ASPİLSAN Kayseri’deki tesisinde şarj edilebilir lityum iyon silindirik pilim seri üretimine geçti.
ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, ürettikleri pilin ebadının 18650, kapasitesinin 2800 mAh, geriliminin ise 3.65V olduğunu belirtti. Özsoy sözlerine şöyle devam etti: “Tesisimizin yıllık üretim kapasitesi 220 MWh olup bu da yıllık olarak 21 milyon 600 bin adet hücreye denk gelmektedir.’’
Pil üretim tesisi altyapımız ve üretim hattında bulunan makine sistemleri, sadece NMC değil bütün lityum iyon pil kimyalarını üretebilecek şekilde tasarlanıp üretimi sağlanmıştır.
Ürettiğimiz piller; telsiz, silah sistem, gece görüş, e-bisiklet, e-scooter, telekomünikasyon, robotik sistem, medikal, elektrikli ev aletleri bataryaları üretiminde ve enerji depolama sistemlerinde kullanılabilecektir. Kullanım alanları sadece bunlarla da sınırlı değildir.
Global pazarda yerini alan pilimizin ürün spesifikasyonunu yayınlamaktan da memnuniyet duyuyoruz.”

Türkiye’de Yerli ‘Lityum İyon pil’ seri üretime başladı
ASPİLSAN geçtiğimiz Mayıs ayında yeni fabrikasında tüm ön çalışma ve inşaat sürecinin tamamlandığını ve seri üretime başlamaya hazır olduğunu açıkladı. Nitekim kısa bir süre önce bu süreç başladı. Bugün ise kurumun genel müdürü yeni bir açıklamada bulundu. Peki ASPİLSAN kimlere, hangi tipte pil üretimi yapıyor? İlk olarak 1981 yılında kurulan ASPİLSAN yerlilik oranı en yüksek şirketler arasında bulunuyor. Bu doğrultuda 1.5 milyar TL’lik yatırım ile Avrupa’nın ilk silindirik Lityum İyon pil tesisi (aynı zamanda dünyanın en büyükleri arasında) kuruldu.
Kısa bir süre önce de burada seri üretim başladı. Tabii aynı zamanda pil geliştirme, hidrojen ve enerji üretimi ve üretilen enerjinin depolanması üzerine de aktif çalışmalar yürütülüyor. Fakat halihazırda 150’nin üzerinde patentli ürün çeşidine sahip.
ASPİLSAN Tesisi yılda 22 milyon pil üretecek
Lityum iyon silindirik pil üretimi Avrupa’da ilk kez bu kez bu tesiste yapılacak. Yeni tesis 220 megavat saat kapasite ile yılda yaklaşık 22 milyon pil üretecek.
Burada üretilecek piller üstün özellikleri sayesinde Türkiye’yi bu pazarda rekabetçi ülke konumuna getirecek.
Lityum İyon Pil Üretimi Proje Direktörü Nihat Aksüt, yaptığı açıklamada, “Bizim pilimizi ünlü markaların benzer kapasitesindeki pilleriyle kıyasladığınızda daha düşük ısı şartlarında çalışma yeteneğinin olduğunu ve daha yüksek deşarj oranına sahip olduğunu görüyoruz.” dedi.

