Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 16 Şubat'ta Fatih Sondaj Gemisi'nin Sakarya sahasında Karadeniz'deki 3'üncü arama sondajına başladığını duyurmuştu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Fatih Sondaj Gemisi'nin Gökçebey-1 kuyusunda olduğunu bildirdi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Fatih Sondaj Gemisi'nin Gökçebey-1 kuyusunda olduğunu bildirdi.
Fatih Sondaj Gemisi bölgede! Şirketin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz'deki yeni arama kuyusu Gökçebey-1'de." ifadesi kullanıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 16 Şubat'ta Fatih Sondaj Gemisi'nin Sakarya sahasında Karadeniz'deki 3'üncü arama sondajına başladığını duyurmuştu. Fatih Sondaj Gemisi, bugüne kadar Karadeniz'de toplam 540 milyar metreküp doğal gaz keşfetti. Türkiye, denizlerde hidrokarbon aramalarına Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemileriyle devam ediyor.
Fatih Sondaj Gemisi bölgede!
Fatih Sondaj Gemisi bölgede! Karadeniz'de yaptığı ilk sondaj çalışmasında 405 milyar metreküp doğalgaz rezervi bularak Türkiye'ye 80 milyar dolarlık bir katkı sundu. Yaptığı ikinci sondajda ise 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz rezerve daha buldu. Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisidir. Türkiye’nin ilk operasyonel sondaj gemisidir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti, doğalgaz ve petrol yataklarının üzerine kurulu bir ülke olmasına karşın hiçbir zaman kendi arama gemisi olmamıştı. Fatih, Güney Kore'nin Ulsan kentinde Hyundai Heavy Industries tarafından yaklaşık 860 milyon ABD dolarına inşa edildi. 25 Kasım 2011'de denize indirildi. Mart 2016'da 210 milyon $ bedelle Chalfont Shipping'e satıldı.
Fatih Sondaj Gemisi bölgede!