TUSAŞ’tan insansız uçak çalışması
Baykar tarafından geliştirilen yerli insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA heyecanla beklenirken, yeni bir insansız savaş uçağının da müjdesi verildi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TUSAŞ tarafından geliştirilen İnsansız Savaş Uçağı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Yerli ve milli insansız hava araçları, füzeler ve daha birçok proje seri üretime devam ediyor. Türkiye’nin insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’dan sonra yeni bir insansız savaş uçağının daha müjdesi verildi.
Şirketin 3 uçak, 6 helikopter, 2 insansız hava aracı ve hedef uçak projeleri yürüttüğünü ifade eden Kotil, bunun yanında uydu projelerini sürdürdüklerini söyledi.
İnsanlı ve insansız uçak arasında net bir ayrım olmayacağını, iki uygulamanın birlikte kullanılacağını anlatan Kotil, “5. nesil savaş uçağı ülkenin savunması için önemli bir cihaz olacak. Projeyle önemli fiziksel altyapı kazanılacak ve projede 6 bin uçak mühendisinin yetişmesi de önemli bir avantaj olacak. MMU‘yu güzel bir uçak yapmak istiyoruz. İnsanlı-insansız olacak olması çok ikincil bir konu. Zaten içinde yapay zeka var. Pilot bayıldığında uçak kendi üssüne dönebiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da gerçekleştirilen Indo Defence Savunma Sanayii Fuarı’nda bulunan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, soruları cevapladı. Demir, TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Demir tarafından yapılan açıklamada, “Şu anda insansız sistemler, ihracatta başı çekiyorlar. Türkiye ihracatta başı çekiyorlar. Türkiye, bu konuda lider ülke olduğunu gösterdi. BAYKAR ve TUSAŞ bu konuyu Dünya gündeminde tutuyorlar. Bu süreç devam edecek tabii ki ama ürün çeşitlendirilmesi ve ürünlerin üzerindeki kabiliyetlerin arttırılması, süreklilik arz etmesi gerektiren bir konu. Bunu da yapıyoruz.” ifadelerine yer verildi.
TUSAŞ’ın Jet İhası YAKINDA GELİYOR
Kızılelma gibi jet motorlu bir başka Türk İHA’sının daha Şubat 2023’te ilk uçuşunu yapmaya hazırlandığını öğrendim. Benim için sürpriz oldu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ’nin (TUSAŞ) sessizce yürüttüğü projeyi bu kadar kısa zamanda bitirip, uçuracak hale getireceğini beklemiyordum. TUSAŞ’ın ANKA İHA platformu üzerinde geliştirdiği jet motorlu İHA 0.7 mach yani saatte yaklaşık 800 km hıza sahip olacak ve takriben 6.5 – 7 ton ağırlığıyla havalanacak. Evet yanlış duymadınız, ilk uçuşunu da Şubat 2023’te yapması planlanıyor. İsmi sır gibi saklandığı için ben de henüz öğrenemedim. ANKA ve Aksungur’dan sonra Göksungur ismini de alabilir, başka bir isimde konabilir!
Baykar’ın Kızılelma MİUS’u sübsonik (Ses hızı altı) ve süpersonik (Ses hızı üstü) olmak üzere iki ayrı hız sınıfında olacak ve çeşitli modelleri de geliştirilecek. Uçak gemisine inecek ilk jet motorlu savaş uçağımızın da Kızılelma olacağı açıklanmıştı. TUSAŞ’ın jet motorlu İHA’sının çeşitli modelleri ve farklı alanlarda görev yapmak için donanımları olacağını kestirmek zor değil.

Bu senenin başında Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Baykar’ın jet motorlu Kızılelma’sı açıklandığında, Baykar ile birlikte TUSAŞ’ın da jet motorlu muharip insansız hava araçları üzerinde çalıştığını açıklamıştı. Fakat TUSAŞ’tan konuyla ilgili bir yol haritası, projenin detaylarına yönelik bilgi açıklanmadığından bu kadar kısa sürede uçuşa hazır hale gelmiş olması dikkat çeken bir gelişme oldu.
“Yakında jet motorlu İHA ve SİHA’ları göreceğiz” vurgusuyla İsmail Demir, ipucu vermiş, somut çözüm için de 2023’ü işaret etmişti. Ben de TUSAŞ tarafındaki sürpriz gelişmeyi paylaşmak istedim. Evet 2023’te Türkiye’nin iki jet motorlu İHA/SİHA’sı olacak!
“TUSAŞ’tan da bir insansız savaş uçağı görecek miyiz?” sorusunu cevap Prof. Dr. İsmail Demir, “O da hatta, bekleyin onu da.” ifadesini kullandı.
Geliştirilecek İHA’nın, ANKA platformunu baz alacağı ve jet motora sahip olacağı üzerinde duruluyor. Gelecek yıl ilk uçuşunu yapması planlanan insansız savaş uçağı, yaklaşık 6 ton azami kalkış ağırlığına sahip olacak şekilde tasarlandı.