ABD donanmasına ait bir denizaltının ardından USS Arleigh Burke muhribinin Limasol limanını ziyaret etmesine Türkiye’den tepki geldi.
ABD donanmasına ait USS Arleigh Burke isimli güdümlü füze destroyerinin AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti kontrolündeki Limasol Limanı’nı ziyaret etmesine Kuzey Kıbrıs yönetiminin ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan da tepki geldi.
Kıbrıs’ta ABD ile savaş gemisi gerginliği
Türk Dışişleri’nden yapılan yazılı açıklamada, “KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın, ABD’ye ait USS Arleigh Burke isimli muhribin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin limanlarından birine demirlemesi hakkında yaptığı açıklamayı güçlü bir şekilde destekliyoruz. KKTC ile birlikte defaatle vurguladığımız üzere, ABD’nin bölgede Kıbrıs Türk tarafının hilafına attığı denge bozucu adımlar, bu ülkenin Ada’da uzun yıllar boyunca sürdürdüğü tarafsız konumunu zedelemekte ve Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün önünde engel oluşturmaktadır. ABD’yi bu politikalarını gözden geçirmeye davet ediyoruz” denildi.
Açıklamada Türkiye’nin Kıbrıs’ta garantör devlet konumunda bulunduğu hatırlatılarak “her şart ve koşulda Kıbrıs Türklerinin meşru hak ve çıkarlarının kararlılıkla savunmaya devam edileceği” vurgulandı.

ABD KUZEY KIBRISTA: ABD AÇIKÇA TARAF TUTUYOR
Dünyada sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili dün yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’de görev yapan ABD 6. Filosuna bağlı USS Arleigh Burke’nin yanı sıra kısa süre önce de USS San Juan isimli saldırı denizaltısının aynı limana uğradığına işaret etmiş, “Amerikan Donanmasına ait savaş gemilerinin kısa bir süre içinde iki kez adaya intikal ettirilmesi, ABD’nin Ada’daki dengeleri gözetmemesinin ve açıkça taraf tutmasının yeni bir örneğidir. ABD’nin olayın vahametini örtbas etmek için kullandığı sözde ‘ortaklık’ ve ‘planlı ziyaret’ gibi basitleştirilmiş gerekçeler de inandırıcılıktan uzaktır” ifadelerine yer verilmişti.
KKTC açıklamasında “ABD’nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne uyguladığı silah satışı yasağını 2022 yılında tamamen kaldırdığı ve müteakip olarak askeri iş birliğini ileriye taşıyarak Rum tarafını ABD Savunma Bakanlığı bünyesindeki Ulusal Muhafızlar Bürosu Eyalet Ortaklığı Programına dahil etttiği” de hatırlatıldı. Açıklamada, ABD’nin Rum yönetimine yönelik güçlenen askeri desteği karşısında “Kıbrıslı Türklerin güvenliğini sağlamak amacıyla atılması gereken tüm adımların, her zaman olduğu gibi Anavatan Türkiye ile birlikte atılmaya devam edileceği” vurgulandı.
“GÖZDEN GEÇİRMEYE DAVET EDİYORUZ”
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın, ABD’ye ait USS Arleigh Burke isimli muhribin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) limanlarından birine demirlemesi hakkında yaptığı açıklamayı güçlü bir şekilde desteklediğini ifade etti.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “KKTC ile birlikte defaatle vurguladığımız üzere, ABD’nin bölgede Kıbrıs Türk tarafının hilafına attığı denge bozucu adımlar, bu ülkenin Ada’da uzun yıllar boyunca sürdürdüğü tarafsız konumunu zedelemekte ve Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün önünde engel oluşturmaktadır. ABD’yi bu politikalarını gözden geçirmeye davet ediyoruz. Kıbrıs’ta garantör devlet konumunda bulunan Türkiye’nin her şart ve koşulda Kıbrıs Türklerinin meşru hak ve çıkarlarını savunmayı kararlılıkla sürdüreceğini yeniden vurgulamak istiyoruz.”
Arleigh Burke Sınıfı Destroyerler özellikleri

Arleigh Burke sınıfı gemilerin inşasına karar verilirken bu gemilerin okyanus aşırı bölgelerde uzun görev icra edebilmeleri istenmiştir. Okyanus aşırı görevlerde balistik füze imha edebilme, deniz altı savunma harbi, su üstü harbi, hava savunma harbi, barışı destekleme harekatı gibi görevleri tek başına yapabilecek bir gemi olarak tasarlanmıştır.
DDG-51 (USS ARLEIGH BURKE) ve DDG-78 (USS PORTER) borda numarası arasında bulunan gemiler FLIGHT 1 ve 2 olarak sınıflandırılmıştır. DDG-79 (USS OSCAR AUSTIN) ve DDG-119 (USS DELBERT DE BLACK) borda numarası arasında bulunan gemiler FLIGHT 2A , DDG-120 borda numarası sonrasında bulunan gemiler FLIGHT 3 olarak sınıflandırılmıştır.
Gemilerin en temel özelliği yüksek irtifa balistik füzeleri tespit ve imha sistemi olan AEGIS sistemine sahip olmalarıdır. İlk üretim yılı olan 1991’ den itibaren Arleigh Burke sınıfı gemilerin sayılarının istenilen seviye ulaşmasıyla birlikte önceki destroyer sınıfı olan envanterdeki Spruance sınıfı destroyerler envanterden çıkarılmış ve destroyer olarak kullanımda sadece Arleigh Burke sınıfları kalmıştır.
- Uzunluk : 153,8 m
- Ağırlık :8364 ton
- Ana Tahrik Sistemi: 4 x LM 2500 Gaz Türbini
- Silahları:
- Tomahawk BLOCK 3 ve 4 (865 NM)
- 8 x McDonnell Douglas HARPOON (130 NM)
- SM-2 BLOCK 3, 3A, 3B ve 4 (90 NM)
- SM-3 (650 NM)
- SM-6 (200 NM)
- 127 mm Top
- 2 x PHALANX Vulcan 1 B
One thought on “ABD savaş gemisi neden Kıbrısa demirledi ?”