TUSAŞ, ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağının ilk fotoğrafı paylaşıldı . ANKA-3’ün bu yıl ilk uçuşunu gerçekleştirecek. ANKA-3 MİUS’un görev tanımlarında hava-yer, SEAD-DEAD (Hava Savunnma Sistemlerinin Bastırılması-Yok Edilmesi), İGK (İstihbarat-Keşif-Gözlem) ve Elektronik Harp gibi görevler yer alıyor.
ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı’ndan ilk Resimler ANKA-3’e ilişkin görsellerde iç silah istasyonlarının yanında muadillerinden farklı olarak dış silah istasyonları da opsiyon olarak yer alıyor. Dış silah istasyonlarında TEBER-82 ve TEBER-81 güdüm kitli genel maksat bombaları göze çarpmakta. 7 ton sınıfında olacak ANKA-3’te ilk etapta AI-322 veya muadili bir turbofan motorun kullanılacağı değerlendirilebilir. ANKA-3 hangardan çıktı TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’in Twitter’dan yapmış olduğu paylaşımda ANKA-3’ün “Türkiye Yüzyılı'nda milletimize olan sözümüzü tuttuk. MMU ve HÜRJET taksi yaptı, ATAK 2 yakında motor çalıştıracak, ANKA 3 de ilk uçuşunu yapacak. Binlerce çalışma arkadaşımız ve iş ortaklarımızla ortaya çıkardığımız ürünlerimizi Çanakkale şehitlerimize armağan ediyoruz.” Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı’ndan ilk gerçek fotoğraflar yayınlandı. Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olacak olan ANKA-3’ün bu yıl içerisinde ilk uçuşunu da gerçekleştirmesi beklenmekte. Anka 3'ün yani TUSAŞ’ın İnsansız Savaş Uçağı, yaklaşık 7 tonluk bir azami kalkış ağırlığına sahip olacak. 2023’ün ikinci çeyreği içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen insansız savaş uçağı, ANKA’dan elde edilen tecrübeler ile üretildi.
Anka 3'ün görevi ne olacak? Yüksek yük taşıma kapasitesi ve kuyruksuz yapının sağladığı düşük radar izi gibi detaylar göz önüne alındığında ANKA-3 MİUS’un Bayraktar KIZILELMA’nın yanında yer alacak hava-yer odaklı bir derin taarruz platformu olacağı değerlendirilebilir. Dikkat çeken bir diğer husus ise ANKA-3’ün sınıfını belirtmek maksadıyla MİUS ibaresinin yer almasıdır. Bu açıdan MİUS, SİHA ve TİHA gibi Türkçe sınıflandırmaların devamı olarak da ele alınabilir.

Anka 3'ün görevi ne olacak?
ANKA-3, ağırlıklı olarak hava-yer görevleri için geliştirildi. Anka 3 derin taarruz (deep-strike) ile düşman hava savunmasının imhası/bastırılması (DEAD/SEAD) misyonları uçağın ana taarruz kabiliyetlerinden olacak yani bir nevi almak istediğimiz f35'in görevlerini Anka 3 yerine getirmesi planlanmakta. ANKA-3 MİUS. ANKA-3; jet motoru ve hızıyla, yüksek yük taşıma kapasitesi ve radarda neredeyse görünmeyen kuyruksuz yapısıyla İHA alanında yeni bir sayfa açacak. Önümüzdeki yıl ANKA-3 MİUS projemizden müjdeleri inşallah milletimizle paylaşmaya devam edeceğiz.”