YERLİ SİLAH SANAYİ FORUMU

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

ABD’den Türkiye’ye ilginç S-400 teklifi

ADMİN

Administrator
Yönetici
Katılım
9 Kas 2023
Mesajlar
1,884
Tepkime puanı
47
Puanları
48
Dışişleri Bakanı ve AK Parti Antalya milletvekili adayı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. ABD'nin Türkiye'ye S-400'leri Ukrayna'ya gönderin teklifinde bulunduğunu ancak bu teklifi kabul etmediklerini açıkladı.

ABD: S-400’leri Ukrayna’ya verin!​

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD’nin Türkiye’ye yönelik S-400 açıklamasını ilk kez paylaştı. Bu açıklamaya göre Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 Hava Savunma Sistemlerinin Ukrayna’ya sevk edilmesini talep etti.
ABD’den Türkiye’ye ilginç S-400 teklifi
ABD’den Türkiye’ye ilginç S-400 teklifi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuyla alakalı olarak “S-400’ün kontrolünü bize verin, biz inceleyelim. Kontrolünü başka yere verir gibi, doğrudan bizim egemenliğimizi ilgilendiren tekliflerde bulunuldu. Nerede kaldı bizim bağımsızlığımız, egemenliğimiz?” yönünde açıklamalar yaptı. Ayrıca Türkiye’nin bu teklifi redettiğini belirtti.

Çavuşoğlu F-35 istemiyoruz!​

S-400 ile ilgili açıklamalarının ardından F-35 konusuna da değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak F-35 savaş uçaklarını istemediğimizi, kendi uçaklarımızı üretebildiğini bu yüzden Türkiye’nin parasının geri ödenmesini istediklerini belirtti. Ayrıca F-16 satın almak istediğimizi ancak Kongre’de konuyla ilgili olarak da sessizliğin bozulmadığını belirtti. Türkiye 1995 yılından itibaren F-35 programına ortaktı. İlk etapta 30 uçak sipariş eden Türkiye gelecek yıllarda sayının 100’e tamamlanması ile Türk Hava Kuvvetleri’nde bir F-35 filosu kurmak istiyordu. Ancak Türkiye bir hava savunma sistemine ihtiyaç duymasıyla Rusya ile S-400 anlaşması imzaladı. Bu anlaşmanın ardından NATO ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’yi bir tehdit olarak görerek 21 Nisan 2021 tarihinde ülkemizi F-35 programı kapsamından çıkardı. Türkiye bu program için toplamda 1.5 milyar dolar ödedi. Konuyla ilgili paranın geri ödenmesini isteyen Türkiye’nin bu çabaları da cevapsız kaldı. S-400 ile ilgili açıklamalarının ardından F-35 konusuna da değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak F-35 savaş uçaklarını istemediğimizi, kendi uçaklarımızı üretebildiğini bu yüzden Türkiye’nin parasının geri ödenmesini istediklerini belirtti. Ayrıca F-16 satın almak istediğimizi ancak Kongre’de konuyla ilgili olarak da sessizliğin bozulmadığını belirtti.
 Çavuşoğlu F-35 istemiyoruz!
Çavuşoğlu F-35 istemiyoruz! Türkiye 1995 yılından itibaren F-35 programına ortaktı. İlk etapta 30 uçak sipariş eden Türkiye gelecek yıllarda sayının 100’e tamamlanması ile Türk Hava Kuvvetleri’nde bir F-35 filosu kurmak istiyordu. Ancak Türkiye bir hava savunma sistemine ihtiyaç duymasıyla Rusya ile S-400 anlaşması imzaladı. Konuyla ilgili olarak Amerika sürekli yeni tekliflerle geliyor. İlk etapta paranın geri ödemesi yapılacaktı ardından bu F-16 satışı olarak değişti. F-16 satışı da yapmayan ABD şimdiyse S-400’leri almayın biz sizin uçaklarınızı verelim şeklinde bir yol izliyor. Ancak bu durumun yaşanmaması için de Türkiye MMU adlı çok gizli bir proje ile Türkiye’nin F-22 tipinde KAAN savaş uçağını üretti. Konuyla ilgili müzakerelerin bir süre daha süreceği tahmin ediliyor.

S-400’ün teknik özellikleri nelerdir?

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı. S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor. Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.
 

Reklam

Çevrim içi üyeler

Şu anda çevrim içi üye yok.
Üst