F-16 AESA Burun Radarı MURAD Tanıtıldı
ASELSAN tarafından geliştirilen ve hem F-16 (ÖZGÜR Projesi), hem de AKINCI TİHA’da kullanılması planlanan MURAD AESA Burun Radarı, 10 Kasım 2022 tarihinde şirketin Ankara Gölbaşı yerleşkesinde gerçekleştirilen bir etkinlikte görücüye çıkarıldı. Etkinlikte MURAD AESA radarının kamuoyuna ilk resmi tanıtımı Savunma Sanayii Başkanı İsmail DEMİR tarafından gerçekleştirildi.Akıncı'ya entegre edilecek: Görmeden görüp, uzaktan vuracak
ASELSAN’a ziyaret gerçekleştiren Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, yerli AESA radarı MURAD’ın dünyadaki muadilleriyle rekabet edebilecek şekilde geliştirildiğini ve önce AKINCI TİHA’ya, ardından F-16 savaş uçaklarına ve nihayetinde MMU’ya entegre edileceğini açıklamıştı. MURAD AESA radarının entegrasyonu sayesinde AKINCI için sonraki etaplarda yer alan hedeflerden biri olan hava-hava füzelerini (GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN vs.) kullanabilme kabiliyetinin önü açılmış olacak.Türkiye'nin havacılık sanayiinde hem insanlı hem de insansız sistemlerde çok daha iyi işler çıkartacağını gösteriyor. Bugün gördüğümüz AESA Radar dediğimiz radarımızın da aslında ilk uygulamasını insansız sistemlerde yani AKINCI’mıza AESA radarını çok kısa süre içerisinde takacağız.
Daha sonra da F-16’larımızda, daha sonra diğer modellerinde ve MMU’da da bu tür radarı ve ilgili elektronik sistemleri görüyor olacağız. Bu önemli bir kabiliyet artışı anlamına geliyor. Türkiye'nin hava gücünü, hava-yer, hava-hava mücadelelerindeki etkinliğini çok daha artıracak sistemlerle devrede olacağız inşallah.
Tekrar sizlere katılımınız için teşekkür ediyorum. Emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyor, daha önümüzde almamız gereken çok mesafeler olduğunu görüyorum. Ama şu ana kadar yaptıklarımız, bu mesafelerin çok daha hızlı ve başarılı bir şekilde alınacağını da bize gösteriyor. O açıdan hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
MURAD Uçak/İHA AESA Radarı entegrasyon ve deneme aşamasında
Savunma Sanayii Başkanlığı Elektronik Harp ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Akyol, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Makine Teknolojileri Kulübü’nün düzenlediği 10. Savunma Sanayii Günleri’nde sunum yapmıştı. Akyol, tarafından paylaşılan sunumda MURAD Uçak/İHA AESA Radarı entegrasyon ve deneme aşamasına geçtiğini açıklamıştı 2021’de İstanbul Teknik Üniversitesi Savunma Teknojileri Kulübü (İTÜ SAVTEK) tarafından gerçekleştirilen, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Türk savunma sanayii firmalarının katılım gösterdiği Savunma Teknolojileri Günleri’21 etkinliği kapsamında konuşma yapan Ahmet Akyol, yerli AESA burun radarının F-16 Viper’daki APG-83 radarından daha iyi olacağını belirtmişti.- Uzun Menzilli Arama
- Ararken Takip
- Çoklu Hedef Takibi
- Ara Safha Güdüm
- Akın Tespit
- Hava Durumu Tespit
- Hava Muharebesi Manevrası
- Şerit SAR
- Nokta SAR
- Yer Haritalama
- Hareketli Yer Hedefi Tespiti ve Takibi
- Deniz Arama ve ISAR
- Hava-Yer Mesafe Ölçümü