Katar askeri hava araçları ve destek personelinin Türkiye’ye konuşlanmasına ilişkin Türkiye ile Katar arasında anlaşma imzalandığı ortaya çıktı. Karar, Cumhurbaşkanı imzasıyla yayımlandı.
Türkiye ile Katar arasında 2 Mart’ta imzalanan anlaşma bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Katar ile Türkiye arasında yapılan askeri anlaşmaya ilişkin karar Resmi Gazete’nin 15 Eylül tarihli mükerrer sayısında yer aldı. Buna göre, Katar askerinin Türkiye’de konuşlanmasına ilişkin bir anlaşma yapıldığı ortaya çıktı.

Katar ile askeri anlaşma yürürlükte
Katar Hava Kuvvetleri’ne bağlı 36 jet ve 250 askeri personel, Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenecek Türkiye’deki askeri üslerde konuşlanabilecek. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren anlaşma 5 yıl boyunca geçerli olacak.
Söz konusu karar AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlandı.
Kararda, “2 Mart 2021 tarihinde Doha’da imzalanan ve 7386 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Katar Askeri Hava Aracı ve Destek Personelinin Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Geçici Konuşlanması konusunda Teknik Düzenleme’nin onaylanmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2’nci ve 3 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir.” denildi.

Kararın ekinde yer alan anlaşmaya, “Teknik düzenleme” denilerek şu ifadelere yer verildi:
“Bu teknik düzenlemenin amacı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından müsaade verilen bölgelerde konuşlanan Katar askeri hava araçlarının, personelinin ve teçhizatının geçici konuşlanması, yerleşimi ve kullanımı konusunda, Türkiye Cumhuriyeti’nin ev sahibi ülke desteğini düzenlemek için kuraları, ilkeleri, sorumlulukları ve ihtiyaçları belirlemektir”
Düzenlemede, gelen Katar askerlerinin hiçbir suça karışmamış olması şartı aranacağı belirtilirken, tarafların, elde ettikleri gizli askeri bilgileri sızdırmamak konusunda da yasalara uyması gerektiği şartı olmasına karar verildi.

KATAR UÇAKLARININ TÜM FAALİYETLERİ TÜRKİYE’NİN İZNİNE TABİ OLACAK
Katar uçaklarındaki fotoğraf, keşif ve istihbarata yönelik elektronik teçhizat ve sensörler, Türkiye izin vermediği sürece kapalı konumda tutulacak.
Askeri hava araçlarının tüm faaliyetleri Türkiye’de yetkili makamların ön onayına bağlı olacak. Anlaşma 5 yıl boyunca yürürlükte olacak.
Türk F-16’ları Rafale’nin solunda uçacak
Katar Hava Kuvvetleri’ne ait içinde Rafale jetlerinin de bulunduğu muharip uçaklar, Türk jetleri ile birlikte uçacak. Türk pilotları, Rafale uçaklarının kabiliyetlerini sahada öğrenerek önemli bir deneyim kazanabilecek.

Yunanistan hava kuvvetlerinin envanterinde 6 Rafael F3R jeti bulunuyor. Yunanistan, 18 jet için de Fransa’ya sipariş vermiş durumda. Katar’ın hava kuvvetleri envanterinde aralarında Rafale jetlerinin de bulunduğu Fransız üretimi uçaklar ağırlıkta bulunuyor. Genelkurmay Başkanı Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in 2 Mart 2021’deki Doha ziyareti sırasında Katar Askeri Hava Aracı Personelinin Türkiye’de Konuşlanmasına Dair Teknik Düzenleme imzalanmıştı.
Katar Hava Kuvvetleri’ne ait en fazla 36 adet hava aracı, Türk Hava Kuvvetleri’nin üslerini kullanabilecek. Katar’ın yeni teslim aldığı Rafale savaş uçakları, Mirage 2000, C-17 ve C-130J gibi nakliye uçaklarının yanı sıra helikopterler de Türkiye’de konuşlanacak.
One thought on “Katar askeri ve Rafale uçakları Türkiye’de konuşlanacak”