Katar Emirinden Türkiye’ye destek çağrısı

Katar Emirinden Türkiye'ye destek çağrısı

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, başkent Doha’da düzenlenen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler 5. Konferansı’nda (EAGÜ-V) yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından uluslararası camiaya Türkiye ve Suriye’ye destek olunması çağrısında bulundu.

Katar Emiri Şeyh Temim, başkent Doha’da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler 5’inci Konferansı’nın açılış oturumunda konuştu.

Şeyh Temim, konuşmasında, “Herkesi deprem felaketinin etkilerini aşması konusunda Türkiye’nin çabalarını desteklemeye çağırıyorum.” dedi.

Katar Emirinden Türkiye'ye destek çağrısı
Katar Emirinden Türkiye’ye destek çağrısı

Depremlerden etkilenen Suriye halkına yardımların gecikmesini de garipsediğini söyleyen Katar Emiri, toplantıya katılanlara işaret ederek, “Türkiye ve Suriye’deki kardeşlerimizle dayanışma içinde olduğumuzu hepiniz adına teyit ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Küresel sorunların aşılması için en az gelişmiş ülkelere yardım etmenin gelişmiş ülkelerin ahlaki sorumluluğu olduğunu kaydeden Şeyh Temim, Katar’ın en az gelişmiş ülkelerin desteklenmesine 60 milyon dolarlık katkı sağlayacağını ifade etti.

Katar ev sahipliğinde “potansiyelden refaha” temasıyla başlayan BM En Az Gelişmiş Ülkeler Beşinci Konferansı, 9 Mart’a kadar devam edecek.

Konferansa aralarında devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, diplomatlar, üst düzey yetkililer, işadamları, bölgesel ve küresel kuruluş, kurum ve şirketlerin temsilcilerinin de bulunduğu yaklaşık 6 bin kişinin katılması bekleniyor.

Doha’daki konferansın ilk gününe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.

Konferans, dünyadaki en az gelişmiş ülkelere yardım etmenin yollarını tartışmayı ve en acil olduğu düşünülen projelerde ekonomilerini ilerletmek için yatırımları harekete geçirmeyi amaçlıyor.

Katar Emiri’nin Durum Değerlendirmesi
Katar Emiri’nin Durum Değerlendirmesi

Katar Emiri’nin Durum Değerlendirmesi

Başka ülkelerin yardım dağıtımlarına kadar, Türkiye ve Suriye’nin de bölgedeki krizlerin çözümüne yönelik bulunmaları gereken müşteriler Al Thani, bu ülkede bir şekilde Türkiye ve Suriye’ye yönelik insani yardım operasyonlarıyla birlikte, muhtemelen krizlerin çözümüne bir uluslararası camiaya bir kez daha sorumluluk düştüğünü hatırlatmıştır.

Al Thani’nin sonuçları, Türkiye’de meydana gelen deprem felaketlerinin ardından bölgenin acil ihtiyaçlarını karşılamak için gereken yardımların hızlandırılması gerektiği yönünde oldu. Aynı zamanda Suriye’deki insani krizin de siyasi amaçların kullanılmasının kabul edilemez olduğunu ve tüm ülkede insani yardım konusunda birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir