Anka-3 ne zaman uçacak?

Anka-3 ne zaman uçacak?

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ANKA-3’ün ilk uçuşuna ilişkin, “Pistte koşarken bakarsınız birden gerekli hıza erişti ve uçtu bunu görebiliriz. Maden koşuyor uçması da yakındır. Bu ay duyacağınız bir ses ANKA-3 olabilir” dedi.

Savunma sanayiinde iddialı projeler arka arkaya açıklanıyor. Baykar’ın insansız savaş uçağı Kızılelma’nın 14 Aralık’ta ilk uçuşunu yapmasından hemen sonra görselleri geçtiğimiz haftalarda paylaşılan jet motorlu Anka-3 MİUS’tan beklenen güzel haber geldi.

Temel Kotil, yapmış olduğu açıklamalarda TUSAŞ ANKA-3’ün Mart-Nisan 2023 döneminde ilk uçuşunu yapacağını duyurdu. Kotil, halihazırda bir küçük boyutlu modelin yapılıp uçurulduğunu ve testlerinin de yapıldığını bildirdi. Bir süredir ise de ana platformun inşasına başlanmış vaziyette.

Anka-3 ne zaman uçacak?
Anka-3 ne zaman uçacak?

TUSAŞ ANKA-3 özellikleri ne olacak?

6.5 ton azami kalkış ağırlığına sahip ANKA-3, 1.2 ton faydalı yük taşıyabilecek. 40.000ft irtifada standart faydalı yüküyle 10 saat havada kalış süresine sahip ANKA-3, 250 kts seyir hızına sahip.

Hem görüş ötesi hem de görüş içi haberleşme verbağı ile teçhiz edilecek ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı, özel tasarımı sayesinde çok düşük radar kesit alanına sahip. Dikey stabilizesi bulunmayan ‘uçan kanat’ formundaki ANKA-3’ün, iç silah istasyonları da bulunuyor. Bu sayede ANKA-3, düşman radarlarına görünmeden ‘deep strike’ diye telafuz edilen düşman topraklarının derinliklerinde muharip görevler icra edebilecek.

Uçak 0,7 mach gibi yüksek süratlere ulaşacak.

“Radar görünürlüğünün düşük olması uzun mesafelerde yüksek faydalı yük kapasitesi ve yüksek hızlarda görev yapabilme yeteneği kazandırıyor.

ANKA-3 Milli Muharip Uçak, HÜRJET, F-16 gibi insanlı sistemlerle ortak operasyonlarda kullanılabilecek.

  1. Anka ve Anka II ile ortak aviyonik mimari ve Yer Kontrol İstasyonu
  2. Düşük radar görünürlüğü
  3. Yüksek hızda intikal
  4. Yüksek faydalı yük kapasitesi
  5. LoS/BLOS (Uydu Kontrolü)
  6. Max. Kalkış Ağırlığı: 6500 kg
  7. Faydalı Yük Kapasitesi: 1200kg

ANKA-3 Hangi silahları Kullanacak

ANKA-3’te birisi gövde altı merkez, ikisi dahili ve kanat altlarında ikişer olmak üzere toplam 7 silah istasyonu bulunuyor.  Dış istasyonlar olarak da toplam 4 istasyonumuz var.

Standart Anka, Aksungur uçağımızın taşıdığı bütün mühimmatları şuan taşıyabilir durumda. Onlara ilave olarak, hava kuvvetlerimizin envanterindeki büyük mühimmatlarımızı; SOM-J’den tutun, MK-82/83 tipi mühimmatlarımızın hepsini taşıyabilir durumda olacak.

ANKA-3 Hangi silahları Kullanacak
ANKA-3 Hangi silahları Kullanacak

Gövde içindeki dahili istasyonun yetenekleri çok büyük olacak. Şu ana kadar Türkiye’de geliştirilmiş bütün mühimmatları bu sistem içinde taşıyabilir durumda. Dahili silah istasyonu Mark 83 sınıfı silahlardan birer adet taşıyabiliyor ya da hacmine göre çok daha fazla sayıda daha küçük mühimmat taşıyabiliyor. Kanat altındaki ilk büyük istasyonda SOM-J, yine Mark 83 sınıfı silahlar taşınabiliyor. Daha altındakiler kesinlikle taşınabiliyor. Kanat dışı istasyonlarda da nispeten küçük silahlar taşınabiliyor.

ANKA-3’ün kanat altlarına konumlandırılan yüksek hızlı hedef uçak Şimşek’in yeni versiyonu olacak. Ortaya çıkan platforma “Süper Şimşek” ismi verildi. Süper Şimşek havadan yere, havadan havaya taarruz görevleri yapabilecek, üzerine kendi kapasitesi dahilinde elektronik harp sistemleri takılıp yerdeki düşman sistemlerinin tespiti, bunların baskılanması gibi görevleri gerçekleştirebilecek. En son versiyonlarından birinde seyir füzesine kadar ulaşabilecek bir yelpazede bu hava aracı da kullanılacak. 700 kilometrenin üzerinde menzil bekleniyor.

ANKA-3’te Hangi motor kullanılacak?

TEİ Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, Defence Turk’ün sorularını yanıtladı. Bu bağlamda Akşit, ANKA-3 ve KIZILELMA MİUS’ta TF6000 ve TF10000 motorlarının kullanılabileceğini açıkladı.

Ukrayna üretimi bir adet turbofan motor ile teçhiz edilen ANKA-3, azami 425 kts hıza çıkabilecek. ANKA/AKSUNGUR ile ortak aviyonik mimariyi kullanan ANKA-3’ün yer kontrol istasyonu da halihazırda TUSAŞ’ın kullandığı istasyonlarla aynı.

ANKA-3'te Hangi motor kullanılacak?
ANKA-3’te Hangi motor kullanılacak?

Teknik Özellikler

  • Kuru itki (SLS, ISA): 6.000 lbf
  • Boyutlar (GenişlikxYükseklikxUzunluk): 860x1100x2250mm
  • By-pass Ratio (SLS, ISA): 1,08
  • Özgül Yakıt Tüketimi (lbf/lbs.h): 0,70
  • Konfigürasyon
    • Fan: 2 stage axial
    • Kompresör: 6 stage axial
    • Türbin: 1 stage HPT – 1 stage LPT
    • Yanma Odası: Through Flow

3 thoughts on “Anka-3 ne zaman uçacak?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir