İ (İSTİF) Sınıfı Hava savunma füzeli Fırkateyn Özellikleri

İ (İSTİF) Sınıfı Hava savunma füzeli Fırkateyn Özellikleri

MİLGEM projesi kapsamındaki ADA sınıfı korvetlerin ardından İSTİF sınıfı fırkateyn grubunun ilk üyesi TCG İSTANBUL seyre çıkıyor. MİLGEM’in 5. gemisi İSTANBUL’da hava savunma sistemi HİSAR’ın yanında, ABD ambargosu sonrası Türk mühendislerin yerli olarak imâl ettiği MİDLAS bulunuyor.

MİLGEM projesinin 5. gemisi TCG İSTANBUL fırkateyni deniz testlerine başladı. ADA sınıfı 4 adet korvetin ardından başlatılan İSTİF sınıfı fırkateyn projesinin ilk ürünü olan TCG İSTANBUL, barındırdığı yerli ve milli sistemlerle Mavi Vatan’ın en güçlü muhafızlarından biri olacak.

Gölcük’teki İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen 113,2 metrelik gemide milli hava savunma sistemi kullanıyor. Radyo frekans (RF) arayıcı başlıklı füzeler kullanan HİSAR-D, İSTANBUL fırkateynine entegre edildi. Bu tip hava savunma füzeleri, elektro-optik kameralarla tespit edilen hedefe ateşlenmesinin ardından düşman hava unsurunu RF arayıcı başlığı sayesinde bulup imha ediyor.

İ (İSTİF) Sınıfı Hava savunma füzeli Fırkateyn Özellikleri
İ (İSTİF) Sınıfı Hava savunma füzeli Fırkateyn Özellikleri

Gemide aynı zamanda ABD’nin ambargo uygulayıp Türkiye’ye vermediği ve mühendislerin yerli imkanlarla yapmayı başardığı MİDLAS bulunuyor. Milli Dikey Atım Lançer Sistemi MİDLAS hem hava savunma füzesi hem de seyir füzelerini ateşleyebiliyor. Her biri 16 hücreli 4 adet MİDLAS’ta toplam 64 fırlatıcı lançerin bulunması bekleniyor. 

TCG İstanbul Fırkateyninin tam boyu 113.2m, genişliği 14.4m, derinliği 7.75m, su çekimi 4.05m ve deplasmanı 3,000 ton olarak açıklanmıştı.

HİSAR-D RF ile MİDLAS’ın dışında TCG İSTANBUL, yerli-milli radarlar ve elektronik harp sistemlerini kullanıyor. 150’den fazla sistem için yaklaşık 80 adet alt yüklenici şirketin görev aldığı projeyi kamuya ait bir vakıf şirketi olan STM yönetiyor.

ASELSAN üretimi yakın hava savunma sistemi GÖKDENİZ’i de (KORKUT-D) barındıran fırkateynde, 3 boyutlu arama radarı CENK-S, atış kontrol radarı AKREP, Denizgözü Elektro-Optik Dayrektör (EOD) AHTAPOT, elektronik taarruz (ET) sistemi, torpido kovanı ve torpido aldatıcı dekoyu HIZIR, KULAÇ iskandil sistemi, milli seyir radarı, milli aydınlatma radarı ve milli savaş yönetim sistemi ADVENT bulunuyor.

Yerlilik oranı yüzde 75 seviyesinde olan İSTANBUL fırkateyni, Türk mühendisleri tarafından dizayn edilmiş ilk Türk fırkateyni olmasıyla dikkat çekiyor. Denizaltı ve su üstü harbi, hava savunma, ileri karakol faaliyetleri, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanımlama ve erken ihbar gibi görevlerde kullanılacak milli gemi 113,2 metre uzunluğun yanında 14,4 metre genişliğe sahip.

Üretim sözleşmesi Nisan 2019’da imzalanan ve İstanbul Tersanesi’nde inşa edildikten sonra 23 Ocak 2021 tarihinde denize indirilen İSTİF sınıfı fırkateynler dizisinin ilk üyesi İSTANBUL, düzenlenen törenle birlikte İstanbul Tersanesi’nden ayrılarak denize açıldı. TCG İSTANBUL fırkateyninin birkaç ay içerisinde donanmaya katılması bekleniyor. 

Birinci gemi olan TCG İstanbul’un (F-515) 2023, ikinci gemi TCG İzmir’in (F-516) 2024, üçüncü gemi TCG İzmit’in (F-517) 2025, dördüncü gemi TCG İçel’in (F-518) ise 2026 yılında envantere alınması planlanmaktadır. Ancak 6’ncı, 7’nci ve 8’inci gemilerin ihaleleri, yaşanan gecikmenin ardından Ocak 2023’te gerçekleştirilmiştir.

İ (İSTİF) Sınıfı Hava savunma füzeli Fırkateyn Özellikleri
İ (İSTİF) Sınıfı Hava savunma füzeli Fırkateyn Özellikleri

6 Nisan 2023 tarihinde imzalanan sözleşmeler kapsamında İSTANBUL’un fırkateyninin aynısından 3 adet daha yapılacak. Anadolu, Sedef ve Sefine Tersanelerinde birer adet üretilecek milli fırkateynlerin 34 ay sonra hazır duruma getirilmesi hedefleniyor. İÇEL, İZMİT ve İZMİR isimlerini alması beklenen fırkateynlerin saç kesim töreni 10 Nisan 2023 tarihinde Sedef Tersanesi’nde gerçekleşmişti. 

İSTİF Sınıfı Firkateyn Özellikleri

Tam Boy: 113.20m
Genişlik: 14.4m
Su Çekimi: 4.05m
Deplasman: 3000 ton (Tam yük)
Sürat: 29kts+
Menzil: 5700 deniz mili (14knots)
Personel Sayısı: 123
Tahrik ve Güç Sistemleri
Tahrik: 2x 5.766bg MTU Dizel Makine

1x LM2500 Gaz Türbini

2x Kontrol Edilebilir Piçli Pervane (CPP)

Güç: 4x 560kw Jeneratör
Silah Sistemleri
Top Sistemi: 76mm Super Rapid [SR] veya MKE 76mm Deniz Topu
Satıhtan-Satıha Füzeler: 2×8 ATMACA
Hava Savunma Füzeleri: 16’lı MİDLAS Dikey Atım Lançer Sistemi’nde 16 adede kadar HİSAR-D RF Hava Savunma Füzesi
Hava Savunma Top Sistemi: GÖKDENİZ CIWS
Torpido Sistemi: 2x 324mm MK-32 üçlü lançer ile MK-46M5 Torpido veya AKYA
Makinalı Tüfek: 2x 25mm STOP
Helikopter: 1x S-70B SeaHawk Denizaltı Savunma Harbi Helikopteri
Savaş Sistemleri
Savaş Yönetim Sistemi (SYS): ADVENT
Radar Sistemleri: ●   3 Boyutlu Arama Radarı-
●   Atış/Aydınlatma Radarı-
●   LPI Seyir Radarı-
Görüntüleme Sistemi: ASELFLIR-300T-
Tehdit Algılama ve Aldatma Sistemleri: ●   Lazer İkaz Alıcı Sistemi-
●   Elektronik Harp/Destek Suiti-
●   HIZIR Torpido Aldatma Sistemi-
●   Kızılötesi İz Yönetim Sistemi-
Sonar Sistemi: Entegre Sonar Suiti-
İletişim Sistemleri ●   Uydu Haberleşmesi (SATCOM)-
●   Link 11/16-
●   Yerel Alan Ağı-
●   Dahili Muhabere Sistemi-
●   Sualtı Telefonu-

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir