ASELSAN AKKOR’un test görüntülerini paylaştı

ASELSAN AKKOR’un test görüntülerini paylaştı

AKKOR Aktif Koruma Sistemi (AKS)’nin test görüntüleri, ASELSAN tarafından ilk kez paylaşıldı. AKKOR; tankları, tanksavar füzelerine karşı koruyacak. Paylaşılan görüntülerde AKKOR’un, tankı simüle eden hedefe karşı yönelen tanksavar mühimmatını başarıyla imha ettiği görüldü.

AKKOR Aktif Koruma Sistemi’nin Altay tankına entegre olmasıyla birlikte Türkiye, bu sistemleri tankları üstünde hizmete almış dünyadaki iki ülkeden biri oldu.

ASELSAN‘dan yapılan açıklamada, “AKKOR Aktif Koruma Sistemi’nin Altay Tankımıza entegre olmasıyla birlikte Türkiye, bu sistemleri tankları üstünde hizmete almış dünyadaki iki ülkeden biri olmanın haklı gururunu yaşıyor.” ifadelerine yer verildi.

ASELSAN AKKOR’un test görüntülerini paylaştı
ASELSAN AKKOR’un test görüntülerini paylaştı

ASELSAN, Altay Seri Üretim Projesi kapsamında üretilecek tanklara; Atış Kontrol Sistemi, Elektrikli Top ve Kule Takat Sistemi, Komuta Kontrol Muhabere ve Bilgi Sistemi, Sürücü Görüş Sistemi, Lazer Uyarı Sistemi, Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Muharebe Sahası Tanıma ve Tanıtma Sistemi, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi, AKKOR Aktif Koruma Sistemi ve gömülü eğitim simülatörü ile bu ürünlere yönelik kullanıcı/bakım eğitimlerinin verilmesine yönelik araçlar sağlıyor.

Tüm ürünlerin mekanik, elektronik, optik ve yazılımları ASELSAN’ın geliştirmesi sayesinde tüm birimler arasındaki haberleşme en etkin şekilde gerçekleştiriliyor. Örneğin, Tank Lazer Uyarı Sistemi tarafından algılanan bir tehdidin bilgisi aynı anda Atış Kontrol Sistemi, Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Komuta Kontrol Sistemi, Aktif Koruma Sistemi’ne iletilebiliyor. Bu sayede kullanıcı ana silah veya uzaktan komutalı silahını tehdit doğrultusunda yönlendirip tedbir alabiliyor.

Kullanıcı, aynı zamanda bu bilgiyi Komuta Kontrol Sistemi aracılığıyla diğer destek unsurlarına da iletebiliyor. ASELSAN’ın yazılımları geliştirmesi sayesinde kullanıcıdan gelecek ilave talepler kolaylıkla alt sistemlere uygulanabiliyor.

ASELSAN’ın geliştirdiği sistemlerde “gömülü eğitim yeteneği” de yer alıyor. Gömülü eğitim, gerçek sistem üzerinde sistem birimleri kullanılarak alınan eğitimi ifade ediyor. Bu sayede gerçek sistem kullanıcısı, tankın operasyonel olarak kullanılmadığı zamanlarda farklı senaryolar işleterek yetkinliklerini geliştirebiliyor. Gömülü eğitim yeteneği ile Altay’da görev yapan personel, kullandığı platformda eğitilecek.

ASELSAN AKKOR’un test görüntülerini paylaştı
ASELSAN AKKOR’un test görüntülerini paylaştı

Tehditleri AKKOR durduracak

Altay Tankı’nın en ayırt edici özelliklerinden birini, beka kabiliyetini çok önemli seviyede artıran AKKOR Aktif Koruma Sistemi’ne sahip olması oluşturuyor. AKKOR, bu yeteneği, düşük ağırlık maliyetiyle sağlıyor. Bu sayede tankın mobilitesi de maksimize ediliyor. Beka kabiliyetini en üst seviyeye çıkarmanın yanında tankların durumsal farkındalık yeteneğinde de önemli kazanımlar sağlanıyor.

Tehdidi, tespit sonrasında bir saniyenin altında sürede etkisiz hale getiren AKKOR Sistemi, 4 bileşenden oluşuyor. Bunlar, tanka yaklaşan anti tank roket veya füzeyi tespit ve takip görevini yürüten radar, tüm sistemi yöneten merkezi yönetim bilgisayarı, imha noktasına karşı tedbir mühimmatını çok yüksek hızla yönlendiren mühimmat atıcısı ve üzerinde yüksek hassasiyette çalışan radar bulunan fiziksel imha mühimmatı gibi ana bileşenleri kapsıyor.

Toplam değeri 54 milyon ABD Doları olan sözleşmeye binaen; anti-tank güdümlü füze (ATGM) ile roketlere karşı etkili, 360 derecelik tam koruma sağlayan ve azami oranda yerli bir aktif koruma sisteminin milli imkanlarla geliştirilmesi hedeflendi.

AKKOR Sistemi’nin geliştirme çalışmalarında binden fazla atış gerçekleştirildi. Bunun sonucunda sistem, yüksek başarım seviyesine getirildi. Son 20 yıl içinde onlarca firma ve ülke Aktif Koruma Sistemi’ni geliştirme çalışmaları başlatırken, Türkiye’nin dışında sadece iki ülke envantere girebilecek bir sistem geliştirdi.

Tehditleri AKKOR durduracak
Tehditleri AKKOR durduracak

Yeni Altay Tankı’ndaki ASELSAN ürünleri, tankçılıkta “Demir Üçgen” olarak adlandırılan ateş gücü, mobilite ve beka başlıkları altında toplanıyor. Ateş gücü için VOLKAN-II Atış Kontrol Sistemi, SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Nişancı İkinci Derece Görüş Alt Birimi, Tank Mürettebat Eğitim Sistemi, Muharebe Sahası Tanıma ve Tanıtma Sistemi; mobilite için Tank Sürücü Görüş Sistemi, Kule Kayar Bileziği kullanılıyor.

ASELSAN, Yeni Altay Tankı’nın beka kabiliyetini ise AKKOR Aktif Koruma Sistemi, Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi, Tank Lazer Uyarı Sistemi, ÖRÜMCEK Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi, Telsiz Sistemi ve İç Haberleşme Sistemi ile sağlıyor.

ASİMETRİK SAVAŞ ORTAMLARINDA TAM KORUMA

Sis perdesi elbette her ortamda etkili bir çözüm değil.

Bu noktada tehdit tanka çok yakınsa, anti-tank füzesi veya RPG ateşleme ihtimali yüksek.

AKKOR, yine üzerindeki sensörler ile kendisine yönelen tehdidi algılayarak maksimum hızla hedefi ve yönünü tespit ediyor.

Hava durumu şartlarını; rüzgarın yönü ve hızını da müthiş bir hızla hesaplayan yönetim birimi derhal önlem için karşı ateş açıyor.

Tank üzerindeki fırlatıcı kapsüller, platforma yönelen tehdide doğru yöneliyor ve akıllı tapa sayesinde hedefi imha ediyor.

ZIRHLI ARAÇLAR İÇİN ASELSAN AKKOR LITE
ZIRHLI ARAÇLAR İÇİN ASELSAN AKKOR LITE

ZIRHLI ARAÇLAR İÇİN ASELSAN AKKOR LITE

ASELSAN, tankların haricinde zırhlı araçların da öz savunması için AKKOR LITE sistemini geliştirdi.

AKKOR LITE, AKKOR ile aynı çalışma prensibine sahip.

Zırhlı araca 360 derecede erkin koruma sağlayan AKKOR LITE, platforma yönelen füze tehdidini etkisiz hale getiriyor.

Çok yakın mesafeden ateşlenen füzeler, AKKOR LITE ile tespit edildikten sonra yine araca entegre bir karşı önlem sistemi ile imha ediliyor.

One thought on “ASELSAN AKKOR’un test görüntülerini paylaştı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir