Türk savunma sanayii her geçen gün yeni bir ürünle dünyada adından söz ettiriyor. Bunun son örneği olan ALPİN, arama kurtarma görevlerinde, terörle mücadelede ve istihbarat faaliyetlerinde kullanılacak.
Türkiye’nin ilk insansız helikopteri ALPİN, Ankaralı bir firma tarafından üretildi. 6 bin 500 metre yükseğe çıkabilen ALPİN, 9 saat havada kalabiliyor.
Türk mühendisleri tarafından geliştirilen helikopter, nitelikli kargo da dahil 200 kilograma kadar faydalı yük taşıyabiliyor. Böylece özellikle riskli bölgelerde insan hayatını tehlikeye atmadan gerekli yardımlar ulaştırılabilecek, insanlı uçuşlardaki yük de azalacak.

ALPİN üzerine entegre edilebilen kameralar ile keşif ve gözetleme yapabilecek. Makineli tüfek veya roket monte edildiğinde de saldırı ve savunma amaçlı kullanılacak.
TİTRA Genel Müdürü Davut Yılmaz, “En önemli özelliği birincisi bulut altında uçabilmesi bu önemli bir özellik çünkü bulut altında büyük İHA‘lar uçamıyor. Diğer taraftan havada kalma özelliği, havada asılı kalma özelliği çok ciddi bir kabiliyet. Çünkü bu sayede siz gerek keşif gerek gözetleme gibi pek çok faaliyeti daha verimli bir şekilde icra edebiliyorsunuz.” dedi.
Testleri büyük oranda tamamlanan ALPİN, bu yıl içerisinde TSK’nın envanterine katılacak.
ALPİN Askerin yükünü taşıyacak
Alpin’in geçen yıl yaşanan orman yangınlarında Manavgat ve Çanakkale’de uçuşlar gerçekleştirdiğini aktaran Yılmaz, “Bu sivil bir görevdi. Bu sene askeri görevler için hazırlıyoruz. Çok yakında askeri anlamda bir planlamamız var, sürecimiz başlayacak. Doğu bölgesinde askeri nakliye, lojistik anlamında bir göreve başlayacağız gibi görünüyor. Envantere girmesi bize bağlı bir hedef değil. Çünkü bu işin farklı paydaşları var. O yüzden takvim vermem mümkün değil. Hedefimiz bu yıl içerisinde envantere girmesi. Paydaşlar, Savunma Sanayii Başkanlığımız ve ilgili kuvvet birimlerimizin takvimi ve oluru doğrultusunda olacaktır.” diye konuştu.

ALPİN “2023’te birçok ülkede görülecek”
Yılmaz, iki Avrupa ve NATO ülkesinden testler ve ihalelerine katılmak için davet aldıklarını, ağustos ayında demo uçuşlarına başlayacaklarını bildirdi.
Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden de çok ciddi talep olduğunu ifade eden Yılmaz, özellikle önümüzdeki yıl Alpin’i dünyanın birçok noktasında görmenin mümkün olacağını söyledi.
Yılmaz, Alpin’i sürü şeklinde kullanmayı düşünmediklerine, ancak sürü sistemini Alpin’le entegre şekilde değerlendirmeyi planladıklarına dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Üzerinde çalıştığımız belli başlı konular, başka projeler var İHA‘larla ilgili. Bunların temelinde de sürü sistemleri var. Bunları Alpin’e entegre edip kullanmayı planlıyoruz.

Askeri ve sivil lojistik önceliğinin ötesinde, taşıma kapasitesi çok yüksek olduğu için özellikle bir takım füze, roket gibi sistemleri entegre etmeyi ve kullanmayı hedefliyoruz. Alpin tarafında bu da ikinci önceliğimiz. Bunun farklı varyasyonları da olacaktır. Sadece silah, mühimmat gibi sistemler değil, faklı taşıma opsiyonları, sistemleri, faydalı yükler olacaktır. Gerek bir takım ağır yüklü sensörlerin olduğu kompleks sistemler gerekse istihbari sistemler, sivil amaçlı diğer sistemler olacak. Bunların çoğunu planladık, bazılarının testini de yaptık. 2023’te Alpin’in çok farklı işler yaptığını göreceksiniz.”
ALPİN 2023’te silah kuşanacak
Yılmaz, Alpin’in bulut altı uçabildiği için belli konularda sabit kanatlı İHA’lara göre avantajları bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
“Alpin’in taşıma kapasitesinin yüksek olmasını kullanmak istiyoruz. Klasik makineli tüfek gibi silahları entegre etmeyi düşünmüyoruz. Oradaki yaklaşımımız biraz daha farklı. Belki farklı tipte ağır silahları entegre etmeyi düşünebiliriz ama silah tarafında önceliğimiz füze veya roket gibi silahlar. 2023 yılı içinde gerçekleşecek. Bu yıl ki önceliğimiz askeri lojistik. Bunu yaparsak bu işi yapan dünyadaki ilk şirket olacağız, ordumuz da ilk ordu olacak.”

ALPİN İnsansız Hava Aracı Özellikleri:
- 840 km menzil
- 7 saat Uçuş Süresi (20 kg faydalı yükle)
- 1 Saati Aşan Hover Yeteneği
- Azami 160 kg Faydalı Yük Kapasitesi
- 15.000+ feet İrtifa Tavanı (4.785 m)
- Gece ve Gündüz Tam Otonom Uçuş ve İniş-Kalkış Kabiliyeti
- Güvenli Anlık Veri ve Görüntü Paylaşımı
- Zorlu Arazi ve Hava Koşullarında Operasyon
ALPİN Faydalı Yükler:
- EO/IR Kamera
- SAR/GMTI Radar
- LIDAR
- Hyperspectral
Alpin Teknik Özellikleri:
- Uzunluk: 7,05 m (23,4 ft)
- Yükseklik: 2,35 m (7,7 ft)
- Rotor Çapı: 6,27 m (20,5 ft)
- Kuyruk Rotor Çapı: 1,02 m (3,3 ft)
- İniş Alanı: 20×20 m
- İniş ve Kalkış: Tam Otonom
- Azami Rüzgar: 50 km
- Acil Kurtarma Paraşüt Sistemi