ALTAY Ana Muharebe Tankı için 1500 beygir gücündeki motor ve transmisyondan oluşan BATU Güç Grubunu’nun geliştirme faaliyetleri devam ediyor. BATU’nun, motorunun ardından transmisyonu da ilk kez dün çalıştırıldı. Ek olarak ALTAY motoru BATU güç grubunun soğutma paketi dahil tüm sistem olarak çalıştırılması için faaliyetlerin devam ettiği belirtildi.
Motor ve transmisyon ile ayrı ayrı gerçekleştirilecek test faaliyetlerine müteakiben ikilinin birleştirilmesi ve bütün halde güç grubu testlerine geçilmesi hedefleniyor. Öte yandan BATU Motoru, fiziksel testler için ALTAY Ana Muharebe Tankı’na yerleştirildi ve çeşitli testler gerçekleştirildi. BMC POWER, BATU Güç Grubu ile ilgili program takvimi detaylarını, Nisan 2023’te açıklamayı planlıyor.

Ayrıca şimdiye kadar 10 adet UTKU ve 6 adet BATU motoru prototipinin üretildiği açıklandı. Bu kapsamda BMC Power’ın yılda 1.000 adet motor üretim kapasitesi bulunmakta. Şirket yılda yaklaşık 800 adet silindirli ve 200 adet v motor üretim kabiliyetine sahip.
Bir taraftan milli güç grubu geliştirme faaliyetleri devam ederken bir taraftan da ALTAY’ın bir an önce seri üretime geçebilmesi amacıyla ambargoya tabi Alman güç grubuna alternatif arayışları da devam ediyor. Bu arayışlar sonucu Güney Kore’den tedarik edilen motor ve transmisyon ile ALTAY’ın, 2025 yılında seri üretime geçmesi hedefleniyor.
Bu amaçla bu yılın Nisan ayı içerisinde BMC tarafından üretilen 2 yeni ALTAY prototipi, Kore Güç Grubu ile gerçekleştirilecek testler için Türk Silahlı Kuvvetleri ile BMC ekiplerinin kullanımına sunulacak.
Yaklaşık 10 bin kilometrelik saha testlerinin ardından Kore Güç Grubu’nun ALTAY’a entegre edilemsi ve 2025 yılında da seri üretim faaliyetlerinin başlaması amaçlanıyor.
BATU V12 Güç Grubu; 1500 beygir güce, 27.5 litre motor hacmine, 6+2 vitese ve çapraz tahrikli transmisyona sahip.
ALTAY tankına Güney Kore transmisyon sistemi geliyor imzalar atıldı
BMC POWER Altay için geliştirdiği yerli Transmisyondan önce Güney Kore merkezli SNT Heavy Industries ile BMC arasında ALTAY tankında kullanılmak üzere 1500 beygirlik otomatik şanzımanın ihracatı için sözleşme imzalanmıştı. SNT Heavy Industries tarafından yapılan açıklamaya göre anlaşmanın toplam değeri 200 milyon euro. Şimdilik geçiştirme olarak güney koreden alınacak tam anlamıyla yerli transmiyon sistemi seri üretim faaliyetine geçtiğinde yerli sistemler kullanılacak.
Ek olarak anlaşma farklı opsiyonları da içermekte. Teslimatların ise 2023 ila 2027 yılları arasında süreceği belirtildi.
İhracat sözleşmesinin ALTAY ana muharebe tankı üzerinde yapılan sekiz aylık testler sonrasında imzalandığı belirtildi. Bu kapsamda engebeli arazide ve zorlu ortamda bile bir günde yaklaşık 200 km’lik arazi sürüşünün yapıldığı aktarıldı. Sözleşme,2028-2030 yılları için 130.9 milyon avro değerindeki bir opsiyonu da kapsıyor.

ALTAY TANKI’NIN SAHA TESTLERİ BAŞLIYOR
Almanya’nın ambargosu sebebiyle ALTAY Tankı’nda, Hyundai Doosan üretimi DV27K dizel motoru ve SNT Dynamics üretimi EST15K şanzımanından oluşan Kore güç grubu kullanılacak.
Bu yılın Mayıs ayında teslim edilmesi planlanan 2 adet ALTAY Tankı da bu güç gruplarıyla gerçekleştirilecek testlerde kullanılacaklar. Saha testlerinin, 2025 yılına kadar hem Türk Silahlı Kuvvetleri hem de yüklenici şirketler nezdinde sürmesi bekleniyor.
Güç grubu başta olmak üzere tankın diğer elektronik alt sistemlerinin de testlerinin başarılı geçmesi durumunda 2025’te seri üretime geçilmesi hedefleniyor.