YERLİ SİLAH SANAYİ FORUMU

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

ATAK-2 ilk uçuşunu yaptı!

ADMİN

Administrator
Yönetici
Katılım
9 Kas 2023
Mesajlar
1,884
Tepkime puanı
47
Puanları
48
ATAK-2 ÖZELLİKLERİ - Ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2 ilk kez havalandı. Dünyada bu sınıfta 3. helikopter olan ATAK-2'nin özellikleri merak konusu oldu. Savunma Sanayii hızla yeni adımları atmaya devam ediyor. TCG Anadolu Gemisi'nden sonra ağır sınıf helikopterimiz ATAK-2, ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Peki, ATAK-2'nin özellikleri ne? İşte detaylar.

Ağır taarruz helikopteri ATAK-2 gökyüzü ile buluştu!​

Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayii yolculuğundaki önemli kilometre taşlarından biri de ATAK serisi helikopterler. TUSAŞ ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ortaklığında üretilen ATAK helikopterler ailesinin en güncel versiyonu ATAK-2 bugün ilk uçuşunu yaptı. İlk uçuşun videosu ise basınla paylaşıldı. Dünyanın bu sınıftaki birkaç helikopterinden biri olan ATAK-2, 10 ton ağırlığa ve 1200 kg’lık mühimmat kapasitesine sahiptir. Aynı sınıftaki diğer helikopterler arasında ise AH-64 Apache, Mi-28 ve Ka-52 dikkat çekiyor. ATAK-2’nin ilk prototiplerinde Ukraynalı Motor Sich tarafından üretilen 2500 beygir gücündeki TV3-117VMA-SBM1V-01T motoru kullanılacak. Yerli ve milli tasarıma sahip ATAK-2’nin bütün silah sistemleri, transmisyonu, uçuş bilgisayarı ve şaftı yerli olarak üretiliyor. 2025 yılında Kara Kuvvetlerimize 3 adet ATAK-2 teslimatı yapılacak.
ATAK-2 ilk uçuşunu yaptı!
ATAK-2 ilk uçuşunu yaptı!

ATAK-2 "Apache'den bile daha iyi olacak"​

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, ATAK-2 helikopteri ile ilgili, "Dünya klasında en iyi kabul edilen Apache'den bile Allah'ın izni ile daha iyi olacaktır. Çünkü çok iyi çalışıyoruz." dedi. ATAK-2 hakkında bilgi veren Kotil, "Bu araç 11 tondur. Dünya klasında en iyi kabul edilen Apache'den bile Allah'ın izni ile daha iyi olacaktır. Çünkü çok iyi çalışıyoruz. Yılda 1.000 ila 1.200 mühendis alıyoruz. Mühendis sayımız şu anda neredeyse 6 bine gelmek üzere. 1.200 mühendisten başlamıştık. Şu andaki nüfusumuz 13 bine geldi. İnşallah gelecek sene sonunda 16 bin kişiye ulaşacağız." diye konuştu. STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Güleryüz ise yaklaşık 800 kişilik bir ekibe sahip olduklarını, bunların yüzde 75'inin mühendislerden oluştuğunu bildirdi.

ATAK-2 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri

Evet gelelim asıl konumuz olan Ağır Sınıfta bir Taarruz Helikopterinin bize neler kazandıracağına. Ağır sınıfta yer alacak olan ATAK-2 helikopteri 10 tonluk yük taşıma kapasitesi ile temel olarak ülkemize ateş gücü çok daha yüksek bir taarruz helikopteri kazandırmış olacak. T-129 ATAK Helikopterinin yaklaşık 5 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip olduğunu düşünecek olursak aradaki farkı burada daha rahat anlayabiliriz. Bu 10 tonun 1.2 tonunu ise safi olarak mühimmatlara ayırabileceğiz. Mühimmat taşımak için 6 adet istasyon bulunacak. Bunun yanında çeşitli aksamlarda yine bu yüksek taşıma kapasitesi sayesinde rahatlıkla helikopterde kullanılabilecek. Ana silah sistemi anlamında T-129 ATAK’tan farklı olarak 20 mm yerine 30 mm’lik bir otomatik top sistemi tercih edildiğini görüyoruz. Topun kalibresinin büyümesi bu helikopterin sadece hafif silahlı terörist gruplara karşı değil daha ziyade konvansiyonel bir savaşta bir ülkeye karşı kullanılması için geliştiriliyor olduğuna dair bize fikir verebilir. Zırh korumasına baktığımız zaman helikopterin 12.7 mm’lik uçaksavar mühimmatlarına karşı dayanabilecek şekilde imal edileceğini görüyoruz. Açıkçası daha fazlasına da pek gerek olduğunu söyleyemeyiz. Neticede uçan bir tank üretme gibi bir amacımız yok. Üzerinde durulması gereken ekstra bir özellik ise Hava-Hava füzesi taşıyabilme kabiliyeti. ATAK-2’de havadan havaya kullanılabilen füzeler sayesinde hava tehditlerine karşı da özsavunma ve saldırı imkanı sağlanacak. Jet uçağı gibi veya hafif saldırı uçağı gibi unsurlara karşı etkinliği biraz düşük olacakmış gibi değerlendirilse de en azından İHA, SİHA, Genel Maksat ve Taarruz helikopteri gibi hava araçları ATAK-2 tarafından rahatlıkla etkisiz hale getirilebilir. Yayınlanan görüntülerde helikopterin gövde altında bulunacağını anladığımız MİLDAR radarı sayesinde ise helikopterin durumsal farkındalığı, atış hassasiyeti gibi özelliklerinin daha yüksek seviyede olacağını söyleyebiliriz.

ATAK-2 Kullanılacak T-30H 30×113 mm burun topu​

30×113 mm mühimmat kullanan T-30H, elektrikli ateşleme mekanizmasına ek olarak iğneli ateşleme mekanizmasına sahip. TUSAŞ T929 ATAK II Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri için geliştirilen T-30H, 200 ila 300 mermi/dakika atış hızına sahiptir. ATAK II’ye için geliştirilse de T-30H, 59 kg ağırlığıyla kara ve deniz araçlarında da kullanılabilir.
ATAK-2 T-30H 30×113 mm burun topu
ATAK-2 T-30H 30×113 mm burun topu

ATAK-2 özellikleri neler?​

Servis tavanı: 20 bin ft Azami hız: 172 kts Operasyon zarfı: -40/+50 derece sıcaklık Zırh özellikleri: 12.7mm’lik mühimmata karşı dayanıklı Mühimmat kapasitesi: 1.5 ton Silah sistemleri:
  • 30 mm (20 mm) Top Sistemi,
  • Güdümsüz Roket
  • Güdümlü Roket
  • Hava Yer Füzesi
  • Hava Hava Füzesi
  • Serbest Düşümlü Mühimmat
  • Radar Güdümlü Füze
  • Lazer Silahı
Temel Ekipmanlar:
  • 4 Eksenli Otopilot
  • Modüler Aviyonik Mimari
  • Hedef Tespit Radarı
  • Hedef Tespit Sistemi
  • Kaska Entegre Görüntüleme Sistemi
 

Reklam

Çevrim içi üyeler

Şu anda çevrim içi üye yok.
Üst