YERLİ SİLAH SANAYİ FORUMU

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

ASELSAN’ın yeni LAZER Silahı YILDIRIM-100 DIRCM

ADMİN

Administrator
Yönetici
Katılım
9 Kas 2023
Mesajlar
1,884
Tepkime puanı
47
Puanları
48

ASELSAN, MMU ve taarruz helikopterleri için DIRCM geliştiriyor​

Milli Muharip Uçak bütünleşik elektro-optik sistem projesinde tasarım çalışmalarına devam edildi. Seri üretimde olan UV füze ikaz sistemi ASELSAN-İRİS’in millileştirme çalışmaları tamamlanarak milli bileşenleri ile üretilmeye başlandı. Yerlileştirilen kritik bileşenler ile üretilen İRİS’in helikopter platformlarına entegrasyonu gerçekleştirildi. Milli imkânlarla geliştirilen Seespot özellikli KIZILGÖZ-300 termal kamera başarıyla entegre edilerek teslimatları yapıldı.
Milli Muharip Uçak ve taarruz helikopterlerinin kullanacağı yönlendirilmiş kızılötesi karşı tedbir sistemi ASELSAN-YILDIRIM ailesinin geliştirilmesine devam edildi.

YILDIRIM-100 çift taret konfigürasyonuna sahip olacak ve her taret, barındırdığı hassas takip birimi ile yüksek güçte lazer üretebilen lazer birimi sayesinde; ısı güdümlü füzelere karşı senkronize edilmiş, çoklu bantta yönlendirilmiş lazer işareti uygulayacak. Sistem ayrıca DIRCM sistemini yöneten ve füze ikaz sistemi ile haberleşmeyi sağlayan bir kontrol birimini de içerecek.ASELSAN ayrıca KAAN Savaş Uçağı için YILDIRIM-100’ün üst versiyonu YILDIRIM-300’ü geliştiriyor. YILDIRIM serisi DIRCM sistemleriyle birlikte hava platformlarının, karşı tedbir yetenekleri üst noktaya taşınmış olacak. Halihazırda DIRCM üretebilen ve platformlarında kullanabilen ülke sayısı oldukça kısıtlı.KAAN Savaş Uçağı için geliştirilen YILDIRIM-300’ün tamamlanmasıyla beraber KAAN, nihai aşamada Su-57’den sonra DIRCM barındıran dünyadaki ikinci 5. nesil savaş uçağı olacak.
ASELSAN'ın yeni LAZER Silahı YILDIRIM-100 DIRCM
ASELSAN'ın yeni LAZER Silahı YILDIRIM-100 DIRCM

DIRCM Nedir?​

Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemleri yani DIRCM’lar, kızılötesi güdümlü füzelere karşı hava ve deniz platformlarının korunması amacıyla kullanılıyorlar. Hassas bir gimbale sahip olan sistemler, yaklaşan bir kızılötesi veya ultraviyole IR/UV güdümlü füzeye yüksek güçlü lazer enerjisi gönderiyorlar. Bu lazer enerjisiyle füzenin arayıcı başlığı köreltiliyor ve füzenin, korunan platformdan başka bir yöne gitmesi sağlanıyor. DIRCM taretleri, platform üzerindeki farklı füze ikaz sistemleri ve flare atıcıları ile entegre şekilde çalışıyorlar Bu silahların birçok avantajı vardır;
  • Işık hızında angajman
  • Tekrarlı ve teorik olarak sınırsız atış kabiliyeti
  • İsabet hassasiyeti
  • Görünmezlik

DIRCM (Yönlü Kızılötesi Karşı Tedbirler)​

Günümüzde birçok hava aracı ısı güdümlü füzelere karşı korunmak için ”flare” adlı öz savunma sistemi kullanmaktadır. Gelişen sensör teknolojileri ve görüntü işleme teknolojisinin ilerlemesi, füzelerin jetlerdeki motor ısısı ile flare ısısı arasındaki farkı ayırt edebilmesi sebebiyle flare teknolojisi ilkel kalmıştır. DIRCM sistemleri füzelerin güdüm sistemlerine kızılötesi lazer göndererek füzelerin güdüm kısmını körleştirebilir. Günümüzde Northrop Grumman, Elbit Systems, Leonardo tarafından üretilen bu sistemler ülkemizde Meteksan Savunma tarafından Nazar Projesi ile üretilecektir. Günümüzde lazerler savunma sanayiinde elektronik harpten hedef belirlemeye, haberleşmeden hava savunmasına kadar birçok alanda kullanılıyor. Ülkemizde lazer sistemleri üzerine Ar-Ge yapan savunma sanayi şirketlerimiz de bu alanda çalışmaya devam etmektedir. Türk savunma sanayiinde lazer teknolojisi geliştiren şirketlerimiz ve ürünleri aşağıdaki gibidir.
DIRCM (Yönlü Kızılötesi Karşı Tedbirler)
DIRCM (Yönlü Kızılötesi Karşı Tedbirler)

YILDIRIM-100’ün Temel Özellikleri:​

  • Çoklu bantta lazer çıkışı
  • UV/IR tabanlı Füze İkaz Sistemleri ile uyumluluk
  • Tam küresel koruma sağlamak için çift taretli konfigürasyon
  • Hızlı ve hassas tehdit yakalama ve takibi
  • Çoklu tehdit senaryoları altında çalışabilme
  • Hedefte yüksek lazer enerjisi oluşturma
  • Küçük boyut ve ağırlık, düşük güç tüketimi
  • Yüksek kullanılabilirlik, düşük bakım ve düşük ömür devri maliyeti
Ayrıca ASELSAN, birçok farklı elektro-optik sistemi geliştirmeye devam ediyor. Bu sistemler içerisinde KARAT-100, TOYGUN-100, İRİS-300, LİAS-300 gibi ikaz ve keşif sistemleri bulunuyor. ASELSAN, bu sistemleri tamamladığında Türkiye, hava platformları için üstün bir elektro-optik süite sahip olacak. KAYNAK:savunmasanayist.com
 

Reklam

Çevrim içi üyeler

Şu anda çevrim içi üye yok.
Üst