEOR'u yakalamış durumda. İsmail Demir'in açıkladığı '100 km' bilgisinin özellikle Yunan Hava Kuvvetleri'nde paniğe neden olacağına kesin gözüyle bakılıyor
Ramjet Göktuğ hava hava füzesi 100km gecti
Ramjet Göktuğ hava hava füzesi 100km gecti

MENZİLİ NEREDEYSE İKİ KATIYMIŞ!

Dün akşam TUSAŞ tesislerinde Haber Global ekibini konuk eden Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, özellikle Yunanistan'ı endişelendirecek çok önemli bir bilgiyi ağzından kaçırdı. Demir'in açıkladığı bilgiye göre, Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 savaş uçaklarında ve AKINCI TİHA'larda kullanmaya hazırlandığı TÜBİTAK SAGE yapımı GÖKDOĞAN füzesi, Avrupa'nın ramjet motorlu METEOR füzesine eşdeğer menzile sahip. İsmail Demir, GÖKDOĞAN menzilinin 100 kilometrenin üzerinde olduğunu duyurdu.

GÖKTUĞ Projesi​

AIM-9 ve AIM-120 Füzelerinin Amerika Birleşik Devletleri’nden tedarikinde çeşitli sıkıntıların yaşanması ve birim maliyetlerinin çok yüksek olması; yüksek irtifa hava savunmasını bu füzeler aracılığıyla F-16 savaş uçakları tarafından gerçekleştiren Türkiye’yi, milli havadan havaya füzelerini geliştirmek zorunda bırakmıştır. Bu kapsamda 2013 yılında GÖKTUĞ Projesini başlatan TÜBİTAK-SAGE, Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını sonlandırmak için önemli bir adım atmıştır. GÖKTUĞ Projesi, BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi (WVRAAM) ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM) olmak üzere iki ayrılmaktadır.

BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi (WVRAAM)​

BOZDOĞAN, ABD üretimi AIM-9X’in muadili olan Görüş İçi Hava Hava Füzesi’dir. Mükemmel Nişan Hattı Sapma (off-boresight ) açısı sağlayan yüksek çözünürlüklü Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlığa sahip olan BOZDOĞAN, elektronik harbe karşı dayanıklı yapıdadır. Yaklaşık 25 kilometre menzile sahip olan füze, ses hızının 3 katı hıza (Mach 3) ulaşabilmektedir ve vektör kontrolü sayesinde yüksek manevra yeteneğine sahiptir. IIR başlığı sayesinde, seyir füzelerine dahi etki edebilecek şekilde geliştirilmiştir. T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 10 Ağustos 2022 günü, Haber Global kanalında yayınlanan “Kayıt Altında Özel” programına konuk oldu. Programda GÖKDOĞAN GÖ (Görüş Ötesi) hava-hava füzesi hakkında bilgi veren Demir, GÖKDOĞAN’ın menzilinin 100 km ve üzeri olduğunu ve bu konuda daha fazla veremeyeceğini ekledi. TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş, GÖKDOĞAN hava-hava füzesin proje isterinin 65 km olduğunu ancak daha uzun menzillerin mümkün olduğunu açıklamıştı. Okumuş; GÖKDOĞAN hava-hava füzesinde eğer projelendirme yapılırsa Faz-2’de yapılacak çalışmalar, iyileştirmeler ile çok hızlı bir şekilde 100 km’nin zorlanabileceğini hatta ileriye yönelik bazı teknolojik kazanımlarla çok daha uzun menzillere sahip çözümler geliştirilebileceğini açıklamıştı.
“mini” hava-hava füzesi: AKDOĞAN
“mini” hava-hava füzesi: AKDOĞAN

GÖKDOĞAN GÖ (Görüş Ötesi) Hava-Hava Füzesi​

GÖKDOĞAN Hava-Hava Füzesi TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Uzun Menzilli Görüş Ötesi Hava-Hava füzesidir. 2013 yılında başlayan proje kapsamında geliştirilen, uzun menzilli aktif radar arayıcı başlıklı GÖKDOĞAN – GÖ Füzesinin Radar Arayıcı Başlığı tamamen milli olarak geliştirilmekte. Bu başlıklar ayrıca uzun menzilli hava savunma füzelerinde de kullanılmakta. Geliştirme çalışmalarının 2020 yılında tamamlanması hedeflenen GÖKDOĞAN Hava-Hava füzesi F-16 uçaklarından atılabilecek ve Türk Hava Kuvvetleri’nin hava hakimiyetini arttıracak. Güdüm • Katı-hal aktif radar arayıcı başlık teknolojisi • At-unut özellikli akıllı güdüm • Gelişmiş karşı karşı tedbir ve karıştırma kaynağına güdüm • Veribağı ile hedef bilgisi güncelleme yeteneği • Her açıdan atış ve birden fazla hedefe kilitlenebilme yeteneği • Atıldıktan sonra kilitlenebilme İtki&Kontrol • Yüksek itki – az dumanlı katı yakıt teknolojisi • Yüksek güvenilirlik ve güvenlik seviyesine sahip tam Elektronik Roket Motoru Emniyetli Kurma ve Ateşleme Sistemi Harp Başlığı • En yüksek öldürücülük ihtimali için özgün tasarım harp başlığı • Yüksek güvenlik ve güvenilirlik sağlayan kesintisiz tapa Uyumluluk • MIL-STD-1553 & MIL-STD-1760 uyumlu • LAU-129 lançeri ile kullanılabilirlik
Füze Adı:-BOZDOĞANAIM-9X Sidewinder
Ağırlık:-140 kilogram84 kilogram
Uzunluk:-3.3 metre3 metre
Çap:-160 milimetre127 milimetre
Menzil:-25+ kilometre30+ kilometre
Hız:-4+ Mach2.5+ Mach
Tipi:-Görüş İçiGörüş İçi
 

Reklam

Çevrim içi üyeler

Şu anda çevrim içi üye yok.
Üst