Bayraktar Kızılelma ilk kez tam uçuş yaptı

Uzun Menzilli Akıllı Mühimmatlar
KIZILELMA MİUS’un yanında sergilenen mühimmatların, çoğunlukla uzun menzilli oldukları gözlemlendi.
Sergilenen mühimmatların arasında; SOM Seyir Füzesi, LAÇİN Güdüm Kiti, IIR ve GPS Güdümlü Minyatür Bombalar, Kanatlı Güdüm Kiti, GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi ve BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi bulunuyor.
KIZIL ELMA MİUS’un Çift Motorlu Versiyonu Geliştirilecek
Zaman içerisinde çeşitli konfigürasyonlarının geliştirilmesi hedeflenen KIZIL ELMA, halihazırda tek motora sahip. İlk etapta Al-25 TLT Turbo fan Motoru’nu kullanacak KIZILELMA’nın, ilerleyen etapta 2 adet Al-322F Turbo fan Motoru’nu kullanacak çift motorlu konfigürasyonun da geliştirilmesi hedefleniyor. KIZIL ELMA, Al-322F’yi tek motorlu konfigürasyon da da kullanabilecek.
KIZIL ELMA MİUS’un Çift Motorlu Versiyonu Geliştirilecek
İt ki sistemine göre ses üstü (süpersonik) konfigürasyonu da geliştirilecek uçağın ilk uçuşunun, 2023 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

AGRESİF MANEVRALARLA HAVA MUHAREBESİ
Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ve dünyada büyük yankı uyandıran insansız hava araçlarından farklı olarak agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA bu özelliğiyle harp sahasında dengeleri değiştirecek. Bayraktar TB-2 ve Bayraktar AKINCI’dan elde edilen tecrübelerle tamamen Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından geliştirme çalışmaları devam eden hava aracı yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı etkinlik sağlayacak.
DÜŞÜK RADAR GÖRÜNÜRLÜĞÜ
İnsanlı savaş uçaklarının tasarım süreçlerinde en kritik hususlardan biri olarak değerlendirilen düşük radar kesitine sahip olma özelliği Bayraktar KIZILELMA’nın tasarımında da öncelikli olarak dikkate alındı. Düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek olan Bayraktar KIZILELMA’nın 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedefleniyor.
Türk mühendisleri tarafından milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak olan hava aracı planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. 500 nm görev yarıçapı ile 5 saat havada kalması hedeflenen Bayraktar KIZILELMA, entegre edilecek AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.
BAYRAKTAR MİUS ÖZELLİKLERİ
Selçuk Bayraktar, 4 Ağustos 2021 günü Gebze Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Kulübü’nün düzenlediği Havacılık ve Uzay Zirvesi 2 etkinliğinde, MİUS’un özelliklerini şöyle sıraladı:
Kalkış Ağırlığı: 5,5 Ton
Faydalı Yük Kapasitesi: 1,5 Ton (Gövde içi ve kanat altında mühimmat taşıma kabiliyeti)
Seyir Süresi: 5 Saat
Maksimum İrtifa : 40.000 ft (12.000 m)
Seyir Hızı: 800 km/sa (0,65 Mach)
Özellikler:
Katapult yardımı olmadan yakalama kabloları ve kanca yardımıyla TCG Anadolu LHD gemisinden iniş ve kalkış
İlk prototipler sübsonik, sonraki prototiplerde ise süpersonik kabiliyet
Düşük Radar İzi
Dikey kuyruklar ve önde bulunan yatay kontrol yüzeyleri (Kanart)
Akıllı Filo Otonomisi
İlk Prototipte Uçuş Hedefi: 2023