F-16'ların yükünü almaya hazırlanan Bayraktar Akıncı, Gökçe Güdüm Kiti ile ilk nokta atışını yaptı.
Baykar tarafından üretilen insansız hava araçları her gün hem sahada hem de testlerde kendini kanıtlamaya devam ediyor. Bugün de Bayraktar Akıncı, Gökçe Yeni Nesil Güdüm Kiti entegre edilen MK-83 bombasını atarak hedefini yüksek hassasiyetle vurmayı başardı. Bayraktar Akıncı, Gökçe Yeni Nesil Güdüm Kiti ile hedefi tam isabetle vurdu!
GÖKÇE Projesi kapsamında, Hava Kuvvetleri komutanlığı envanterinde bulunan 1000 librelik Mk-83 genel maksat bombaları ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve üretilen SARB-83T ardışık delici harp başlığı ile kullanılabilen, ANS/KKS/Lazer güdümlü, hareketli ve sabit hedeflere karşı etkili, hassas vuruş kabiliyetine sahip ve maliyet etkin bir güdüm kiti geliştirildi.
Bayraktar Akıncı Yarım tonluk Gökçe MK-83 dev bomba testi TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Gökçe ve Gözde güdüm kitleri artık envanterde yerini almaya başlıyor. Bugün Bayraktar Akıncı ile gerçekleştirilen bir test atışında Gökçe Yeni Nesil Güdüm Kiti entegre edilen 455 kg ağırlığındaki MK-83 bombası hedefini 12'den vurmayı başardı. Geçtiğimiz yıllarda bu ağırlıktaki bir mühimmat ancak F-16 ve F-4 gibi savaş uçakları tarafından atılabiliyordu. Zira her ne kadar sahada başarılı olsalar da TB2 ve Anka gibi SİHA'lar bunun ancak 10'de 1'i kadar ağırlıktaki bombaları taşıyabiliyor. Fakat daha önce de söylediğimiz gibi Akıncı, Aksungur ve Kızılelma gibi platformlar F-16'ların birçok havadan karaya görevini üstlenecek. Bugün yapılan test atışı da bunu kanıtlar nitelikte. Zira gövde altında yeni nesil güdüm kitini kullanan 455 kg (1000lb) ağırlığındaki MK-83 bombasını taşıyan Bayraktar Akıncı, 20 bin feet yükseklikten hedefini oldukça düşük sapma payıyla vurdu.
Bayraktar Akıncı, Gökçe Yeni Nesil Güdüm Kiti ile hedefi tam isabetle vurdu!
Envanterdeki nüfuz edici bombanın (NEB-84) geliştiril me sürecinde elde edilen tecrübenin benzer mühimmatların gelişiminin yolunu açtığını belirten Okumuş, şöyle konuştu: "Uçak bombası olarak kullanılmayan, bildiğimiz kadarıyla ilk defa Türkiye'nin kullandığı bir teknoloji var, ardışık delicili harp başlığı teknolojisi. Bu teknolojiyi uçak bombalarında NEB-84 olarak dünyada ilk biz kullandık. Yerden atılan mühimmatlarda var ama uçak bombası olarak ardışık delicili yani çukur imlalı harp başlığı teknolojisi olarak yoktu. NEB-84'ten edindiğimiz tecrübeyle bunu Mark-83 (MK-83) geometrisinde ve kütlesinde yine ardışık delicili harp başlığı etkinliği olan bir mühimmat geliştirme projesi olarak öz kaynaklarımızla başlattık." MK-83 uçak bombalarında kullanılabilen tüm güdüm kitlerinin SARB-83'te de kullanılabileceğini ifade eden Okumuş, SARB-83 projesinin SERT-82'ye göre biraz daha hızlı ilerlediğini, bombanın alt sistem testleri ve çevresel testlerinin sonuçlandırıldığını ve projenin nihai testleri kapsamında son olarak kalifikasyon ve delici etkinliğini görme testlerinin tamamlandığını bildirdi.
Yerli uçak bombası SARB-83 nedir ne işe yarar?
SARB-83 Teknik Özellikleri
SARB-83 Duvarı saatte 280 kilometre hızla aşarak deldi
Bayraktar Akıncı özellikleri ve kullandığı mühimmatları
Baykar tarafından üretilen insansız hava araçları her gün hem sahada hem de testlerde kendini kanıtlamaya devam ediyor. Bugün de Bayraktar Akıncı, Gökçe Yeni Nesil Güdüm Kiti entegre edilen MK-83 bombasını atarak hedefini yüksek hassasiyetle vurmayı başardı. Bayraktar Akıncı, Gökçe Yeni Nesil Güdüm Kiti ile hedefi tam isabetle vurdu!
GÖKÇE Projesi kapsamında, Hava Kuvvetleri komutanlığı envanterinde bulunan 1000 librelik Mk-83 genel maksat bombaları ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve üretilen SARB-83T ardışık delici harp başlığı ile kullanılabilen, ANS/KKS/Lazer güdümlü, hareketli ve sabit hedeflere karşı etkili, hassas vuruş kabiliyetine sahip ve maliyet etkin bir güdüm kiti geliştirildi.
Yerli uçak bombası SARB-83 nedir ne işe yarar?
TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünün (SAGE) öz kaynaklarıyla yürüttüğü çalışmalar sonunda geliştirdiği ardışık delicili uçak bombası SARB-83, seri üretime hazır hale getirildi.Envanterdeki nüfuz edici bombanın (NEB-84) geliştiril me sürecinde elde edilen tecrübenin benzer mühimmatların gelişiminin yolunu açtığını belirten Okumuş, şöyle konuştu: "Uçak bombası olarak kullanılmayan, bildiğimiz kadarıyla ilk defa Türkiye'nin kullandığı bir teknoloji var, ardışık delicili harp başlığı teknolojisi. Bu teknolojiyi uçak bombalarında NEB-84 olarak dünyada ilk biz kullandık. Yerden atılan mühimmatlarda var ama uçak bombası olarak ardışık delicili yani çukur imlalı harp başlığı teknolojisi olarak yoktu. NEB-84'ten edindiğimiz tecrübeyle bunu Mark-83 (MK-83) geometrisinde ve kütlesinde yine ardışık delicili harp başlığı etkinliği olan bir mühimmat geliştirme projesi olarak öz kaynaklarımızla başlattık." MK-83 uçak bombalarında kullanılabilen tüm güdüm kitlerinin SARB-83'te de kullanılabileceğini ifade eden Okumuş, SARB-83 projesinin SERT-82'ye göre biraz daha hızlı ilerlediğini, bombanın alt sistem testleri ve çevresel testlerinin sonuçlandırıldığını ve projenin nihai testleri kapsamında son olarak kalifikasyon ve delici etkinliğini görme testlerinin tamamlandığını bildirdi.
SARB-83 Teknik Özellikleri
Menzil | 18+ km (SİHA/TİHA), 37+ km (Savaş Uçağı)* |
Güdüm Seçenekleri | ANS+KKS+LAB, ANS, ANS+KKS, ANS+LAB |
CEP | (ANS+KKS)+LAB: <3 m (Durağan Hedefler) ANS+KKS: <10 m |
Uygulanabilen Mühimmatlar | Mk-83, SARB-83, SARB-83T |
- Maliyet etkin
- Sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanım
- BRU-57 adaptörü ile çoklu atim kabiliyeti
- Azaltılmış sapma oranı
- Tüm hava koşullarında, gece ve gündüz görev yapabilme
- Karıştırmaya dirençli, CRPA anten uyumlu
- Bağlı uçuşta ve atış sonrasında yeniden hedef belirleme
- MIL-STD 1760 uyumlu
- ANS: Ataletsel Navigasyon Sistemi KKS: Küresel Konumlandırma Sistemi LAB: Lazer Arayıcı Başlık Sistemi
SARB-83 Duvarı saatte 280 kilometre hızla aşarak deldi
Okumuş, testlerin gerçekleştirildiği Hedef Balistiği Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı'nın (HABRAS) çok önemli bir altyapı olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu: "NEB-84 testini İngiltere'de yapmak zorunda kalmıştık, bu altyapı yoktu. Artık kendi altyapımızda kendi geliştirdiğimiz mühimmatı, SARB-83'ü test etmiş olduk. Çok güzel görüntüler de aldık ve test de çok başarılı oldu. Yaklaşık 1,5 metrelik, 35 megapascal güçlendirilmiş duvarı SARB-83 mühimmatı ön delicisiyle deldi ve ana delici duvarın içinden geçerek etkinliğini gösterdi. SARB-83 yaklaşık saatte 300 kilometre hızla ilerledi, duvarı deldikten sonra ana delicimizin hızı yaklaşık saatte 280 kilometreydi. Yani 1,5 metrelik güçlendirilmiş duvarın yavaşlatma etkisi yüzde 10'dan bile az oldu. Bu gerçekten çok yüksek bir etkinlik göstergesi. SARB-83 için belki son kez uçaktan tamamen canlı bir atış yapılmasını planlıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığımızın ve Hava Kuvvetlerimizin ihtiyacı doğrultusunda gelecek taleplere göre seri üretimi yapılabilir durumda. SARB-83, yakın zamanda farklı güdüm kitleriyle kullanılabilecek stratejik bir mühimmatımız olarak kullanıma hazır."Bayraktar Akıncı özellikleri ve kullandığı mühimmatları
- 12.2m uzunluk, 20m kanat açıklığı, 4.1m yükseklik.
- 45+ bin feet (13km+) irtifa.
- 24 saati geçen uçuş süresi.
- 195 knots (361km/s) hız.
- Tam otomatik uçuş kontrol ve 3 yedekli otopilot sistemi.
- Yer sistemlerinden bağımsız otomatik ve hassas iniş ve kalkış.
- Uydu haberleşmesi sayesinde dünyanın her yerinden kontrol.
- GPS’e bağımlılığı yok. Dahili Sensör füzyonu.
- Lazer güdümlü akıllı mühimmatları ve göz bebeğimiz SOM füzesini kullanabiliyor.
- AESA radarı, Aselsan ortak açıklık hedefleme sistemi ve elektronik harp sistemleri.
- 6 tona kadar kalkış ağırlığı.
- 1.5 tona kadar faydalı yük.
- Akıncı A – 2x 450 HP, toplam 900 HP motor gücü
- Ivchenko-Progress, AI-450C, 2 x 336 kW
- Akıncı B – 2x 750 HP, toplam 1500 HP motor gücü
- Pratt & Whitney Canada, PT6A-135A, 2 x 559 kW
- Akıncı C – 2x 900 HP, toplam 1800 HP motor gücü
- 2x 900 HP yerine 2 x 222 HP TEI-PD222ST yerli motor kullanılabilir
- Bayraktar Akıncı’nın kullanabileceği mühimmatlar:
- Tolun minyatür bomba
- MAM L/C/T
- Cirit