Lityum İyon Pil Nedir?
Lityum iyon pil çeşitleri, yeniden doldurulabilir. Lityum iyon pillerin içeriğinde elektrotlar, karbon ve metal oksit; elektrolit ise lityum tuzu çözeltisidir. Bu piller, ağırlıkları ve büyüklüklerine nazaran sağladıkları yüksek güç sebebiyle pek çok alanda revaçta olan ve kullanılan bir pil türüdür. Bir lityum iyon pilinin içi; katot, anot ve ayırıcı plaka olmak üzere 3 temel bölümden oluşur.
Batarya şarj edildiğinde elektrik yüklenen lityum atomları, karbon katmanında toplanır ve şarjdan çıkarıldığında elektronlar, katot kısmına doğru yönelir. Kendi içindeki bu döngünün gerçekleşmesi esnasında elektromanyetik güç ortaya çıkar. Sıvı haldeki lityumun yoğunluğu, yalnızca suyun yarısı kadardır. Lityum katı hâldeyken en hafif metaldir. Bununla birlikte lityumun elektron verme ve artı yüklenme eğiliminde olması, pillerde kullanılmasındaki önemli faktörlerin başında gelir.
“Yerli Pilin hücresini üretiyoruz ve Avrupa’ya satacağız”
İŞBİR’in Balıkesir’de ASPİLSAN‘ın ise Kayseri’de faaliyet gösteren yeni şirketler olduğunu anlatan Piyade şunları kaydetti:
“İŞBİR şirketimiz vardı fakat küçük bir işletmeydi. Şimdi akıllı bir fabrika kurduk. Bu fabrikada seri jeneratör üretiminin yanında alternatör üretimi de yapacağız. Yurt dışı satışlarımızda giderek artacak. Bir ay sonra bu fabrikanın açılışını yapacağız. Açıldığımızda Türk milleti olarak herkesin gururlanacağını söylemek istiyorum.
Bu fabrikanın en büyük özelliğinden bir tanesi ürettiği ürünler sessiz jeneratörler. ASPİLSAN ise Kayseri’de bir ay önce açıldı. Türkiye’de pil üretimi yoktu. Biz sadece pilin hammaddesini, pilin hücresini dışarıdan alıp sisteme entegre ediyorduk. Pil üretimini yapan Avrupa’da dahi yok.
Arçelik, batarya üretiminde faaliyet gösteren ASPİLSAN ile güçlerini birleştirdi.
Arçelik ile ASPİLSAN aralarındaki iş birliğinin imza töreni; Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, Arçelik Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Yalım Uzun ve ASPİLSAN Enerji Yatırım Projeleri Yönetim Ofisi Direktörü Nihat Aksüt’ün katılımlarıyla İstanbul’da yapıldı.
İş birliği konusunda Arçelik, ASPİLSAN ile Türkiye’de üretilen ev aletleri için ortak batarya tasarlayarak üretecek. ASPİLSAN ve Arçelik bu iş birliği ile yerli ve milli üretimi destekleyerek ürün yerlileştirme oranını artırmayı amaçlamaktadır.”
ASPİLSAN ile yapılacak iş birliğinde , batarya tasarımı ilk olarak yerli üretim oranı en yüksek seviyelerde olan şarjlı dik süpürge ürünlerinde gerçekleştirilecek. Sonrasında ise Arçelik’in tüm şarjlı ürünleri ile yerli üretimle devam edecek.

Yerli lityum pili TOGG’ta kullanılacak
Yerli otomobil TOGG’un batarya yapımında kullanılacak yerli lityum üretiminde yeni bir aşamaya geçildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sıvı bor atıklarından üretilen yerli lityumun Türkiye’nin en büyük batarya üreticilerinden ASPİLSAN tarafından yapılan testlerden başarıyla geçtiğini açıkladı.
- Eti Maden’in ürettiği lityumun, Türkiye’nin en büyük batarya üreticilerinden ASPİLSAN tarafından yapılan testlerden de başarıyla geçtiğini açıklayan Dönmez, “Bor atıklarından elde ettiğimiz yüzde 99,5 saflıktaki lityum, ASPİLSAN Enerji tarafından karakterize edilerek lityum pil hücrelerinde test edildi. İlk testlerde, özellikle yüksek güç pil hücreleri tarafından gereken yüksek akım sağlayabilme özelliği test edildi ve ticari muadilleriyle aynı performansı ortaya koyduğu belirlendi” diye konuştu.
One thought on “ASPİLSAN Yerli üretim pilleri satışa çıktı!”