Bangladeş Türkiye’den 9 adet karakol gemisi satın alacak

Bangladeş Türkiye'den 9 adet karakol gemisi satın alacak

 

Bangladeş merkezli savunma ve güvenlik platformu Defseca, “Bangladeş, Sahil Güvenliği gereksinimlerine göre değiştirilmiş tasarıma dayalı 9 Karakol Gemisi (OPV) için Türkiye’den Ares Shipyard ile görüşüyor. Bir gemi Türkiye’de, geri kalanı ise Bangladeş’te inşa edilecek” denildi.

Bahse konu deniz platformunun ARES 150 üzerinden geliştirilen bir konfigürasyon olduğu belirtiliyor. ARES 150 platformu halihazırda Katar’a da ihraç edilmiş durumda.

Bangladeş’in İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir kolluk kuvveti olan Bangladeş Sahil Güvenliği’nin görevi korsanlığı ve yasa dışı ticareti kontrol etmek, Bangladeş sularında ve kıyı bölgelerinde balıkçılık, petrol, gaz, orman kaynaklarını ve çevreyi korumak, deniz limanlarındaki düzeni sağlamak ve doğal afetler sırasında kıyı bölgelerinde kurtarma operasyonu yapmaktır.

BSGK günümüzde, 4 adet açık deniz karakol gemisi, 8 adet kıyı devriye gemisi, 4 adet hızlı saldırı gemisi, 4 adet devriye gemisi ve 5 adet nehir devriye gemisi kullanmakta. Bunun dışında BSGK 6 adet liman devriye botuna ve 136 adet yüksek hızlı devriye botuna sahip.

ARES 150 HERCULES Açık Deniz Karakol Gemisi
ARES 150 HERCULES Açık Deniz Karakol Gemisi

ARES 150 HERCULES Açık Deniz Karakol Gemisi

ARES 150 HERCULES Açık Deniz Karakol Gemisi, 48 metre uzunluğa sahiptir. Gemi, 35 knot (saatte 65 km hız) maksimum hızı ve 1.600 deniz mili (2.963 km) menzili ile dünyanın en hızlı açık deniz karakol gemisidir. Bu bağlamda ARES 150, bağımsız bir denizcilik kurumu tarafından 2018 yılında “Dünyanın En İyi Açık Deniz Karakol Gemisi” ödülüne layık görülmüştür.

ARES 150, kendi sınıfında şimdiye kadar yapılmış en büyük kompozit gemidir. Gemi, 12,7 mm ve 30 mm uzaktan kumandalı silah sistemleriyle donatılmıştır. Silahlarına ek olarak gemi, elektro-optik sensörlere ve kapsamlı navigasyon ekipmanlarına sahiptir. Ayrıca ARES 150, özel operasyonlarda kullanılan 2 adet ARES 24 yüksek hızlı botu taşıyabilecek kapasiteye

Yüksek manevra yeteneğine sahip 275 tonluk ARES 150 HERCULES, gücünü 3 adet MTU 16V 4000 M63L Dizel Makineleri ile yine 3 adet Rolls-Royce S71-4 Su Jetlerinden alıyor. Oldukça güçlü su jetlerine sahip olan ARES 150 HERCULES, bu sayede konvansiyonel tahrik sistemine sahip gemilerden ayrılıyor ve alışılmışın dışında manevralar gerçekleştirebiliyor. Ayrıca su jeti kullanımı, geminin sevk ve idaresini de daha kolay kılıyor. Gemi, bu üstün kabiliyetleri sayesinde 6 deniz durumuna kadar görev icra edebiliyor.

HERCULES Sınıfı OPV’lerin azami düzeyde ortak alt sistemlerle donatılmış olmaları, kullanıcıya lojistik açıdan önemli avantajlar sağlıyor. Ayrıca full vakum infüzyon teknolojisi ve epoksi reçine ile askeri gemi inşa edebilen tek tersane olan ARES Shipyard, bu kabiliyetlerini HERCULES Sınıfı OPV’lerde de kullandı.

Bangladeş Türkiye'den 9 adet karakol gemisi satın alacak
Bangladeş Türkiye’den 9 adet karakol gemisi satın alacak

Özellikler:

48.09 metre boy
8.95 metre boy
1.78 metre draft
35 knots maksimum hız
1600 deniz mili menzil
Deniz durumu 6’ya kadar operasyon yeteneği
275 ton ağırlık
3 adet MTU-16V400 M63L dizel motor
3 adet Rolls Royce su jeti
Gelişmiş kompozit gövde
1 adet ASELSAN 30 mm Muhafız silah sistemi
2 adet ASELSAN 12.7 mm STAMP silah sistemi
2 adet ARES-24 Harpoon Ani Müdahale Botu
Türk Loydu klası

5 thoughts on “Bangladeş Türkiye’den 9 adet karakol gemisi satın alacak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir