F-16 AESA Burun Radarı MURAD Tanıtıldı
ASELSAN tarafından geliştirilen ve hem F-16 (ÖZGÜR Projesi), hem de AKINCI TİHA’da kullanılması planlanan MURAD AESA Burun Radarı, 10 Kasım 2022 tarihinde şirketin Ankara Gölbaşı yerleşkesinde gerçekleştirilen bir etkinlikte görücüye çıkarıldı. Etkinlikte MURAD AESA radarının kamuoyuna ilk resmi tanıtımı Savunma Sanayii Başkanı İsmail DEMİR tarafından gerçekleştirildi.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Haber Global’de düzenlenen “Kayıt Altında Özel” programında savunma sanayiindeki gelişmeleri anlattı.
ASELSAN Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, GDH’ye verdiği röportajda AKINCI TİHA için MURAD AESA radarının 1 aydan kısa bir süre içerisinde teslim edileceğini açıkladı.
Akıncı‘ya entegre edilecek: Görmeden görüp, uzaktan vuracak

MURAD Uçak/İHA AESA Radarı entegrasyon ve deneme aşamasında
Savunma Sanayii Başkanlığı Elektronik Harp ve Radar Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Akyol, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Makine Teknolojileri Kulübü’nün düzenlediği 10. Savunma Sanayii Günleri’nde sunum yapmıştı. Akyol, tarafından paylaşılan sunumda MURAD Uçak/İHA AESA Radarı entegrasyon ve deneme aşamasına geçtiğini açıklamıştı
2021’de İstanbul Teknik Üniversitesi Savunma Teknojileri Kulübü (İTÜ SAVTEK) tarafından gerçekleştirilen, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Türk savunma sanayii firmalarının katılım gösterdiği Savunma Teknolojileri Günleri’21 etkinliği kapsamında konuşma yapan Ahmet Akyol, yerli AESA burun radarının F-16 Viper’daki APG-83 radarından daha iyi olacağını belirtmişti.

Mevcut radar projelerinden bahseden Ahmet Akyol, AESA tabanlı Silah Tespit Radarı’nın envantere girdiğini ve sahada aktif olarak kullanıldığına değindi. Ek olarak AESA tabanlı deniz platformlarında kullanılacak CENK-S Arama Radarı ve SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi için Çok Fonksiyonlu Atış Kontrol Radarı’nın da envantere girmek için gün saydığını açıkladı. ASELSAN, İstif sınıfı fırkateynler ve benzeri deniz platformları için CENK-S IDEF2021’de AESA Arama Radarı’nı sergilemişti.
AESA Radar Nedir?
Aktif Elektronik Tarama Dizinli (AESA) radarlar gönderme/alma (T/R) modüllerinin anten elamanlarına dağılmış ve her modülün ayrı ayrı genlik, zaman gecikmesi ve fazının kontrol edilebildiği radar tipidir. AESA Radarlarda mekanik yönlendirmeli klasik radarların aksine mekanik sınırlamalar olmaksızın huzme istenilen anda, istenilen yöne gönderilebilmekte ve şekillendirilebilmekte. Ayrıca aynı anda birden fazla huzme oluşturulabilmekte.
Aktif Faz Dizinli Elektronik Taramalı Anten mimarisine sahip AESA Burun Radarı kullanımı ile aynı anda birden fazla görev yerine getirilebilmekte. Oysa mekanik yönlendirmeli bir radarda pilotun hava-hava modu için ayrı, hava-yer veya hava-satıh modu için ayrı modları faaliyete geçirmesi gerekmekte.

Bu sayede hava-hava ve hava-yer görevleri eşzamanlı icra edilebilmekte ve bir yandan artırılmış sayıda hedefin hassas takibi mümkün olurken, diğer yandan da hedef arama işlevinde kapsama takip hedeflerinden bağımsız olarak belirlenebilmekte.
AESA radarlar aynı zamanda mekanik yönlendirmeli klasik burun radarlarına kıyasla artırılmış menzil kabiliyeti yanında; yüksek hassasiyette çoklu hedef takibi, düşük hızlı hedeflerin hassas şekilde tespit ve takibi, gelişmiş elektronik koruma (aynı anda çok sayıda huzme basılabildiğinden elektronik karıştırmaya direnç daha yüksek) ve yüksek güvenilirlik sunmaktadır.
Milli F-16 AESA Radarı’nın işlev ve yetenekleri ise şu şekilde:
- Uzun Menzilli Arama
- Ararken Takip
- Çoklu Hedef Takibi
- Ara Safha Güdüm
- Akın Tespit
- Hava Durumu Tespit
- Hava Muharebesi Manevrası
- Şerit SAR
- Nokta SAR
- Yer Haritalama
- Hareketli Yer Hedefi Tespiti ve Takibi
- Deniz Arama ve ISAR
- Hava-Yer Mesafe Ölçümü
- Doppler Hüzme Keskinleştirme
- Otomatik İrtifa Belirleme

YETENEKLER:
- Çok Fonksiyonlu Radar
- Eş Zamanlı Hava-Hava ve Hava-Yer Görevleri
- İşbirlikçi Olmayan Hedef Tanımlama
- Otomatik Hedef Tanıma
- Karıştırmaya Karşı Dayanıklılık
- Elektronik Destek
- Elektronik Taarruz
Yapan ve yaptırandan allah razı olsun emeği geçen herkeze teşekkür ediyorum