Bakan Varank Müjdeyi Verdi RAMJET Projesinde Son Safhaya Geldik!

Ramjet Göktuğ hava hava füzesi 100km gecti

Ramjet Motor Nedir? Nasıl Çalışır?

Bu yazımızda Ramjet motor hakkında bilgiler vereceğiz. Ramjet, bir hava alığı, yanma bölgesi ve bir lüleden oluşan bir çeşit motordur. 1944 yılında yaygınlaşmaya başlamıştır. Ramjet motoru, hava gibi akışkanın momentumun artmasıyla güç üretir. Ramjetler mekanik olarak en az komplike hava-solumalı jet motorlarındandır. Turbojetteki gibi kompresör ve türbin ramjette bulunmaz. Hava, sıkışmanın olduğu alığa girer ve sonrasında yakıtla karışmanın ve yanmanın gerçekleştiği yanma bölgesine geçer. Sıcak gazlar sonrasında lüleden atılır ve itki elde edilir.

Ramjet‘ler, Mach civarında süpersonik hızlarda en verimli şekilde çalışır 3 (2,300 mph; 3,700 km / s). Bu tip motor, Mach 6 (4,600 mph; 7,400 km / h) hızlara kadar çalışabilir. Ramjetler, füzeler gibi yüksek hızlı kullanım için küçük ve basit bir mekanizma gerektiren uygulamalarda özellikle yararlı olabilir .

Ramjet motor
Ramjet motor

Ramjetin çalışması alığın gelen havayı yavaşlatarak yanma bölgesinde basıncı artırmasına bağlıdır. Basınç artışı ramjetin çalışmasını sağlar. Gelen hava ne kadar hızlıysa basınç artışı da o kadar yüksek olur. Bu yüzden ramjet yüksek ses üstü hızlarda en iyi şekilde çalışır.

RAMJET Motorlar Yolda….

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Savaş şeyrini değiştiren  sıvı yakıtlı RAMJET projelerinde son ana geldik. Süpersonik hızlarda çalışacak bir RAMJET Motor prototipini 2022’de ortaya koyacağız” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıklamalarında Küreselde yatırımlar düşmekte, şirketler ise küçülmekte olsa da, Türkiye’de Cumhuriyet tarihinde çok büyük bir yatırım dönemini içerisindeyiz. Bakınız bu yılın ilk on ayında 9 bin 441 teşvik belgesi düzenleyerek, 184 milyar liralık yatırımın önünü açtık. Birileri ısrarla görmek istemese de, üreterek büyüyen Türkiye hedefine milli ve güçlü sanayimizle kararlılıkla ilerliyoruz” dedi.

Ramjet Göktuğ
Ramjet Göktuğ

Bakan Varank hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN’ın atışlı testlerine başladıklarını söyleyerek, “Seri üretime geçtiğimizde, bu teknolojiye sahip 7 ülkeden biri olacağız. Savaş konseptlerini değiştiren sıvı yakıtlı RAMJET projesinde son safhaya geldik. Süpersonik hızlarda çalışan bir RAMJET Motor prototipini 2022’de ortaya çıkarağız.

Konu ile ilgili bakanlık düzeyinde ilk resmi açıklama, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar‘dan geldi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanan toplamda 1000 adetlik Hassas Güdüm Kiti-82’nin (HGK-82) 100 adetlik ilk partisinin teslim töreninde yaptığı açıklamalarda bulunan bakan, geliştirme faaliyetleri devam eden, uzun menzilli Ramjet motorlu Hava-Hava füzesi projesinin ismini ‘GÖKHAN’ olarak açıkladı. Tamamlandığında hava kuvvetlerinin gücünü çok fazla arttıracak öyle ki gökyüzündeki pençemiz olacaktır. Hava-Hava füzesi Gökhan’ın ve devam eden diğer yerli ve milli projelerin başarıyla sonuçlanarak envantere girmesini çok büyük heyecanla beklediklerini ifade etti.

YERLİ RAMJET MOTOR
YERLİ RAMJET MOTOR

Önümüzdeki yıllarda envantere girmesi beklenen ve menzilinin 100 kilometrenin üzerinde olması beklenen ‘GÖKHAN’ uzun menzilli Ramjet Hava-Hava füzesi projesinin yabancı muadilleri arasındaki en iyi bilinen örneklerinin başında Fransız yapımı Meteor füzeleri bulunuyor. Hatırlanacağı gibi Yunanistan,Fransa’dan sipariş ettiği 18 adet Dassault Rafale savaş uçağının tedariği kapsamında Meteor füzelerinden de önemli miktarda temin etmiş olacak.

GÖKTUĞ FÜZESI
GÖKTUĞ FÜZESI

TRT 1’deki Yerli Ve Milli Programı’na konuk olan TÜBİTAK-SAGE Müdürü Gürcan OKUMUŞ, hava hava füzesi alanındaki çalışmalara değindi. Okumuş, GÖKHAN füzesinin hipersoniğe yakın hızlarda çalışacağını açıkladı.

“GÖKTUĞ Projesi kapsamında geliştirdiğimiz BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN Füzeleri, süpersonik hızlarda çalışan füzelerimiz. 1 Mach’ın üzerini süpersonik, 5 Mach’ın üzerini ise hipersonik olarak tanımlıyoruz. Biz daha önceki SOM gibi projelerimizde, süpersonik hızlara gelmemiştik. GÖKTUĞ Projesi ile süpersonik hızlarda çalışmaya başladık. Artık ses altında hıza sahip sistemlere yönelik karşı tedbirler, daha güçlü. Ama süpersonik hızda seyir yapan bir sisteme karşı hava savunma füzelerinin işleri çok zorlaşıyor. Dolayısıyla hedef, uçak ise bir uçağın yüksek süpersonik hızlardaki bir füzeden kurtulması çok kolay değil.

Tabi hipersonik füzeler, 5 Mach’ın üzerinde hıza sahipler. Bunların hava savunma sistemleri tarafından durdurulması artık çok çok daha zor. Dolayısıyla bunlar artık savunma sanayiinde yüksek teknoloji ile çalıştığınız durumda, sahip olmanız gereken teknolojiler. Biz de bu anlamda GÖKTUĞ Projesi ile süpersonik hızlarda çalışan hava hava füzemizi geliştiriyoruz. GÖKHAN Projesi ile de artık RamJet ile çalışan bir hava hava füzemiz olacak. Yine süpersonik bir füze olacak (GÖKHAN), hipersonike yakın hızlarda çalışacak ama çok daha önemli avantajları olacak.

İHA’LARA HAVA HAVA FÜZESİ ENTEGRASYONU

AKINCI HAVA HAVA FÜZESİ
AKINCI HAVA HAVA FÜZESİ

GÖKTUĞ Projesi kapsamında geliştirdiğimiz hava hava füzelerinin de yine İHA’lardan kullanılmasına yönelik çalışmalara başladık. Artık operasyonel konsept, dünyada da değişiyor. Türkiye de bunun açıkçası sürükleyicisi gibi oldu İHA teknolojisinde geldiği noktada.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir