Bayraktar TB2 SİHA yerli akıllı mühimmat BOZOK ile uçtu
TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve ilk atış testi 2018’de BAYRAKTAR TB2 SİHA’dan yapılan BOZOK’un seri üretimine başlandı. BOZOK ile birlikte SİHA mühimmatları konusunda da çeşitlilik artarken aynı zamanda bu alanda maliyet etkin çözümler geliştiriliyor. MAM-L’ye göre daha hafif bir yapıda olan ancak daha etkin harp başlığına sahip olacak BOZOK’da 2020 yılı içerisinde kalifikasyon süreci başlamıştı.

Uygun salan ile birlikte, 6 veya 8’li taşıma imkanı olacak BOZOK ile yapılacak geliştirmeler ile zırh delici harp başlığı eklenebilecek. Akıncı ve Aksungur gibi araçlar ile Mk-82, HGK ve Minyatür Bomba gibi mühimmatlar da silahlı araçlar için kullanılabilecek.
Türk SİHA’ları ‘Bozok’ ile dengeleri değiştirecek
Suriye başta olmak üzere gerek yurt dışında gerek yurt içindeki güvenlik operasyonlarında sergiledikleri performansla Türkiye’yi bu alanda ‘dünyanın en iyileri’ arasına taşıyan SİHA’lar üzerlerindeki yerli/milli mühimmatlarla da rakiplerinden çok daha ileri bir seviyeye konumlanmaya devam ediyor. Bu Yıl seri üretime başlayan 15 km menzilli Bozok, yeni dönemde en etkili silah olacak
Bozok’un menzili 15 kilometre olacak
ANKA ve Bayraktar TB2’lerin mevcut durumda Roketsan üretimi MAM-L ile MAM-C mühimmatlarını kullandığını hatırlatan Şahin, “Kabaca tarif etmek gerekirse; MAM-L, 22.5 kilogram ağırlığa sahip ve L-UMTAS füzesi üzerinden geliştirildi. MAM-C ise 6.5 kilogram ağırlığa sahip ve CİRİT füzesi üzerinden geliştirildi. Bu mühimmatlar yaklaşık 15 kilometre menzile sahip” dedi.

Muharebe ortamının doğası gereği SİHA’ların farklı hedeflerle çeşitli şartlarda karşılaştığını anlatan Anıl Şahin, şöyle devam etti:
“Bazen öyle bir hedef oluyor ki; MAM-L atılsa gereğinden fazla bir etki üretiyor, MAM-C atılsa istenenden az etki oluşturuyor. İşte TÜBİTAK-SAGE, menzili 15 kilometre olan bu iki füzenin yanı sıra bir ‘ara çözüm’ olarak Bozok-Faz 1’i geliştirdi.
Bozok-Faz 1; 120 milimetre çapa, 16 kilogram ağırlığa, 0.8 metre uzunluğa sahip. En çok merak edilen konulardan biri menzil idi. Bozok-Faz 1’in menzilinin 15 kilometre olacağını söyleyebiliriz. Bozok ayrıca orta safhada taktik ataletsel güdüme, son safhada ise lazer güdüme sahip olacak.”

Bozok’a özel harp başlığı
Şahin, Bozok-Faz 1’in nasıl bir harp başlığı taşıyacağı sorusuna ise “Bozok-Faz 1’in en önemli özelliklerinden bir tanesi de harp başlığı. TÜBİTAK-SAGE, Bozok mühimmat ailesinde tungsten çoklu parçacıklı özel bir harp başlığı kullanacak. Bu harp başlığı sayesinde Bozok-Faz 1 özellikle anti-personel amaçlı görevlerde çok etkili olacak. Bunun yanında yine hafif zırhlı araçlara karşı da etkili olabilecek” yanıtını verdi.
Bozok seri üretime hazır
Bozok-Faz 1’inseri üretimin devam ettiğini ve yıl sonuna kadar seri üretimin devam etmesinin planlandığını belirten Anıl, şunları söyledi:
“Bu doğrultuda ilk olarak ANKA ve Bayraktar TB2 tipi SİHA’larda Bozok-Faz 1 mühimmatını göreceğiz. Bu SİHA’larda faydalı yük kapasitesi, AKSUNGUR ve AKINCI’ya göre çok daha az olduğu için Bozok mühimmat ailesinin önemi büyük.
Yani normalde bu SİHA’lar dört adet MAM-L mühimmatı ile görev yaparken 90 kilogram yük taşıyorlarsa, ağırlığı daha az olduğu için 6 adet Bozok mühimmat taşıyabilecekler. İki adet ekstra mühimmat, mevcut SİHA’larımız için anti-personel amaçlı görevlerde çok büyük bir avantaj ki biz iç güvenlik harekatlarında SİHA’ları genellikle anti-personel amaçlı uçuruyoruz.”

BOZOK Tek sortide 36 mühimmat mümkün
Türkiye’nin havadaki en önemli güç unsurlarından biri olacak Akıncı ve Aksungur için de mühimmat ağırlığının önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bu SİHA’larımız dörder adetten 24 adet MAM-L mühimmatı taşımak yerine, altışar adetten 36 adet, hatta daha fazla Bozok taşıyabilecek. Tek sortide bu kadar fazla mühimmat atabilmek dünyada çok kısıtlı ülkenin yapabileceği bir iş. Bu imkan ve kabiliyetlerle özellikle anti-personel görevlerinde Türk SİHA’ları çok büyük bir kuvvet çarpanına sahip olacak”