MMU motoru için Katar devreye girmiş ve İngiliz devi Rolls Royce’a ortak olunmuştu.
Türk havacılığının çılgın projesi Milli Muharip Uçak için sevindirici gelişme! Katar devleti, TUSAŞ‘ın MMU güç grubuna dair pazarlık yürüttüğü İngiliz motor devi Rolls Royce’a ortak olundu ve bazı fikir ayrılıkları bir tarafa koyularak motor konusunda da anlaşılmış olundu.
İngiltere, savunma sanayiine yönelik olarak Türkiye’ye uyguladığı ihracat kısıtlamalarını kaldırdı. Gelişmeyi, Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU duyurdu.
Bakan ÇAVUŞOĞLU tarafından yapılan açıklamada, “İngiltere Dışişleri Bakanı Truss ile görüştük. Cumhurbaşkanımız ve Boris Johnson arasındaki görüşmelerin detaylarını konuştuk. İngiltere Türkiye’ye ihracat kısıtlamalarını kaldırdı. Bundan memnuniyet duyuyoruz. İşbirliğimiz geliştirmek istiyoruz. Özellikle işbirliği konusunda alınan kararların takibini yapmak konusunda anlaştık. ifadelerine yer verildi.

İngiltere’nin Türkiye’ye yönelik ihracat kısıtlamalarını kaldırması, özellikle Türk havacılık sektörü için kritik öneme sahip. Türkiye, Milli Muharip Uçak (MMU) ve HÜRJET gibi projelerde İngiliz firmalarıyla yakın iş birliğine sahip. Hatta Milli Muharip Uçak’ta kullanılacak motorun, İngiliz Rolls-Royce şirketi ile ortaklaşa üretilmesi planlanıyor.
Konuyla ilgili olarak kısa süre önce Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından yapılan açıklamada, “TUSAŞ ana yükleniciliğinde yürütülen ve Türk savunma sanayiinin mega projesi olan Milli Muharip Uçak (MMU) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. ABD’den tedarik edilecek F110 motoruna ilaveten bir alternatif bir motor seçeneğinin olduğunu belirten Başkan DEMİR, “Ayrıca, milli motor için Rolls-Royce firmasıyla bir çalışma ihtimalimiz vardı. Burada bazı endişelerimiz vardı, gerçekleştirdiğimiz toplantılar sonucunda bu endişeleri giderdik. Çalışmalar başladı.” ifadelerine yer verilmişti.
Rolls-Royce, Türkiye’de yerleşik Kale Grubu ile de yakın ilişkilere sahip. Kale Grubu bünyesinde bulunan Kale ArGe şirketi, Türk füzelerine güç veren milli turbojet füze motorlarının geliştirilmesini başardı. Daha önce İngiliz Rolls-Royce şirketi,Kale Grubu ile birlikte 2017 yılı içerisinde ‘TAEC Uçak Motor Sanayi A.Ş.’ adında bir şirket kurulmuştu. Kurulan şirketin %51 hissesi ise Kale Grubu’na aitti.
Milli Muharip Uçak’ın 2023 yılında hangardan çıkış yapması, 2025 veyahut 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi ve 2029 yılında ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi planlanıyor.

MMU MOTORU 3 KANALDAN
Türkiye, motor konusunda muhtemel aksiliklere karşı temkinli ve ‘çok kanallı’ hareket ediyor. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, MMU/TFX motoru için Rolls Royce ile yürütülen müzakerelerde belli bir noktaya geldiklerini ifade etmiş ve şöyle demişti:
“Rolls-Royce’un bu uçak için hazır bir motoru yok. Onlar, Türkiye’de kurdukları bir ortaklık ile bu uçak için motor geliştirmeyi teklif ediyorlardı ama o geliştirmenin şartları arasında bizim kabul edemeyeceğimiz 5-6 tane madde vardı. Onları uzun süre boyunca müzakere ettik ve çoğunda istediğimiz yere kadar geldi mesele. Şu anda biz anlaşılabilir bir konuda olduğunu düşünüyoruz. Eğer onlar da hazırlar ise bu işi artısıyla eksisiyle bir yere getirebilecek durumdayız. Bazı rakamsal konulara karar vereceğiz. Top, karşı sahada.”
“Ancak bu, bir kanal. Bu tür projelerde çok kanallı düşünmek zorundasınız. Yine ilk hangardan çıkışı ve ilk uçuşları gerçekleştirmek üzere, dünyada mevcut bir – iki motor tipini seçip uçağımızda kullanmak üzere çalışmalarımız var. O konuda da çalışmalar devam ediyor, motor tipleri belli. Ayrıca da kendi milli motorumuzu geliştirme çabamız da devam ediyor yani üç kanaldan bu işi yürütüyoruz.”