'Hedefimiz AB modeli Türk Birliği'
Türkiye’nin dünya dengeleri içindeki konumunun yükselmesi, Sovyetler Birliği’nden ayrılan Türk cumhuriyetlerinin 30 yıl içinde gösterdikleri gelişme,
Karabağ Zaferi’nin verdiği özgüven ve
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından Orta Koridor’un artan önemi,
Türk dünyası coğrafyasını küresel çapta daha fazla öne çıkardı. Türk Devletleri Teşkilatı’nın bugün yapılacak Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda orta ve uzun vadede ‘AB modeli Türk Birliği’ hedefine yönelik bir dizi kararın alınması bekleniyor. Dışişleri Bakanları Konseyi’nde, yarın yine Semerkant’ta yapılacak zirvenin gündem maddeleri ve devlet başkanları tarafından imzalanacak belgeler üzerinde nihai çalışmalar ele alınacak
AB modeli Türk Turan Birliği
Bildiri imzalanacak TDT Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı, dün
Özbekistan’ın Semerkant kentinde yapıldı. Bugün yapılacak TDT Dışişleri Bakanları Konseyi’nde, Zirvenin gündem maddeleri ve devlet başkanları tarafından imzalanacak belgeler üzerinde nihai çalışmalar ele alınacak. Mutabakat sağlanan konulardaki protokol ve anlaşmalar, yarın yapılacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Türk Devletleri Teşkilatı Devlet-Hükümet Başkanları Zirvesi’nde imzalanacak. Teşkilatın Dönem Başkanlığı, bu yıl Türkiye’den Özbekistan’a geçecek. Zirvede, Semerkant Bildirisi liderler tarafından imzalanacak. Geçen yıl düzenlenen zirvede Türk Devletler Teşkilatı’na resmen üyelik başvurusu yapan KKTC’nin üyeliğinin de bu zirvede ele alınması bekleniyor.
Orta Koridor Orta Koridor projesi çerçevesinde üçlü formatta iş birlikleri de hayata geçiriliyor. Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan ile dışişleri, ticaret ve ulaştırma; Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan ile dışişleri ve ulaştırma bakanlarının katılımıyla iki ayrı üçlü format oluşturuldu. Bu üçlü formatlara, enerji bakanlarının da katılımı planlandı. Orta Koridor, Türkiye’den başlayarak, demiryolu ve karayolu bağlantılarıyla sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar Denizi’ne, buradan da (Hazar deniz geçişi kullanılarak) Türkmenistan-Özbekistan-Kırgızistan veya Kazakistan güzergâhını takip ederek Çin’e uzanıyor.
AB modeli Türk Turan Birliği
TuranSEZ ekonomik bölgesi Dışişleri Bakanları Konseyi’nde ele alınması ve zirveye sunulması planlanan bazı konular şöyle: Türk Yatırım Fonu’nun kurulmasına ilişkin anlaşma 2040 Vizyon Belgesi’nin beş yıllık uygulama planı olan TDT 2022-2026 Strateji Belgesi’nin kabul edilmesi TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Akademisi ve Türk Kültür ve Miras Vakfı’nın bir çatı altında toplanması TDT Spor Teşkilatı kurulması Ticareti Kolaylaştırma Strateji Belgesi TDT Üye Devletleri arasında Hizmetler ve Yatırımlara İlişkin Serbest Ticaret Anlaşması TDT bünyesinde Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması Türk Ticaret Evleri TuranSEZ Özel Ekonomik Bölgesi Türk Devletleri Ticaret İşbirliği Araştırma Merkezinin Kurulması Konsepti ve TDT Üye Devletlerinin ihtisas kuruluşları bazında Mühendislik ve Teknoloji Merkezlerinin Kurulması Konsepti TDT Üye Devletlerinin yatırım teşvik ajansları arasındaki işbirliğine ilişkin Mutabakat Zaptı TDT 2022-2026 Stratejisinde belirtilen ticaret ve ekonomi alanında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik potansiyel yatırım projelerinin ve somut önlemlerin yer alacağı TDT kataloğunun hazırlanması.
5 üyeli Turan teşkilat
5 üyeli Turan teşkilat Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkeler; Kazakistan, Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan ve Özbekistan olarak sıralanıyor. Türkmenistan ile Macaristan ise gözlemci üye statüsünde bulunuyor.