ŞAHİ-209 Blok-II Elektromanyetik Silah
Türkiye her alanda yerli ve milli silahlara yatırım yaptığı gibi dünyada henüz kullanılmayan ve hatta birçok gelişmiş devlette proje olan silahları bile deneme tahtasına koymuş bir Türkiye var.
Bu noktada son zamanlarda en gözde silahımız olacak olan ‘elektromanyetik silah’ olarak adlandırılan ve temel olarak yönlendirilmiş enerji teknolojisini kullanılan silahtır.
Peki Türkiye elektromanyetik silahlarda ne kadar ilerledi? Peki şu anda bu silaha kimler sahip olmak istiyor, hangi ülke ne aşamada, bu silahlar ülkemize ne kazandırır, ne gibi avantajlar kazandırır hebsini inceliyoruz.

Barut yerine elektrik akımı
“Elektromanyetik silahlarda, mühimmatın itkisi barut yerine elektrik akımıyla sağlanmakta” cümlesiyle özetliyoruz.,
Türkiye’de en çok sözü edilen ürün olan ŞAHİ-209 Blok-II elektromanyetik top projesi üzerinden örnek verebiliriz, namluda bir elektromanyetik alan oluşturularak ( çok yüksek elektirik ) gücü ile içerisindeki mühimmatı çok yüksek hızlara ulaştırarak ( hipersonik ) saatte ( 10 bin km ) hızlarda hedefe fırlatma prensibi ile çalışmaktadır.

“Dünyada bunu sahada başaran ABD, RUSYA, ÇİN, DEN SONRA 4. ülke olduk”
Söz konusu teknoloji mühimmatlardan hava savunma sistemlerine, obüs sisteminden ,uzay roketlerinden uçak gemilerine kadar son derece geniş bir yelpazede kullanılabiliyor.

ABD’nin gelişmiş uçak gemilerinde elektromanyetik fırlatma sistemini kullandığını ve kalkış yapacak savaş uçaklarının kısa sürede çok büyük hızlara ulaşmasının sağlayan “ABD bu teknolojiyi farklı alanlarda kullanan bir ülke oldu. Çin’in de çalışmaları var.
Türkiye ise bu iki ülkenin ardından elektromanyetik topu bizzat sahada test etme başarısını gösteren ilk ülke oldu. Dünyada 4. ülkeyiz bunu başaran” dedi.
Merminin ulaşabileceği menzil kat kat artacak Elektromanyetik silah sahibi olsak dahi mühimmatlarla ilgili nasıl bir yol izleneceği ve bu sistemin ülkemize kazandıracağı muhtemel kabiliyetleri de sorguladığımızda.
“Günümüzde genel olarak iki prensip var; ilki fırlatma sisteminin kendisi, diğeri ise onda kullanılabilecek silahları üretebilmektir düşüncesindeyiz.

Şahi 209 Blok 2 projesi kapsamında hem silah sistemi yaptık, hem de bu sistemi uygun olarak 35 mm mermileri ürettik. Mühimmat olarak yaklaşık 1,5 kilogram ağırlığa sahip olacak bir mermiden bahsediyoruz.
Şahi-209 Blok 2’nin temel başarısı 35 mm mermiyi yaklaşık 50 kilometreye atabilecek düzeyde olması. Örneğin, standart 76 mm gemi topu mermileri 18-20 kilometre menzilde.
Türkiye, elektromanyetik top ile 35 mm mermiyi 50 kilometreye atabilmesi. Sonraki tasarımda, silah büyüdükçe, bu mesafenin 200 kilometreye ulaşması, elimizdeki teknoloji ile gerçekte mümkün. Üstelik yüzde 100 milli imkanlarla ve yüzde 95’in üzerinde yerli olarak.”

Sırada savaş gemisinden gerçek bir yapılacak…
Henüz dünyada hiçbir ülkenin envanterine girmiş değil. Ama herkes ilk olma yönünde tüm çaba harcıyor.
Eğer şimdiden ağırlığımızı koyarsak bugüne kadar yapılan çalışmaları kısa sürede çok daha farklı bir noktaya gelmesi mümkün. Sistem ABD, Çin Rusya ve Türkiye haricindeki diğer ülkelerde halen laboratuvar aşamasında.
Şimdi sırada söz konusu sistemi askeri bir gemide test etmek var. Şahi-209 Blok 2’yi Mavi Vatan’da atış yaparken görmek sürpriz olmamalı.

Tabii burada şunun da altını çizmek gerek; söz konusu sistem geliştirilmeye çok müsait. Şu ana kadar geliştiren firma tamamen kendi imkanları ile ilerliyor.
Ama bu noktadan sonra kullanıcı kuvvetlerin isterleri belirlenip oradan gelecek yanıtlar ve saha testleri ile üzerine konularak ilerlenmesi gereken bir iş.”
ŞAHİ 209 Blok 2 Elektromanyetik Top SistemiTeknik Özellikler:
- Namlu Uzunluğu: 7 metre.
- Namlu grubu: ~8 ton.
- Güç: 10 Megajule.
- Mermi: 35 mm.
- Mühimmat Ağırlığı: ~1500 gr.
- Menzil: 50 km.
- Hız: Hipersonik (Ses Hızının 6+ Katı)
Maşallah.Allah ilminizi artırsın,güç ve kuvvet versin.