Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, bu yıl envantere alınması planlanan Anadolu LHD Gemisi’ne farklı konfigürasyonlarda 110 adet SİHA’nın konuşlanabileceğini söyledi.
Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak ve 2022 yılının Aralık ayında hizmete girmesi planlanan 232 metre boyu ve 27.000 ton deplasmanı ile donanmanın en büyük gemisi olacak Anadolu LHD Gemisi, SİHA’ların gemisi olacak.

Geçtiğimiz günlerde Türk Bayrağını çekip seyre çıkan ve kabul testlerine başlayan Anadolu LHD Gemisi’nin SİHA kapasitesi Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak.
Normalde Anadolu LHD Gemisi gibi LHD gemilerinde sadece helikopterler veya çok özel savaş senaryolarına bağlı olarak savaş uçakları görev yapıyordu.
Yurtdışındaki LHD gemisi örneklerinde bu tarz klasik doktrinel mantıkla hareket edilirken Türk savunma sanayii özgün LHD gemisi modelinde bu mantığın dışına çıkmış durumda.

İHA/SİHA teknolojisinde dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Türkiye, bu yeni nesil teknolojide olan başarısını Deniz Kuvvetleri için de kullanmak istiyor.
Bu amaca uygun olarak da envanterindeki en büyük gemi olacak Anadolu LHD’ye, katlanabilir kanatlı Bayraktar TB3 başta olmak üzere farklı konfigürasyonlarda 110 adet SİHA entegre edilecek.
Türk Donanması’nın tonaj ve boyut olarak en büyük gemisi olacak olan ANADOLU’ya için bir hava gücü oluşturulması kapsamında aynı zamanda ATAK-2 projesinin deniz platformları için bir versiyonu üzerinde çalışılıyor ancak proje tamamlanana kadar Kara Kuvvetleri’nden, Deniz Kuvvetleri’ne transfer edilen 10 adet AH-1W taarruz helikopterlerinin gemide konuşlandırılması bekleniyor.

“TCG Anadolu’ya en az 50 adet SİHA konuşlandırılacak. Bu sayı konfigürasyona göre 110’a kadar çıkabilir.” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde Anadolu LHD Gemisi ile ilgili başka bir açıklama yapan Savunma Sanayii Başkanlığı, Bayraktar TB3 SİHA’ların gemide kullanılacağını tekrarlamıştı.
Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada,
“İnşası biten Anadolu Gemisi ilk teknik seyrine çıkmaya hazırlanıyor. Sonrasında kabul testlerine geçeceğimiz Anadolu, Bayraktar TB3 SİHA’larımızla Donanmamızın gücüne güç katacak. Büyük ve güçlü Türkiye’nin bekası için hedefimiz Tam Bağımsız Savunma Sanayii.” ifadeleri kullanılmıştı.

Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu LHD, Bayraktar TB3 SİHA’lar ile Türk Donanması’na büyük kazanımlar sağlayacak.
LHD Anadolu ne demek?
Türkiye’nin en büyük gemisi olacak Anadolu LHD Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi, 2022 yılının ilk yarısında envantere girecek.
Anadolu LHD’nin en hızlı biçimde envantere girmesi için yapılan çalışmalar Sedef Tersanesi’nde hız kesmeden devam ediyor.
Anadolu LHD’nin bazı detay donanımları ise Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edildikten sonra icra edilebilecek.

Anadolu LHD’nin silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisine dönüştürülmesi sürecinde katlanabilir kanatlara sahip olacak 50 adet Bayraktar TB3 SİHA platformu gemiye konuşlandırılacak. Anadolu LHD’ye entegre komuta merkezi ile de aynı anda en az 10 adet Bayraktar TB3 SİHA’nın operasyonlarda kullanılabilecek.
Ana tahrik ve sevk sistem entegrasyonu tamamlanan L400 Anadolu LHD Gemisi Liman Kabul Testlerine (HAT) devam ediyor. 2022 yılı Aralık ayında Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilecek. Sedef Tersanesi takvim ile ilgili herhangi bir aksaklık olmadığını çalışmaların planlandığı üzere devam ettiğini ifade etmişti. Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edildiğinde amiral gemisi olacak olan Anadolu LHD aynı zamanda Türk Donanma tarihinin en büyük savaş platformu olacak.

Anadolu LHD Gemisi dört adet Mekanize Çıkarma Aracı, iki adet Hava Yastıklı Çıkarma Aracı, iki adet Personel Çıkarma Aracının yanı sıra uçak, helikopter ve insansız hava araçları da taşıyacak. 231 metre uzunluk ve 32 metre genişlikteki geminin tam yük deplasmanı yaklaşık 27 bin ton olacak.
Anadolu LHD Gemisi Genel özellikler
- Uzunluk 231 metre
- Genişlik 32 metre
- Derinlik 27,5 metre
- Maksimum hız 21 knot
- Ekonomik Hız 16 knot
- Arka Hız 8 knot
- Mürettebat 1443 kişi
- Yükseklik (maks.) 58 m
- Hareket Menzili 9000 nm
- Dayanıklılık 50 gün
- Kalkış Rampası 12 derece
- Uçuş Güvertesi Alanı 5.440 m²
- Hangar Alanı 900 m²
- Havuz Alanı 1165 m²
Silah Teçhizatı
- 5 adet 25 mm’lik Stop
- 4 adet 12.7 mm’lik STAMP
- 2 adet Phalanx Hava Savunma Sistemi
- 1 adet RAM G/M Sistemi
Amfibi harekâtlar
- 46 adet Tank ve 77 hafif araç
- Amfibi Gemi Havuzu
- Uzunluk: 70 m
- Genişlik: 17 m
Taşıma kapasitesi
- 4 çıkarma gemisi
- 4-6 lastik bot
- 1 paletli araç
Sensörler
- Amfibi ve ortak çalışma kabiliyetli genesis-advent cms
- link 11/16/22 / jre / vmf
- 1 x 3d arama radarı
- 1 x Uçak algılama ve kontrol radarı
- 1 x Hassas yaklaşma radarı
- 2 x LPI radar
- 2 x Navigasyon radarı
- Dalgıç tespit sonarı
- Iff sistemi
- Lazer uyarı sistemi
- Kızılötesi arama ve takip sistemi
- 2 adet Elektro optik arama sistemi
- Tacan Sistemi
- Elektronik destek sistemi
- Elektronik saldırı sistemi
- Torpido savunma sistemi