TUSAŞ’ın ses üstü hıza çıkabilen hedef uçağı Şimşek İHA, görücüye çıktı. F-16’lar gibi savaş uçaklarını taklit ederek düşman hava savunma sistemlerini yanıltan süpersonik Şimşek, kamikaze (intihar) özelliğiyle de kritik görevler icra edebiliyor.
Geliştirilen hedef uçakların farklı rollere bürünebileceğini yani farklı konfigürasyonlarda geliştirilebileceğini bildirildi.“Bu sınıf İHA’ları farklı amaçlar için kullanabilirsiniz. Biri hedef uçak diğeri sahte hedef. Sahte hedef demek kendini olduğundan başka olarak gösteriyor. Şimşek’in üzerine siz başka biz cihaz koyarsanız Şimşek kendini bir F-4, F-16 ya da belki F-35 gibi gösterebilir. Bu tür uçaklara sahte uçak diyoruz. Üzerinde patlayıcı taşırsa hedefi gidip vurmayı imha etme yeteneği kazanıyor. Tabii bundan çok büyük hedefleri vurmayı beklememek lazım ama yine kritik anlarda kritik görevleri yapabilecek kabiliyet kazanıyor. Bu üç görevi de sadece görev yükünü değiştirerek aynı uçak ile yapmayı mümkün kılmaktadır.”
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda uzun bir süredir Süpersonik İHA geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyordu. İşte bu süpersonik yerli İHA’ya Şimşek adı verildi. Şimşek; elektronik-taarruz, kamikaze drone, elektronik-destek ve sahte hedef gibi birçok kritik görevi yapabiliyor. En önemli görevi ise sahte hedef olarak birçok savaş uçağını taklit edip hava savunma sistemlerini yanıltmak. 200 kilogram ağırlığındaki Şimşek, Türkiye’in geliştirdiği hava savunma sistemleri ve S-400’lerin testi için de kullanılıyor.

Şimşek iha SAHADAKİ HARP SENARYOLARI DEĞİŞTİRECEK
Şahin, Şimşek’in hep hedef uçak rolünden bahsedildiğini ancak söz konusu platformun aslında bir insansız hava aracı olduğu gerçeğinin ıskalandığı uyarısında bulundu.
“İçerisine farklı faydalı yükler koyabiliyor, algoritmalarını da o yüke uygun şekilde güncelleyebiliyorsunuz. Harp başlığı faydalı yükü koyup, ANKA SİHA‘dan atıp, füze olarak kullanabiliyorsunuz” örneğini veren Şahin:
“Ya da kızılötesi / radar iz arttırıcı faydalı yükle doldurup, sahte hedef gibi kullanabiliyorsunuz. Bu bahsettiğimiz süreç tabi ki çok basit bir olay değil ancak ilgili kurumların eğilimi Şimşek’i bu şekilde kullanmayı da kapsıyor.
Şöyle bir örnek düşünelim… F-16 ile aynı hıza ve radar izine sahip bir hedef uçak geliştirdiniz. Bunları sürü halde uçaklarınız ile harekat alanına sürdünüz… Düşman hava savunma bataryası, radarda gördüğü bu hedeflerden hangisine atış gerçekleştirecek? Hepsini vurabilecek mühimmatı var mı? Hepsini vurursa kaç mühimmatı boşa gidecek? Mühimmatı biterse kendisini ve sorumlu olduğu alanı nasıl koruyacak? Koruyamayacak ve büyük ihtimalle imha edilecek.

Türkiye bu tür harp senaryoları üzerinde çalışıyor ve SİHA’ların kullanımında görüldüğü üzere bunları yeri ve zamanı gelince başarıyla uygulayabiliyor. Ancak bu teknolojinin geliştirilmesinin oldukça zor olduğunu da unutmamak gerek.”
ŞİMŞEK İHA TAM OTONOM
Yaklaşık 1 saat havada kalabilen Şimşek’in menzili 70+ kilometre. Fırlatıcı ile kalkış yapan sistem, paraşütle karaya veya denize inebiliyor. ‘Otopilot sistemi’ sayesinde ise kalkış ve iniş dahil bütün görev süresince tam otonom uçuş kabiliyetine sahip.
ŞİMŞEK hedef uçağın GPS güdümlü otonom uçuş ile uzun menzildeki hedefleri vuran bir ‘füzeye’ dönüştürüldüğünü açıklamıştı. Demir, kamikaze İHA’ya dönüştürülen ŞİMŞEK’in menzili hakkında herhangi bir bilgi vermedi. İsmail Demir’in paylaşımda TUSAŞ’ın yanında Roketsan’ı da tebrik etmesi bu çalışmada Roketsan’ın da yer aldığına işaret ediyordu. Roketsan’ın payının harp başlığı ve güdüm ile ilgili olması muhtemel. Testlerde katapult ile fırlatılan ŞİMŞEK İHA, insanlı ve insansız hava araçlarına entegre edilebilecek şu anda zaten ANKA, AKSUNGUR, AKINCI gibi insansız hava araçlarında kullanılabiliyor.
İHRACAT POTANSİYELİ GİTTİKÇE ARTAN BİR ÜRÜN
Şimşek’in muhtemel ihracat potansiyelini değerlendiren Şahin, hedef uçak alanında Türkiye’nin çok hızlı ilerlediğini söylemenin şuan için pek mümkün olmadığını belirtti.
Dünyada da bu alanda tercih edilen birkaç ürün olduğundan bahseden Şahin ve “Bu ürün gamı dünya çapında çok hızlı ilerleyemiyor çünkü yüksek teknoloji gerektiriyor. Ancak ihracat potansiyeli gittikçe yükselen bir ürün ailesine doğru gidiyoruz” bilgisini paylaştı.
Orduların harbe hazırlık seviyelerini her zaman en yüksek düzeyde tutmak istediğinin altını çizen Şahin, görüşlerini “Ancak bu durum istemekle olmuyor. Eğitim ve test, vazgeçilmez bir unsurdur. Evet simülatörler çok gelişti ancak sahadaki eğitim, her zaman gerçeğe en yakın olandır. Dolayısı ile bu tür hedef platformlar her ordu için gerekli. Türkiye’nin imza attığı ürüne bir de bu gözle bakmak lazım” dedi.

- 45 dakika havada kalma süresi.
- Azami hız 350+ kts.
- 50 ft (15 m) ile 20.000 ft (6100 m) irtifa arasında görev.
- Menzil 70+ km.
- Fırlatıcı ile kalkış
- Paraşüt ile karaya veya denize iniş
- Gemi helikopter platformlarından kalkış ve kontrol.