YERLİ SİLAH SANAYİ FORUMU

Üye olmak için bugün ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve gönderilerinizi ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelerle bağlantı kurabileceksiniz!

2023’te 12 adet T70 helikopteri teslim edilecek

ADMİN

Administrator
Yönetici
Katılım
9 Kas 2023
Mesajlar
1,884
Tepkime puanı
47
Puanları
48
TUSAŞ, yerli imkanlarla üretilen ilk T70 Genel Maksat Helikopterini Jandarma Genel Komutanlığı’na teslim etti. Helikopter, Sikorsky lisansıyla yerli imkanlarla üretildi. Kotil; Sikorsky firmasının S-70i Helikopteri'nden yola çıkılarak geliştirilen T-70 Genel Maksat Helikopteri'nin 12 adedinin 2023 içerisinde güvenlik birimlerine teslim edileceğini açıkladı. 109 adet üretilecek olan helikopterin kullanıcıları; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü. Kotil açıklamasında ilk olarak Jandarma'nın envanterine giren T-70 Helikopteri'nin 5'incisinin dün Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildiğini söyledi. Jandarma Genel Komutanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilen T-70 helikopterleri ilerleyen süreçlerde yeni teslimatları da yapılacak.
2023'te 12 adet T70 helikopteri teslim edilecek
2023'te 12 adet T70 helikopteri teslim edilecek

Türkiye ABD’den T-70 İçin Lisans Uzatma Talebinde Bulunulacak​

İlk etapta bu 5 kullanıcı için 109 adet helikopterin üretimi planlanıyordu. Ancak Türkiye’in ABD’den aldığı 10 yıllık lisans hakkı, yakın gelecekte dolacak. Bu sebepten ötürü TUSAŞ, 2024 yılına kadar 38 adet helikopterin üretimini tamamlayacak. Geri kalan 71 helikopter için TUSAŞ, ABD’den lisans süresinin uzatılması için talepte bulundu. ABD Kongresi’in onaylaması durumunda üretilecek helikopter sayısı, 109’a tamamlanacak. 109 adet helikopterden; Kara Kuvvetleri Komutanlığı 22 adet, Hava Kuvvetleri Komutanlığı 6 adet, Özel Kuvvetler Komutanlığı 11 adet, Jandarma Genel Komutanlığı 30 adet, Emniyet Genel Müdürlüğü 20 adet ve Orman Genel Müdürlüğü’nün 20 adet helikopteri teslim alması planlanıyordu. Orman Genel Müdürlüğü, alacağı helikopterlerin 17’sinden vazgeçerek bunları TSK ve Jandarma’ya devretti. Bu kapsamda Orman Genel Müdürlüğü için üretilmesi planlanan 17 helikopterden 14’ü TSK’ya, 3 adedi de Jandarma Genel Komutanlığı’na aktarıldı.

