Baykar Teknoloji, Aselsan'ın geliştirdiği CATS kamera ile gerçekleştirilen Aselsan LGK Atış Testi'nin başarıyla tamamlandığını duyurdu. Baykar, Bayraktar AKINCI TİHA ile yapılan ve Aselsan CATS kamera ile gerçekleştirilen Aselsan LGK atış testinin başarıyla tamamlandığını açıkladı. Baykar'ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Aselsan'ın geliştirdiği Aselsan CATS kamera ile gerçekleştirilen Aselsan LGK Atış Testi başarıyla tamamlandı." ifadelerine yer verildi. Bu kapsamda ASELSAN tarafından geliştirilen LGK-82 (Lazer Güdüm Kiti) ile 1 Temmuz'da gerçekleştirilen test atışı başarıyla tamamlandı. Çorlu Hava Meydan Komutanlığı'ndan havalanan ve test boyunca ortalama 30 bin feet irtifada bulut üstünde uçan AKINCI'nın ateşlediği milli mühimmat LGK-82, bulut altında uçan Bayraktar TB2 SİHA'nın lazerle işaretlediği hedefi tam isabetle vurdu.
AKINCI'dan LGK-82 ile CATS kamerasıyla nokta atış
Bayraktar AKINCI’da ASELSAN’ın CATS görüntüleme sistemi kullanılmaya başlandı. ASELSAN CATS ile hedef tespiti ve görüntülemesi yapılarak ASELSAN LGK güdüm kitli genel maksat bombasının atış testi yapıldı. Hedef başarıyla imha edildi.
Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, atış testi görüntülerini paylaştı. Görüntülerde Akıncı’nın Akıncı-B versiyonunun kullanıldığını görüyoruz. Ayrıca ASELSAN CATS kamerasının kaydettiği görüntü de paylaşıldı.
LGK 82 LAZER GÜDÜM KITI Genel maksat bombalarını lazer işaretleme sayesinde kilometrelerce uzaktan hedefini vuran akıllı mühimmatlara çeviren LGK, AKINCI tarafından gerçekleştirilen testte ilk defa bir insansız hava aracı platformundan atılarak görevini başarıyla tamamladı. AKINCI, LGK-82 attığı test uçuşunda kanat altında TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve entegrasyon çalışmaları devam eden GÖZDE Güdüm Kiti'ni de taşıdı. Bayraktar AKINCI TİHA için şimdiye kadar 4 ülkeyle, Bayraktar TB2 SİHA için ise 22 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalandı. Yapılan sözleşmeler kapsamında Bayraktar TB2 SİHA'ların teslimatları sürerken, Bayraktar AKINCI TİHA ve yer sistemlerinin 2023 yılından itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedefleniyor. 2021'de 664 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracatı gerçekleştiren Baykar, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre savunma ve havacılık alanında en çok ihracat yapan firma oldu. Milli TİHA Bayraktar AKINCI ve Bayraktar TB2 SİHA'ya ilgi duyan birçok ülke ile görüşmeler devam ediyor.
AKINCI'dan LGK-82 ile CATS kamerasıyla nokta atış
SİHA’ların yeni gözü ASELSAN CATS!
ASELSAN CATS özellikleri
LGK 82 LAZER GÜDÜM KITI
LGK, 500 lb sınıfındaki MK-82 ve 2,000 lb sınıfındaki MK-84 bombalarını maliyet etkin ve yüksek güvenilir akıllı mühimmata dönüştüren lazer güdüm kitidir. LGK sabit/hareketli hedeflere karşı daha yüksek vuruş hassasiyeti, arttırılmış atış zarfı, daha düşük ikincil hasar ve atış sonrası hedef değiştirme kabiliyeti sağlar. LGK yarı-aktif lazer arayıcı başlık, güdüm bölümü, ısıl pil, kanat tahrik sistemi ve arka kuyruk bütününden oluşur. Mühimmat hedeften yansıyan lazer enerjisine güdümlenir: arayıcı başlık hedeften yansıtılan lazer ışığını algılar, kanatçıklarını bombayı lazer ile işaretlenen hedefe doğru yönlendirir.Bayraktar AKINCI’da ASELSAN’ın CATS görüntüleme sistemi kullanılmaya başlandı. ASELSAN CATS ile hedef tespiti ve görüntülemesi yapılarak ASELSAN LGK güdüm kitli genel maksat bombasının atış testi yapıldı. Hedef başarıyla imha edildi.
Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, atış testi görüntülerini paylaştı. Görüntülerde Akıncı’nın Akıncı-B versiyonunun kullanıldığını görüyoruz. Ayrıca ASELSAN CATS kamerasının kaydettiği görüntü de paylaşıldı.
SİHA’ların yeni gözü ASELSAN CATS!
ASELSAN 40+ adet CATS teslim etti!
Geçtiğimiz günlerde basın açıklaması yapan ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, en çok merak edilen ürünler arasında yer alan CATS sistemi hakkında konuştu. Halihazırda 40 adetten fazla CATS’in teslim edildiğini söyledi. Buna ek olarak şu anda aylık 6 adet CATS üretimi yapabildiklerini açıkladı. Ayrıca ilerleyen dönemde bu sayıyı 10’un üzerine çıkarmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bu sistemin gün geçtikte özelliklerinde de gelişmeler yaşandığını belirtelim. İlk tanıtılan sistemin toplam ağırlığı 61 kilogramdı. Fakat yapılan geliştirmelerle birlikte 55 kilograma kadar düşürüldü. Kanadalı rakibi ise 49 kilogram ağırlığa sahip. Yani bu konuda hala ufak bir farkla avantajı koruyor. Ancak ASELSAN’ın bu kadar kısa süre içerisinde ortaya çıkardığı bu sistemin önümüzdeki dönemde rakiplerini geride bırakacağı tahmin ediliyor.ASELSAN CATS özellikleri
- CATS, İnsansız Hava Araçları (İHA), helikopterler ve uçaklar dahil sabit kanatlı veya döner kanatlı hava platformları için geliştirilmiş olan, yüksek performanslı bir elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemidir.
- Kullanım Alanları: Hedefleme, Keşif ve Gözetleme
- 220 mm Çaplı Ortak Optik Açıklık
- Küçük ve Hafif Sistem: 61kg
- Üstün Menzil Performansı: 25 km'ye kadar
- Yüksek Performanslı IR Kamera
- 1920x1080p Çözünürlük
- Eşzamanlı Hedef Takibi
- Hassas Hedef Konumu Belirleme
- Hareketli Hedefin Yönünü ve Hızını Belirleme
- Ataletsel Ölçüm Birimi
- Hassas Stabilizasyon
- Platform ile Otomatik Hizalanma