Erdoğan, Prag’da katıldığı zirvede Fransa lideri Macron’la şakalaşırken, “Gel seni de alalım Türk Birliği’ne” ifadelerini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Macaristan Başbakanı Orban ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile ayak üstü sohbet etti.
Liderlerin sohbetinde Erdoğan’ın Macron’a söylediği sözler dikkat çekti.
Erdoğan, Fransız mevkidaşına şaka yollu, “Gel seni de alalım Türk Birliği’ne ya…” dedi.
Erdoğan’ın bahsettiği Türk Birliği’nde Macaristan ve Azerbaycan’da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Birliği’ne davet etmişti! Macron’dan açıklama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu’nun Prag’da düzenlenen ilk toplantısında Fransa lideri Emmanuel Macron’u Türk Birliği’ne davet etmişti. Macron’dan sömz konusu davete ilişkin açıklama geldi.
vrupa Siyasi Topluluğu’nun (AST) ilk liderler toplantısı, AB Dönem Başkanı Çekya’nın başkenti Prag’da gerçekleştirildi. Fransa lideri Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un teklifiyle toplanan zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ermenistan ve Azerbaycan‘ı bir araya getirmesi damga vurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan burada ayak üstü gerçekleştirdiği bir sohbetteFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, “Gel seni de alalım Türk Birliği’ne, her şey Avrupa’dan ibaret değil” dedi.

MACRON KONUŞTU
Söz konusu anlar sosyal medyanın en çok izlenen videosu olurken Fransız liderin Türkiye’ye gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. Paris temsilcisi Arzu Çakır Morin bu konuyu Macron’la Prag’da görüştü.
Arzu Çakır Morin ekranlarında yaptığı açıklamada, “Bu tür liderler zirveleri bize liderlerle doğrudan konuşma şansı veriyor. Ben de çok kısa da olsa Macron ile bunu konuşma şansı yakaladım.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti;
MACRON TÜRKİYE’YE GELECEK Mİ?
“Dün ve önceki gün 2 büyük zirve oldu. Dosyalar çok yoğundu. Türkiye dosyası bunlardan birisiydi sadece. Cumhurbaşkanı Erdoğan düzenlediği basın toplantısında Macron’a yaptığı davet karşısında Fransız liderin ‘G20 zirvesinden sonra geleyim’ önerisinde bulunduğunu belirtmişti. Ben de bunu Macron’a sordum.
‘G-20 zirvesinden sonra geleyim önerisinde bulundunuz, nasıl düşünüyorsunuz’ dedim. Macron zamanlama sorunun çok önemli olduğunu belirtti. Şu anda son derece yoğun bir dünya gündemi var. Krizler, zirveler peş peşe geliyor. Bu zamanlamaya dikkat çekti ve ‘tek sorun zamanlama sorunu’ dedi ve ekledi: ‘Zamanlamayı ayarlayabilirsek G20’den sonra bir ziyaret yapılabilmesi için ekipler çalışıyor’
Morin, Macron’a ziyaretin yılbaşından önce gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini sorduğunda Fransız lider ekiplerin çalışmalarının devam ettiğini belirterek “Olmaması için bir neden yok” dedi.
Morin Prag’da Fransız diplomatlarla da görüşme şansı olduğunu vurgulayarak, “Bize hem Türk diplomatlar hem de Fransız diplomatlar zamanlamanın belirleyici bir rol oynadığını belirtti. Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem Fransız lider Macron’un takviminde bir sorun olmazsa yılbaşı öncesi böyle bir görüşme gerçekleşebilir.” dedi.
FRANSA İLE İLİŞKİLER ISINIYOR MU?
Peki bu görüşme ne anlama geliyor? Fransa ile ilişkiler ısınıyor mu? Morin bu soruyu şöyle cevapladı;
“Her iki taraf da bu konuda temkinli. Zirvedeki kulislerde her iki tarafın da ilişkilerin ısınmasından memnun olduğunu gördük. Ancak güven ilişkisi adım adım kurulacak.”
Türkiye-Fransa İlişkileri Başlıklar
Macron, “Türkiye böyle bir lideri haketmiyor”, “Türkiye’ye dur demeyen NATO beyin ölümünde” derken, Erdoğan, “Sen asıl git kendi beynine baktır” ya da “Macron Fransa için bir problem” gibi açıklamalarla karşılık verdi.
Gerilim Fransa’nın Akdeniz’e savaş gemisi göndermesiyle tırmandı. Fransa, Türkiye’yi NATO’ya şikayet etti; ancak sonuç alamadı. Ardından rüzgar tersine döndü, büyükelçiler değişti, Ankara’ya Herve Magro gibi Türkiye’yi çok iyi tanıyan ve Türkçe’yi çok iyi konuşan bir büyükelçi getirildi. Paris’e ise yine Fransız bürokrasisini tanıyan, Fransızcası güçlü, Cumhurbaşkanı Macron’un sınıf arkadaşı büyükelçi Ali Onaner atandı. Bu iki atama, tarafların ilişkileri düzeltme arzusunun ilk sinyalleri oldu.

Fransa-Türkiye ilişkilerinde 2021 sonunda değişim başladı
İlişkiler, 2021 sonuna yaklaşırken birdenbire ve tümüyle değişti. İki cumhurbaşkanı da söylemlerini değiştirdi. Macron, NATO’ya şikayet ettiği Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ile Haziran ve Mart aylarında, hem de NATO karargahında iki kez görüştü. Paris, Türkiye karşıtı politikalara son vererek, “uzlaşılan ortak dosyalar üzerinden” ilişkileri düzeltme politikasını izlemeye başladı. Aynı tavır Ankara’da da karşılık buldu. Bugün her iki başkent, Rusya-Ukrayna savaşında barış için aktif rol üstlenmek, Rusya ile diyaloğu koparmamak için özel çaba harcıyor.
Fransa-Türkiye-AB üçgeni
Didier Billion, Avrupa’nın ciddi bir kimlik krizinden geçtiğini, ilerleyen dönemde çok büyük değişimlerin yaşanacağını belirtiyor. Macron’un “Avrupa yanlısı ve Türkiye ile tansiyonu düşürme politikasının” süreceğini kaydeden Fransız uzman, “Türkiye’nin jeopolitik rolü anlaşıldı. Bu nedenle son dönemlerde ilişkiler pozitif bir sürece girdi. Bu bir süre böyle devam eder. Macron, Türkiye konusunda önemli ilerleme gösterdi. Ama ben bunun sadece bir taktikten ibaret olduğunu düşünüyorum. İçerikte bir değişim olduğunu sanmıyorum. Türkiye, Ukrayna krizinde oyunun merkezinde, NATO ve AB’de herkes anladı ki, Türkiye’siz olamayacak. Şimdilik ilişkiler olumlu ama orta vadede bunun nereye evrileceğini kestirmek olanaksız. Fransa için de zor bir dönem geliyor. Türkiye seçimlere gidecek” dedi.