T-70 Genel Maksat Helikopteri Projesi ne kadar yerli ?​

Lisans altında yerli üretim 109 adet 70 genel maksat helikopteri, lisans altında yurtiçinde üretilerek özgün tasarımlar ile millileştirilmektedir. Helikopter gövdesi, paller, iniş takımı, dişli kutuları ve uçuş kontrol parçaları, kokpit aviyonikleri ve 700-TEI-701D motoru yurt içinde üretilmektedir. Türk savunma ve havacılık sanayisi, sözleşme bedeli yaklaşık 3.5 Milyar ABD Doları olan Genel Maksat Helikopteri Projesi ile ülkemizin askeri ve sivil alanlardaki genel maksat helikopter ihtiyacının karşılanmasında önemli rol alacak.
T70 Genel Maksat Helikopteri Projesi ne kadar yerli ?
T70 Genel Maksat Helikopteri Projesi ne kadar yerli ? Milli Modüler Aviyonik Mimarî Yerli modüler aviyonik mimarî ve yazılım kabiliyeti ile, farklı ihtiyaçlara cevap veren esnek sistem çözümü sunulmaktadır. Mimarîde; provizyonlar, genişleme opsiyonları ve yeterli işlemci-hafıza potansiyeli mevcuttur. Yerli uçuş yazılımı sayesinde aviyonik entegrasyonlar için dışa bağımlılık azaltılmıştır. Yerli gelişmiş Elektronik Karşı Tedbir sistemleri entegrasyonu kapsamında Radar, Lazer ve Isı güdümlü tehditler için gelişmiş kendini koruma özelliği ile yüksek harekât kabiliyeti mevcuttur. Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, TUSAŞ ana yükleniciliğinde, Sikorsky, ASELSAN, TEI ve Alp Havacılık firmalarının alt yükleniciliğinde, S70i helikopterinden yola çıkılarak geliştirilen T-70 Genel Maksat Helikopteri, Türkiye’de lisans altında üretim modeliyle tamamlanarak altı farklı kullanıcıya teslim edilecek. Program kapsamında TUSAŞ, kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm ana par çaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, Tamamlama Merkezi sistem entegrasyonunu ve helikopter testlerini gerçekleştirecek. Ayrıca, entegre lojistik desteği de verecek. Helikopter 1800m yüksekliğe 15 tam donanımlı asker ile yaklaşık 200 km harekat yarı çapına sahip olacak. Silah sistemi olarak 2 adet GIAT ürünü 20mm çapında top ile 2 adet 7.62 çapında 6 namlulu M134 Minigun ile silahlandırılabilecek. Yangınla mücadele görevlerinde ise bambi kovası ile 2.700 kg ağırlığında su taşıyabilecek. T70 Genel Maksat Helikopteri Projesi Proje Kapsamında İlkler
T70 Genel Maksat Helikopteri Projesi Proje Kapsamında İlkler
T70 Genel Maksat Helikopteri Projesi Proje Kapsamında İlkler •-İlk kez altı farklı kullanıcının çok çeşitli görev ihtiyaçları konsolide edilerek ortak bir konfigürasyonda tedarik gerçekleştirilecektir. •-Bugüne kadar Sikorsky firmasından yapılan helikopter tedarikleri doğrudan alım şeklinde gerçekleşmişti. İlk kez bu proje ile helikopter lisans altında Türkiye’de üretilecektir. •-Proje kapsamında Türkiye’de ilk defa dişli ve dinamik sistemlerin üretimi gerçekleştirilecektir. •-Proje kapsamında GE’ye ait T-700 Black Hawk motoru Türkiye’de üretilecek ve TEI parça numarasıyla yurtdışına da satış imkanı olacaktır. •-İlk defa bir Türk firması (ASELSAN) tarafından yabancı bir firmaya (Sikorsky) kokpit tasarımı gerçekleştirilecek ve Türk tasarımı bu kokpitlerin bundan sonra üretilecek olan helikopterlerle ABD hariç tüm dünyada pazarlama ve satışı gerçekleştirilecektir.•-Bugüne kadar tedarik edilen helikopterlerde Türk Sanayi iş payı bulunmamaktadır. İlk defa bu proje ile % 67 oranında yerli sanayii katılımı gerçekleşecektir. Bu kapsamda:•-Kokpit, kabin, paller TUSAŞ tarafından,•-Aviyonik suit ve Elektronik Harp kendini Koruma Sistemleri ASELSAN tarafından, •-Motor TEI tarafından, •-İniş takımı ve dişliler ALP Havacılık tarafından üretilecektir. •-Sikorsky ilk defa bu proje ile; uluslararası satışlarda Türk Savunma Sanayisi iş payı çerçevesinde Türkiye’deki yerli sanayii kabiliyetlerini kullanma taahhüdü vermiştir. Taahhüt miktarı 1,4 milyar dolar’dır ve 30 yılda gerçekleştirilecektir.
 

Reklam

Çevrim içi üyeler

Şu anda çevrim içi üye yok.
Üst