Bakan Hulusi Akar, ve Suriye Savunma Bakanı ile Moskova’da görüştü
Son dönemde Orta Doğu ülkeleriyle ilişkileri onarma girişimlerinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta “Esad ile görüşme olabilir, siyasette küslük, dargınlık olmaz, eninde sonunda adımlarımızı atarız” demişti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Rusya‘nın başkenti Moskova’da temaslarda bulundu. Akar, Suriye Savunma Bakanı ile de görüştü. Rus yetkililerin de iştirak ettiği görüşmede Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarındaki terör örgütleriyle ortak mücadele ele alındı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde MİT Başkanı Hakan Fidan ile Moskova’ya gitti. Hulusi Akar burada Suriye Savunma Bakanı ile de görüştü. 11 yıl sonra yapılan ilk görüşme olarak tarihe geçen temaslara Rus yetkililer de eşlik etti.
Akar, ve Suriye bakanı ile 3 KONU GÖRÜŞÜLDÜ
Toplantıda Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleri ile ortak mücadele çabaları ele alındı.
Türkiye Suriye TOPLANTILARI DEVAM EDECEK
Yapıcı havada geçtiği belirtilen toplantının sonucunda bölgede, istikrarın temin edilmesi ve sürdürülmesi için üçlü formattaki toplantıların devamı konusunda mutabık kalındığı açıklandı.
RERDOĞAN “PUTİN’E TEKLİF ETTİM OLUMLU BAKTI”

Geçtiğimiz günlerde Suriye’nin kuzeyine düzenlenecek olası bir kara harekatı ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada her ikisi de hatta şu anda belki gündemde olmayan ama daha sonra gelişmelerle gündeme gelebilecek birçok başlık söz konusu. Ama dikkat ederseniz bir şeyi daha açıkladım. O da şu; biz şu an itibarıyla Suriye-Türkiye- Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz.
Bunun için de önce istihbarat örgütlerimiz bir araya gelsin, ardından savunma bakanlarımız bir araya gelsin, daha sonra dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin. Onların yaptığı görüşmelerden sonra da biz liderler olarak bir araya gelelim. Bunu da Sayın Putin’e teklif ettim. O da buna olumlu baktı. Böylece bir dizi görüşmeler zincirini başlatmış olacağız” dedi.
“BEN KİMİNLE NASIL GÖRÜŞECEĞİMİ İZİN ALARAK YAPMAM”
ABD’nin Beşşar Esad’ın görüşmeye sıcak bakmadığı iddiası üstüne de konuşan Erdoğan, “Ben kiminle, ne zaman, nasıl görüşeceğimi birilerinden izin alarak yapmam. Ben Mısır Cumhurbaşkanıyla Katar’da bir görüşme yaptım. Kimseden izin almadım. Suriye konusunda atacağımız adımlarda belirleyici husus da ulusal çıkarlarımız olacaktır. Suriye’de güvenli bölgeden tutun, terör örgütüne karşı alacağımız tedbirler içerisinde bu da bizim atacağımız adımlardan bir tanesidir.” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye ile Suriye Arasında neler Konuşulacak ?
Son dönemde Orta Doğu ülkeleriyle ilişkileri onarma girişimlerinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta “Esad ile görüşme olabilir, siyasette küslük, dargınlık olmaz, eninde sonunda adımlarımızı atarız” demişti.
Esad’ın Erdoğan’dan 5 talebi var
Aynı kaynaklar olası görüşmede Türkiye’de 3,6 milyon Suriyelinin geri dönüşünün ele alınmasının Erdoğan’a seçimde olumlu yansıyacağını kaydetti.
İdlib’in tekrar Şam yönetimine devri
– Reyhanlı-Cilvegözü Sınır Kapısı ile birlikte Kesep Gümrüğü’nün devri
– Cilvegözü-Şam arasında ticari koridor
– Suriye’nin doğusunda Deir el-Zor-Haseke şehirleri ile Halep-Lazkiye hattındaki ulaşım koridorunda (M 4) tam kontrol şartı
– Avrupa ve ABD’nin Esad rejimini destekleyen bürokrat, işadamı ve şirketlere dönük yaptırımları konusunda Türkiye’nin destek vermesi.
TÜRKİYE’NİN ‘YPG’ TALEBİ
Ankara ise Şam’ın taleplerine karşı “PKK/YPG bölgelerinin tamamen temizlenmesini” istedi. Türkiye ayrıca “sınırda terör tehdidinin tamamen ortadan kaldırılması, muhalefet ve Şam arasında siyasi, askeri entegrasyon süreçlerinin sağlıklı bir biçimde tamamlanması ile birlikte mültecilerin güvenli dönüşü ve yerleşim sonrası uygulamaları” görmek istiyor.
Habere göre “Ankara ilk aşamada Humus, Şam ve Halep’in güvenli ve onurlu dönüşler için pilot bölge olması ve daha sonra bu çerçevenin genişletilmesini” talep ediyor.