Türkiye TAYFUN füzesinden sonra CENK isimli yeni bir balistik heyecanı dosta-düşmana yaşatmaya hazırlanıyor. 1000 kilometreyi aşan bir menzile sahip olması beklenen CENK’in görüntüleri ilk kez paylaşıldı.
Türkiye TAYFUN füzesinin ardından yeni bir balistik sarsıntıya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuoyuna ilk kez Kasım 2022’de duyurduğu CENK füzesi ateşlenmeye hazır durumda.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, menzili 1000 kilometreyi aşacak CENK füzesinin görüntülerini paylaştı. ROKETSAN yapımı balistik füzenin ilk test atışı Karadeniz’de çok yakında gerçekleştirilecek.

İsmail Demir, jeopolitik etkiler bakımından önemli sonuçlar doğuracak CENK füzesinin görüntülerini şair Abdülhak Molla’nın ünlü dizesiyle paylaştı:
ORTA MENZİLLİ BALİSTİK YETENEK
300 ile 1000 kilometre arasında menzile sahip füzeler ‘Kısa Menzilli Balistik Füze’ (SRBM) olarak tanımlanıyor. Geçtiğimiz ekim ayındaki test atışında 561 kilometre uzaktaki hedefi vuran TAYFUN füzesiyle birlikte Türkiye, SRBM kabiliyetine sahip olduğunu tüm dünyaya ispatlamıştı. Üstelik TAYFUN füzesinde menzilin 561 kilometrenin çok daha üzerinde olduğuna kesin gözüyle bakılıyor.
Önümüzdeki günlerde CENK füzesinin de ateşlenmesiyle birlikte Türk savunma sanayii, ‘Orta Menzilli Balistik Füze’ (MRBM) yeteneğine de kavuştuğunu dosta-düşmana göstermiş olacak. Bunun için CENK füzesinin en az 1000 kilometrelik hat boyunca uçuş gerçekleştirmesi gerekiyor.
MRBM sınıfı 1000 ilâ 3 bin kilometre arasında menzilli füzeleri kapsıyor. ROKETSAN yapımı CENK füzesinin Rize-Artvin Havaalanı’ndan ateşlenmesi halinde Kırklareli açıklarına dek seyir izlemesi gerekiyor. Zira Karadeniz sahilleri Türkiye’ye en fazla 1100 kilometrelik kuş uçuşu hat boyunca test imkanı tanıyor.
TAYFUN füzesiyle birlikte büyük panik yaşayan Yunanistan’ın CENK ile birlikte daha büyük ölçekte korkuya kapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CENK füzesinin varlığını ilk kez geçtiğimiz kasım ayındaki yayın esnasında duyurmuştu.
İŞTE CENK’İN MUHTEMEL KAPSAMA ALANI
1000 kilometre menzil kapasitesine sahip olması beklenen ROKETSAN yapımı balistik füze CENK çok yakında ateşlenecek. Millî füzenin kapsama alanı İyon Denizi’nden Doğu Akdeniz’e, Hazar kıyılarından Mısır ve İsrail’e dek geniş bir bölgeyi kapsıyor.
Yerli Seyir Füzesi GEZGİN nedir?
Konu füze teknolojileri olduğunda tam bir kapalı kutu olan Türkiye Cumhuriyeti’nin en stratejik ve bir o kadar da gizli projelerinden biri Gezgin Seyir Füzesi Projesidir. Proje ilk olarak 2000’li yılların başında düşünülmüş olsa da teknik altyapının yetersiz olması sebebiyle rafa kalkmış, 2014 yılında ise proje tam anlamı ile başlamıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’ne gerçek anlamda bir stratejik derin darbe, hatta ikinci darbe (second-strike) kabiliyeti kazandıracak uzun menzilli GEZGİN Seyir Füzesi’nde yurt dışından tedarik edilecek ve GEZGİN’in isterlerlerine cevap verebilmek üzere Türkiye’ye için özel olarak geliştirilecek bir turbojet motor kullanılması planlanmıştı.
GEZGİN’de istenilen performansın sağlanabilmesi için bu yeni motorda mil yatağının (bearing) yağlanmasında halen TR40 ve KTJ-3200 Turbojet Motorlarında da kullanılan yakıt ile yağlama (fuel lubricated) tekniği yerine, yağ ile yağlama (oil lubricated) tekniğinin kullanılması öngörülmüştü.
Fransız Savunma Tedarik Ajansı DGA’dan alınan izin çerçevesinde 42 aylık takvime sahip sözleşmesi 2017 ikinci yarısında imzalanan, teslimatlarına 2018 yılı ikinci yarısında başlanılması planlanan ve CDR Fazı’na Türkiye’den bir ekibin de katılım sağladığı yeni motorun (ilk aşamada geliştirme fazı için prototip füzelerde kullanılmak üzere 20 dolayında motor teslimatı bekleniyordu) SCALP Naval/MdCN Füzesinde kullanılan ve bu füze için özel olarak geliştirilen TR50’den daha iyi bir performansa sahip olacağı iddia edilmekteydi.
TR40+ olarak da anılan G-Motorunun konfigürasyon numarası 275-4 olarak belirlenmişti.
Gezgin Seyir Füzesinin 6m ile 6.5m uzunluğunda ve yine torpido kovanından atılacağından 50cm ile 53cm çapında olmasını bekleniyor. 1.200kg ile 1.500kg arasında bir ağırlığa sahip olmasını beklenen GEZGİN’in kanat açıklığının yine 2.6m ile 2.8m ve menzilinin başlangıçta 8ookm mertebesinde gerçekleşmesi projenin ilerleyen süreçlerinde ise 1.400km’ye kadar uzatılmasını bekleniyor.
Ancak, Fransa ile Türkiye arasında yaşanan siyasi/politik gerilim neticesinde söz konusu motorun tedarikinde sorun yaşanmış ve akabinde yerli motor hazır olana kadar alternatif olarak Ukrayna ile görüşmelere başlanılmış ve Aralık 2019’da Ivchenko-Progress Firması ürünü AI-35 isimli turbojet motor konusunda anlaşmaya varılmıştır.
Ukrayna basınına göre ilk aşamada firmaya 12 adet AI-35 motoru için sipariş verilmiştir.
Peki Gezgin’den ne bekliyoruz? Aslında Gezgin beni en çok heyecanlandıran projelerden birisi. Ben özellikle Gezgin’in süpersonik hızlara çıkarılmasını istiyorum. Bu sayede olağanüstü bir caydırıcılık kazanabiliriz. Mesela şu senaryoyu düşünün.

- Gezgin Seyir Füzesi’nin ilk versiyonlarının 800 km menzile ulaşması beklenirken zamanla bu menzilin 1400 km’ye kadar çıkartılması planlanmaktadır
- Füzenin 1500 kg ağırlığa, 6,5 metre uzunluğa ve 2,6 metre kanat açıklığına sahip olması beklenmektedir
- Gezgin, UGM/RGM/BGM-109 Tomahawk füzesi muadili olacak ve benzer özelliklere sahip olacak
- Füze silindirik bir yapıya sahip olacak
- SOM Seyir Füzesinde yer alan bazı teknolojileri kullanacak ancak SOM’dan daha büyük ve ağır bir gövdeye sahip olacak
- Gücünü bir Turbojet motordan alacak
- Su altı, su üstü ve kara platformlarından atılabilecek
- Gezgin çift kademeli bir seyir füzesidir
- Başlangıçta Solide State Booster ile havalanan füze, devam eden süreçte kendi motorunu kullanarak uzun mesafeleri katedebilecek