Hürjet’te son durum nedir?
18 Mart 2023’e giderken projelerde son durum
Temel Kotil, 18 Mart 2023’e giden süreçte 205, 204, 203 gün şeklinde geriye saydıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Geri sayım sıfıra geldiğinde inşallah Allah verdiğimiz sözü tutmamızı nasip eder. Projeler aynen, yoğunlukla devam ediyor. Hürjet‘in final assemblesi (montajı) bitmek üzere, içi giydiriliyor, yakında iniş takımlarının üzerine konulacak. Yer testleri ve 18 Mart 2023’teki uçuşa yoğunlaşmış durumdayız. Uçağımızın çok güzel bir mock-up’ı (modeli) burada sergileniyor. Atak-2 ile yılın ilk aylarında uçacağız. Milli Muharip Uçak’ımız şu anda yapılıyor. O da 18 Mart 2023’te hangar çıkışını gerçekleştirecek.
Hürjetin motoru yerlimi detaylar için tıkla

Hürjet için “Krallar, cumhurbaşkanları geliyor”
Kotil, şirkete yabancı ülkelerden üst düzey devlet adamlarının gerçekleştirdikleri ziyaretlerin anımsatılması üzerine, “Krallar, cumhurbaşkanları, başbakanlar bizi ziyaret ediyorlar. TUSAŞ ilgi görüyor. Kendimizi anlatıyoruz, herkese gösteriyoruz. Tüm dünyaya dediğimiz şu; ‘Gelin ne yapıyorsak gösterelim size. Gösterecek yapımız, tecrübemiz, başarımız, ürünlerimiz var.’ Bu, Türkiye için çok güzel. Gençler tümüyle devreye girdiğinde çok daha farklı bir Türkiye olacak. Bu süreç başladı, artık durmaz.” dedi.
Hürjet hangi mühimmatları kullanacak detaylar için tıkla?
“Parçaların yüzde 80’i yerli ve milli olarak yan sanayide üretilecek”
2021 Ocak ayında başlayan detaylı teknik resim yayınlama faaliyetlerine Kritik Tasarım Aşaması tamamlandıktan sonra hız verilmiştir. Faaliyetlerin Mayıs 2021’de tamamlanması hedefleniyor. Teknik resimleri yayınlanan parçalar, TUSAŞ Ar-Ge ve Prototip Genel Müdür Yardımcısı tarafından öncelikle yan sanayide üretilmeye başlandı. Bu kapsamda üretilecek parçaların yüzde 80’inin yerli yardımcı sanayi firmaları tarafından, yüzde 20’sinin TUSAŞ tarafından üretilmesi planlanıyor.

Yaklaşık 500 TUSAŞ personelinin çalıştığı projenin ekip tasarım faaliyetlerinin tamamlanma oranı yaklaşık yüzde 66’ya ulaştı ve üretime başlandı. İlk montaj aleti kurulumunun devam ettiği belirtildi. Bileşen seviyesi montajının Ağustos 2021’de başlaması ve Mart 2022’de tamamlanması planlanıyor. Ardından, Nihai Montaj Hattı ve Yer / Uçuş Test faaliyetlerinin TUSAŞ Uçak Genel Müdür Yardımcısı tarafından yapılması planlanıyor.
HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı
HÜRJET, maksimum Mach 1.2 hızında ve maksimum 45.000 ft ( 13716,0 m ) irtifada uçacak şekilde tasarlanılıyor ve en son teknoloji görev ve uçuş sistemleri ile donatılıyor. HÜRJET’in 2721 kg faydalı yük kapasiteli Hafif Taarruz Uçağı modeli, ülkemizle birlikte dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerinde hafif saldırı, yakın hava desteği, sınır güvenliği, terörle mücadele gibi görevlerde kullanılmak üzere silahlı hale getirilecek. Olası operasyonlarda silahlı HÜERJET ile aktif şekilde operasyonlara dahil olarak ana jetlerimize uçuş destek olabilir veya jetlerimizi kaldırmadan Hürjet ile de operasyon bölgesine müdahale edebiliriz, jetlere göre çok ucuz ve etkin olması beklenmekte.
Proje kapsamında geliştirilen HÜRJET Konfigürasyonları ise şu şekilde: Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi, Hafif Taarruz (Yakın Hava Desteği), Eğitimlerde Karşıt Kuvvet (Red Flag) Görevi, Hava Devriyesi (Silahlı ve Silahsız), Akrobatik Gösteri Uçağı, Uçak Gemisi Uyumlu Uçak.

Malezya HÜRJETE büyük ilgi
TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, Malezya ihalesinde’ki yolculuğuna devam ediyor. Malezya, 18 adet uçak almayı planlıyor.
“HÜRJET Projesi’ni başlanırken ana hedefim, ülkemizin hava kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını karşılamasıydı. Fakat sadece bu amaçla projeyi başlanmadı, ciddi bir yurt dışı satış potansiyeli oldu. Projeyi başlanmadan önce zaten bir pazar analizi yapılıyor. Pazar analizinde, TUSAŞ olarak bu uçaktan kaç tane ve hangi konfigürasyonları satabileceğini araştırma çalışması yapılıyor. Dolayısı ile HÜRJET’in ciddi bir yurt dışı satın potansiyeli var.
Henüz uçağın ilk uçuşunu yapmamış olmasına rağmen şu anda biz yurt dışı ihalelerine de girmeye başladık. Malezya’daki ihale; bir ‘Jet Eğitim Uçağı’ değil, ‘Hafif Taarruz Uçağı’ ihalesi. Başlangıçta 18 adet uçak tedarik edilecek ancak sonrasında ilave paketlerin de sipariş edileceğini biliyoruz”

HÜRJET TCG Anadolu’ya yönelik çalışmalar
Hürjet’in, Türkiye’nin en büyük savaş gemisi TCG Anadolu’ya iniş kalkış yapabilmesine yönelik çalışmalara ilişkin; Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızla yaptığımız toplantılarda bu hususu değerlendirildi.
Uçağın yaklaşık 14 metre uzunlukta, 4 metre yükseklikte ve 9,5 metre kanat uzunluğunda olmasının hedeflendiğini belirten Çopur, tek motorlu uçağın maksimum hızının 1,3 macha kadar çıkmasını hedeflediklerini, 45 bin feet seviyesinde uçuş gerçekleştirebileceğini bildirildi. Uçakta üçer adet kanat altında ve bir adet gövde altında olmak üzere 7 istasyon olduğunu ve bunların farklı amaçlar için kullanılabileceğini dile getirdi.

HÜRJET’in özellikleri yenilendi

Yenilenen ve yeni açıklanan özellikler şöyle:
– Motorun itki kuvveti 17.000 lbf’ten, 19.200 lbf’e olaçak.
– Azami hız 1.2 Mach’tan, 1.4 Mach’a çıkacak.
– Uçak tam otorite dijital kontrollü uçuş sistemine sahip olması.
– Gelişmiş insan makine arayüzü, F-35 ve MMU için asgari çalışma zamanı sağlayacak.
– Intra & Inter veri linkine sahip olması
– Ve Otonom operasyonlar için APU sistemine sahip olması.
– Tüm bu özellikleriyle T-38 Talon uçaklarının yerini alacak olmasının yanında F-16 uçaklarına da operasyonlarda destek sağlayabilecek ve bununla beraber bir akrobasi uçağı olarak da kullanılabilecek.
Sizleri izledikce göğsüm kabarıyor.Allah yar ve yardımcınız olsun